Folynak a pályázati előkészületek – Újkígyós város weboldala

Folynak a pályázati előkészületek

Az utóbbi időszakban több pályázati kiírás jelent meg a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében, amelyre önkormányzatunk is adhat be pályázatot. Kettő ezek közül már beadásra került. Mindkettő megvalósítására a pályázati összeg elnyerése esetén önerő biztosítása nélkül kerülhetne sor.

Korábbi terv volt, hogy két kerékpárút szakaszt építsünk meg pályázati forrásból, egyrészt a Kossuth utcán a meglévő kerékpárút folytatásaként a temetőig, másrészt az Újkígyóson keresztül menő 4431. számú közút mellett, a Gerendási utcától a csanádapácai kereszteződésig mintegy 2,5 km-es szakaszon. A pályázati kiírásnak megfelelően ez utóbbit volt lehetőségünk most beadni.

A projekt a fenntartható fejlődés és közlekedés fejlesztését mozdítja előre azáltal, hogy a lakott területen kívül elhelyezkedő munkahelyek és a település belterülete közötti kerékpárforgalmi útvonalat alakít ki. A pályázat a meglévő, de érvényes építési engedéllyel már nem rendelkező tervek alapján készült el. Az építési beruházás becsült költsége összességében közel 161 millió Ft. A fejlesztés megvalósítása révén több mint 10 vállalkozás vagy gazdasági üzem válik kerékpárral biztonságosan elérhetővé. A beruházás tekinthető a további fejlesztések I. ütemének, mert egyrészt a későbbiekben megvalósulhat mind Gerendással, Csorvással, mind Békéscsabával való összeköttetés közvetlenül, másrészt az e településeken tervezett fejlesztések megvalósítása esetén térségi és országos jelentőségű kerékpárutak, turisztikai attrakciók is elérhetővé válnak.

 

A másik beadott pályázatunk a helyi gazdaságfejlesztést célozza meg, amelynek az Újkígyósi helyi termékek piacra jutását segítő gyűjtőpont kialakítása címet adtuk.

A pályázati felhívás kiemelt célja, hogy az Önkormányzat elősegítse a helyi mezőgazdasági termékek helyi piacokra történő eljuttatását, a helyi termékek értékesítési csatornáinak infrastrukturális fejlesztésével. A beruházás segítségével nagymértékben javulna az újkígyósi mezőgazdasági termelők működési környezete, a fejlesztés közép- és hosszú távon munkahelymegőrzést és munkahelyteremtést eredményezhet. A beruházás összköltsége……. millió forint.

Az Önkormányzat évekkel ezelőtt megvásárolta a volt UFA tormási úti telephelyét, hogy azon a helyi gazdákat segítő zöldségfeldolgozó üzemet alakítson ki egy határon átnyúló együttműködésre kiírt pályázati támogatás elnyerésével. A pályázat kedvező elbírálásban részesült, de pénzügyi keret híján csak tartaléklistára került, s a beruházás elmaradt. Most hasonló céllal, de műszakilag és funkcionálisan csökkentett tartalommal újra megpróbálja a meglevő ingatlanokat hasznosítani, illetve egy kisebb hűtőkapacitás létrehozásával azokat működőképes gyűjtőponttá tenni. A jelenlegi könnyűszerkezetes épület elbontásával egy 300 négyzetméteres hűtőház kerülne kialakításra, melyben a helyi gazdák által megtermelt zöldségfélék hűtés útján történő tárolása történne további feldolgozás nélkül. A pályázatíróval történt előzetes konzultáció során megállapítást nyert, hogy a korábbi zöldségfeldolgozó (HU-RO) koncepciója nem pályázható meg a TOP keretében. A területen lévő téglaépület tekintetében épületenergetikai beruházásra kerülne sor (ablakok cseréje, hőszigetelés, épületgépészeti elemek kialakítása, napelemek felszerelése), valamint a tetőszerkezet megerősítésére és héjazat cseréje, beszerzésre kerülne a tárolt cikkek mozgatásához szükséges kézi és gépi anyagmozgató berendezések és megvalósulna a közlekedő utak felújítása, parkolók kialakítása.

Nagyon sok pályázat érkezett be mindkét kategóriában, de bízunk az általunk kitűzött célok pályázati megvalósíthatóságának eredményességében.

Kapcsolódó hírek

Kövessen minket a Facebookon is!
Facebook Pagelike Widget
Következik
  • Nincs esemény
Naptár
<< ápr 2024 >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Megszakítás