Életbe lépett a Parlagfű Bejelentő Rendszer – Újkígyós város weboldala

Életbe lépett a Parlagfű Bejelentő Rendszer

Tisztelt Lakosság!

A parlagfüves területek felderítése, valamint a lakossági bejelentések kezelésének megkönnyítése érdekében a Vidékfejlesztési Minisztérium megbízásából kifejlesztésre került egy ún. Parlagfű Be-jelentő Rendszer (PBR). A rendszer használatával az interneten keresztül bárki megteheti az általa észlelt parlagfüves terület bejelentését.

A bejelentések közvetlenül az ellenőrzésre jogosult illetékes hatóságokhoz jutnak el, a belterületi bejelentéseket a PBR az illetékes önkormányzathoz, míg a külterületi bejelentéseket az illetékes megyei kormányhivatal járási földhivatalához küldi meg.

Ahhoz, hogy valaki bejelentést tehessen, előzetesen regisztrálnia kell a bejelentő felületen. A beje-lentő a regisztrációt követően otthoni interneteléréssel, vagy akár mobiltelefonnal a helyszínen is megteheti bejelentését.

A PBR-t bárki használhatja, a helyi lakosság, a társadalmi szervezetek és a vállalkozások egyaránt, egyrészt interneten keresztül, másrészt mobiltelefonról (okostelefon) tehetnek bejelentéseket. A bejelentésnek mindenképpen tartalmaznia kell legalább egy GPS koordinátát, valamint egy fény-képfelvételt, ezen túl a bejelentés típusa a szennyezett terület mérete és a kultúrnövény mezők kitöl-tése is kötelező. A feltöltött fényképfelvételt a PBR a bejelentéssel együtt kezeli, és azzal együtt továbbítja az eljárásra jogosult hatóságnak.

Megfelelő eszköz hiányában is lehetőség van a GPS koordináta csatolására, mivel a PBR bejelentő felületén kialakításra került a Google Earth térkép linkje, amely egyszerűsíti, segíti a folt térképi pozicionálását, majd a GPS koordináta letöltését.

Amennyiben a bejelentő igényt tart rá, az általa megadott elérhetőségén (e-mail-en, sms-ben) a be-jelentésével kapcsolatban tájékoztatást kap.

A rendszer a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) oldaláról, a https://pbr.nebih.gov.hu/pbr/Content/User/Login.aspx címen közvetlenül elérhető, továbbá a NÉBIH honlapján is kialakításra került egy olyan link, amely a bejelentő felületre irányítja az ér-deklődőket.

A bejelentő rendszer július 1-től egészen a szezon végéig fogadja a bejelentéseket, ugyanis a jog-szabály július 1-hez köti a parlagfű elleni védekezési kötelezettség kezdetét, a fagyok beálltával (amely általában októberre esik) pedig véget ér az egyéves növények, így a parlagfű számára is a vegetációs időszak.

A hatósági eljárás menetéről a NÉBIH honlapján a „Hatósági eljárás menete” pontban találhat rész-letes tájékoztatót.

Varga Ferenc

műszaki csoportvezető

Kapcsolódó hírek

Kövessen minket a Facebookon is!
Facebook Pagelike Widget
Következik
  • Nincs esemény
Naptár
<< ápr 2024 >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Megszakítás