A kerékpárlopások megelőzésére – Újkígyós város weboldala

A kerékpárlopások megelőzésére

A rendőrségi statisztikák azt mutatják, hogy az elmúlt évek során, Békés megyében csökkentek a kerékpárlopások . Ennek ellenére a számuk még mindig jelentősnek mondható, ezért a rendőrgés kiemelten fontos feladatnak tartja  ezen bűncselekmények megelőzését. Néhány jó tanács ahhoz, hogyan őrizzük meg kerékpárjainkat…

 Az 1990-es évek eleje óta hazánkban is megjelentek az úgynevezett „mountain bike” többsebességes kerékpárok. Ezek ára igen tág tartományban mozog, az olcsóbb kb. 15.000 Ft-ostól a több százezres kategóriáig.
Ezekre a kerékpárokra nagy volt és jelenleg is nagy a kereslet, így nem csoda, hogy a bűnelkövetők célpontjává váltak. Ezt támasztja alá, hogy 2006 évben 461 db, 2007 évben 396 db, 2008 évben 350 db kerékpárlopást követtek el megyénkben.

Megállapítható, hogy a kerékpárlopások egy része a tulajdonos figyelmetlensége miatt következik be. Az esetek nagy részében lezáratlan, illetve csak jelképes lakattal lezárt kerékpárt vittek el az elkövetők.

Néhány jó tanács a lopások megelőzésére:

• Soha ne hagyja felügyelet nélkül, lezáratlanul a kerékpárt, még egy pillanatra sem! A legtöbb lopás a „beugrok a boltba valamiért, addig kint hagyom a kerékpárt” esetek következménye.
• Jól látható, forgalmas helyen zárja le kerékpárját, olyan helyen, ahol a gyalogos forgalomnak legalább minimális visszatartó ereje van a tolvajokkal szemben!
• Ne zárja a kerékpárját mindig ugyanazon a helyen, mert kifigyelhetik mikor jön, mikor megy és így máris megvan az idő a támadásra!
• Órát, lámpát, kulacsot, pumpát, mindent, ami mozdítható a kerékpáron, vigye magával! Ezek a tartozékok ugyanúgy értékek, vigyázni kell rájuk!
• Ne tárolja a kerékpárját (még lezárva sem) lépcsőházak folyosóján, pincéjében! A lezárt folyosó sem jelent különösebb akadályt a tolvajoknak. A kerékpárt bérházakban zárható kerékpártárolóban célszerű elhelyezni!
• Jegyezze fel kerékpárja azonosításra alkalmas jellemzőit, ismertető jegyeit (típus, vázszám, méret, szín, felszerelések, sérülések, stb.)! Az eltűnt kerékpárt a rendőrség ezen ismertető jegyek alapján tudja keresni.
• Használjon két (minőségi) zárat! A lakat (zár) lehetőleg olyan legyen, amely a vázat és a kerekeket is átéri! A kerék és a váz legyen mindig együtt egy stabil tárgyhoz (pl. fa, kerékpártároló, stb.) rögzítve!

A történelem során nem gyártottak még olyan zárat, amit nem lehetett kinyitni, csak az a kérdés ezt mennyi idő alatt teszik meg.
Léteznek olyan edzett, nemesacélból készült kerékpárzárak, amelyek erővágóval, fűrésszel, de még elektromos gyorsvágóval is nehezen vághatók. Ezek drágák, azonban még mindig töredékébe kerülnek egy esetleg több tíz- vagy százezer forint értékű kerékpárnak.

Kerékpárzár típusok:

• Spirálzár: nevét az alakjáról kapta, spirálisan fel van tekerve. Általában drótsodronyból készül, és műanyaggal vagy gumival van bevonva.

• Kábelzár

• Lánc-lakat kombinációk: Ez a megoldás terjed a motorosok körében is, ahol általában jóval nagyobb értékeket kell védeni, mint egy kerékpár. Kétféle változat létezik, egyik az integrált záras, a másiknál külön kell feltenni a lakatot a láncra.

• U-lakat: Ezt a zártípust elfűrészelni nagyon nehézkes, és a zár részhez is elég körülményes hozzáférni, mivel bele van építve az „átfogó” részbe. A súlya is elfogadható és a legtöbb típushoz adnak vázra felszerelhető rögzítő alkatrészt, amibe a használaton kívüli zárat el lehet helyezni. 

  

Amennyiben kerékpárját ellopták, a lehető legrövidebb időn belül értesítse a rendőrséget a 107-es, illetve a 112-es segélykérő telefonszámon. A rendőrök kiérkezéséig a helyszínt ne hagyja el, azt lehetőleg ne változtassa meg.

 

Kapcsolódó hírek

Kövessen minket a Facebookon is!
Facebook Pagelike Widget
Legfrissebb
Következik
  • Nincs esemény
Naptár
<< ápr 2024 >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Megszakítás