Átadták a Szent Imre Panziót – Újkígyós város weboldala

Átadták a Szent Imre Panziót

44941797_1840781222683845_773295216533700608_o

Teljes joggal elmondhatjuk, hogy 2018. október 27-én elérkezett egy mindannyiunk számára izgatottan várt történelmi pillanat – az egykori Zárdaiskola felújított épületének, a Szent Imre Panzió átadási ünnepsége.

A Képviselő-testület a Belügyminisztérium által biztosított nem konszolidált települések támogatási forrásából – mintegy 142 millió forintból – többek között a Zárdaiskola visszavásárlásáról, felújításáról és átalakításáról döntött. Ez az első olyan épület a városban, amelyet Újkígyós Város Önkormányzata 2014-ben helyi védettség alá helyezett.

„Az újkígyósiak egy részének szép emlékek kötődnek ehhez az épülethez. Ezek a szép emlékek nem csak emlékek maradnak – ami legalábbis az épületet illeti.”  – jelentette ki Szebellédi Zoltán, Újkígyós város polgármestere az átadó ünnepségen.

Az épület egyszerre lett modern, a mai követelményeknek megfelelő és a múltat visszaidéző létesítmény, hiszen az új nyílászárók eredeti formában lettek beépítve, továbbá az 1960-as években elbontott déli oldalon lévő díszes homlokzat és a harangot befogadó huszártorony is visszaállításra került. Ennek köszönhetően újra fog szólni a Szent Imre-telepen a harang reggel, délben és este is.

A 14 fő befogadására alkalmas Szent Imre Panzió olyan turisztikai létesítmény a városban, ahol 2-3 személyes, pótágyazható zuhanyzós szobákban várja az Újkígyósra érkező vendégeket, továbbá lehetőséget teremt különböző foglalkozások, képzések, workshopok, céges rendezvények, egyéb programok megtartására alkalmas közösségi terekkel, tálaló konyhával, étkezővel. A Park Étterem és Kávézóval való együttműködés keretében a Panzió lehetőséget szeretne biztosítani, hogy a félpanziót, illetve a teljes ellátást igénylő vendégeit is megfelelően kiszolgálja.

A Panzió a Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár intézmény keretében fog működni, üzemeltetése pedig városunk turisztikai referensének, Araczki Krisztinának a feladata lesz. Fontos megemlítenünk, hogy ezen létesítménnyel a város újabb lépést tett a helyi idegenforgalom fejlesztésében, hiszen nemcsak színvonalas szálláshelyet és egyéb programok megszervezésére alkalmas szolgáltatás csomagot képes nyújtani, de a lassú turizmus egyik alapvető célkitűzésének is eleget tesz – új munkahelyek jöhetnek létre vagy őrizhetőek meg, hiszen célunk, hogy egy élhető, fenntartható települést biztosítsunk az itt élő emberek számára.

Terveink között szerepel a Panzió további fejlesztése – a parkosítás, a szobák és a közösségi terek ellátása légkondicionáló berendezésekkel, illetve televíziókkal. Hamarosan kialakításra kerülnek a különböző szolgáltatási csomagok, amelyet a működési engedély megszerzéséig közre fogunk adni. Célunk az, hogy minél többen érkezzenek barátságos kisvárosunkba.

A Panzió átadási ünnepségének megszervezésében hatalmas feladatot vállalt magára Újkígyós Város Önkormányzata, a Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár, a Mozgáskorlátozottak Békés Megyei Egyesülete és az MKBME Újkígyósi Helyi Szervezete, hiszen az átadó ünnepség a Mozgáskorlátozottak Egyesülete által szervezett családi nappal egészült ki.

A protokoll ünnepség keretében Szebellédi Zoltán – Újkígyós város polgármestere, Krucsainé Herter Anikó – a kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár, Dr. Kása Róbert, a Békés Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztályának vezetője, Kovács Ágnes, a Mozgáskorlátozottak Békés Megyei Egyesületének és a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének elnöke és Harangozó Imre néprajzkutató, az Ipolyi Arnold Népfőiskola Kulturális Egyesület elnöke köszöntötte a vendégeket. Az ünnepi beszédeket az épület felszentelése követte, majd az ünnepélyes szalagátvágást követően a Panzió hivatalosan is megnyitotta kapuit a kedves vendégek előtt. A családi nap keretében az Újkígyósi Polgárőr Egyesület egy emlékfát ültetett a Panzió udvarában, Harangozó Imre néprajzkutató tartott előadást a Szent Imre-telep és az egykori Zárdaiskola történetéről, a békéscsabai Tűz-kör Egyesület pedig sámándobos bemutatóval készült.

A szórakoztató programok szervezésében jelentős szerepet vállalt a Katona László által vezetett Mozgáskorlátozottak Helyi Szervezete, amely a programokon túl a színvonalas vendéglátást is magára vállalta, melyhez a Szűz Mária Szent Neve Plébánia nevében Ilyés Zsolt plébános is hatalmas támogatást nyújtott.

A nap zárásaként az ünneplő vendégek körében tombolasorsolásra került sor, ahol sok-sok értékes nyeremény, fődíjként pedig egy vadonatúj kerékpár talált gazdára.

Sok-sok köszönettel tartozunk a Szent Imre Panzió épületének létrejöttével kapcsolatban: külön köszönetünket fejezzük ki Herczeg Tamás képviselő úr közbenjáró támogatásáért, melynek köszönhetően a Panzióhoz vezető út is (Iskola utca) felújításra került mintegy 17 millió forint értékben – szintén a Belügyminisztérium idei pályázata által. Köszönjük a Képviselő-testület pozitív hozzáállását, Újkígyós Város Önkormányzata, az Újkígyósi Városgazdálkodási és Fejlesztési Kft., a Petőfi Sándor Művelődési Ház és a többi intézmény dolgozóinak, akik rengeteg munkával járultak hozzá ahhoz, hogy a Panzió átadásra kerülhessen. Köszönetünket szeretnénk kifejezni Bánfi Zsolt tervezőnek és tervező társainak, a munkálatokban részt vevő minden vállalkozásnak, köztük több újkígyósi vállalkozónak, a közreműködő hatóságoknak az elkészült műért. Hálásan köszönjük az átadó ünnepség megszervezését, támogatását minden intézménynek, egyesületnek, köztük leginkább a Mozgáskorlátozottak Békés Megyei Egyesületének és az Újkígyósi Helyi Szervezetnek. Köszönjük az adományozóknak a Panzió díszítésére szolgáló sok-sok virágot, festményt és képeket. Munkatársaink közül külön is köszönetünket szeretnénk kifejezni Araczki Krisztina turisztikai referensnek, aki az átadáshoz szükséges utolsó simításokat összefogta.

További támogatóink: Csorvási Építőmester Bt., Békéstherm-Plusz Kft., Ecker Invest Kft. , Hajdú Tibor egyéni vállalkozó, Susán Gazdabolt – Susán József, Széknet Kft. – Fedelin János, Ergofém Kft. Domokos Balázs, Szabó Biztonságszolgáltató Kft., Szabó Zoltán – egyéni vállalkozó, Bíborcsiga Függönystúdió – Baji Zoltán, Kmetykó Pál, Nefelejcs virágüzlet – Bene Julianna, Ildikó Dekor – Kovácsné Skoperda Ildikó, Bádvill Kft. – Laczkó Antal, Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesülete, Újkígyósi Polgárőr Egyesület, Újkígyósi Nagycsaládosok Közhasznú Szervezete, Újkígyósi Fiatalokért Közhasznú Egyesület, „Összefogás Újkígyósért” Közhasznú Egyesület, Aranykalász Lovas Klub, Szűz Mária Szent Neve Plébánia, Mozgáskorlátozottak BM-i Egyesületének Kígyósi Csoportja (tombola), Kígyós Művészeti Egyesület, Ezüstág Gondozási Központ, Közös igazgatású Óvodai és Bölcsődei Intézmény, Felföldi István Sport Egyesület, Kolorprint Kft., Briliáns Ker Kft. Sarki fűszeres, Gekko Háztartási Üzlet, Békés Megyei Rendőr-főkapitányság, Sarki Fűszeres – Bánfi Péterné, Szabó Tünde Zsuzsanna, Harangozó Imre, Szőke László, Szőke Sándor

Virágot felajánlók: Faragóné Bánfi Mária, Tomán Imréné, Priskinné Miszlai Judit, Baloghné Éva, Domokosné Ani, Sas Jánosné, Horváthné Babi, Krucsai Lászlóné, Pallérné Benkó Mónika, Tóth Istvánné, Oláh Istvánné, Virág Tiborné, Oláh László, Nagy Szilvia, Ecker Gábor, Székely Alpár, Varga Norbert, Hürkecz Anna, Tar Ferenc, Börcsökné Novák Mariann, Horváth Antalné, Réti Antal

Gombkötőné Kmetykó Bianka
kommunikációs referens

44971888_1840781929350441_452975825453580288_o.jpg
Szebellédi Zoltán polgármester, Krucsainé Herter Ildikó kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár, Dr. Kása Róbert, a Békés Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály vezetője és Kovács Ágnes, a Mozgáskorlátozottak Békés Megyei Egyesületének elnöke

44946633_1840778339350800_1043796646292357120_o.jpg
Fotók: Cs. Szabó Zsuzsanna

Kapcsolódó hírek

Kövessen minket a Facebookon is!
Facebook Pagelike Widget
Következik
  • Nincs esemény
Naptár
<< ápr 2024 >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Megszakítás