“HÍR”ül vitték az újkígyósi házikolbászt – Újkígyós város weboldala

“HÍR”ül vitték az újkígyósi házikolbászt

20161208_120803

Pallér Sándor hentesmester és a felesége Mónika több, mint 10 éve foglalkoznak hagyományos, sertésből készített finomságok előállításával Újkígyóson. Sándor már évek óta főállásban viszi a gazdaságot, a felesége munkahely mellett az adminisztrációt végzi és bizonyos esetekben az áruszállításban is közreműködik. Ebben az évben HÍR védjegy pályázatot nyújtottak be a Földművelésügyi Minisztérium Eredetvédelemért felelős helyettes államtitkárságára, melyet megnyertek az „újkígyósi házikolbász” termékükkel. A pályázat és magának a védjegynek is célja a hagyományos, tájjellegű, mezőgazdasági termékek és élelmiszerek ismertségének növelése, az ilyen termékeket gyártók piaci lehetőségeinek bővítése.

A programot a Földművelésügyi Minisztérium 1998-ban indította el a Nyugat Európában a ’90-es években futó Euroterrois (Európa Vidéki) program hazai adaptációjaként, majd létrehozták a hagyományos tájjellegű mezőgazdasági termékek gyűjteményét. A program szorosan kapcsolódik a Slow Food (komótos étkezés) mozgalomhoz, ami egy nemzetközi kezdeményezés az egyes országok és régiók étkezési hagyományainak a helyi étkezési kultúrának a gasztrokultúrális sokrétűségének megőrzése, védelme érdekében jött létre. A pályázat többfordulós volt: először egy írásos anyagot kellett beadni, majd egy érzékszervi bírálatra került sor. Húsz tagú bíráló bizottság előtt mutatkoztak be a készítők és mutatatták be a terméket. Ezek után született meg a döntés, melynek értelmében használhatják a pályázott terméken a HÍR logót, ami egyúttal egy minőséget megkülönböztető jelzés a vásárló felé.

A család 2016. évben elért eredményei:

–          20. Csabai kolbászfesztivál Vastag kolbász: média zsűri különdíj, közönség díj,

–          20. Csabai kolbászfesztivál VI. Krajcsó Pál emlékverseny gyúrás 1. díj, aranyérem

–          Gyulai kolbász- és Sódarmustra verseny Vastag kolbász 1. díj, Kolozsvári szalonna 1. díj

–      X. Orosházi Hagyományok Ízek Versenye Szalámi 1. hely aranyérem, 2. helyezés ezüstérem, 3. helyezés bronzérem , Kolbász 3. hely bronzérem. Gyúrás 2. helyezés, ezüstérem

Újkígyós Város Önkormányzata ezúton is gratulál az elért eredményekhez és további sikereket kíván!

Kapcsolódó hírek

Kövessen minket a Facebookon is!
Facebook Pagelike Widget
Következik
  • Nincs esemény
Naptár
<< ápr 2024 >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Megszakítás