Horgásztóként üzemel tovább az újkígyósi bányató – Újkígyós város weboldala

Horgásztóként üzemel tovább az újkígyósi bányató

Stílusosan mondhatnák, hogy az állóvízbe dobott kavics hullámokat keltett. Azonban érdemes ebben a témában is higgadtan, amennyire lehet, a tényekre alapozva beszélni, illetve azokból következtetéseket levonni. Ehhez alapot teremtenek az alábbiakban leírtak.

Az újkígyósi bányató (szabadidőparknak is ismert) terület az egyik olyan területe településünknek, amely a jelenlegi körülmények között nem üzemeltethető tovább, a korábbiakhoz képest „jobb sorsra érdemes”. A jogszabályok szerint minden felszíni és felszín alatti víz állami tulajdon, illetve a benne lévő halgazdálkodási jog az államot illeti meg. Az önkormányzat területén lévő vizekre vonatkozólag a halgazdálkodási jogot az állam az önkormányzatnak is átadhatja. Jelen esetben – mivel önkormányzati tulajdonról van szó – az állam mellett csak az önkormányzat vagy az önkormányzattal szerződésben lévő szervezet lehetne a halgazdálkodási jog gyakorlója.

A bányató hasznosítása régi téma. Több variáció fölvetődött már. Korábban szabadidőpark kialakítását kezdeményezte az önkormányzat, ennek megvalósítására pályázati forrást is felhasznált. Annak fenntartásáról azonban nem gondoskodott, az azt használók pedig maguktól nem voltak annak jó gazdái. A létesítmények tönkrementek vagy azokat tönkretették!

Ennek az állapotnak a megszüntetésére határozta el magát a Képviselő-testület. Turisztikai célok, létesítmények megvalósítására nyújtottunk be pályázati kérelmet, amelynek jelentős mértékben része a bányató területe is. A pályázat alapkövetelménye volt, hogy a bevonni kívánt vizes területnek a vízi- vagy a horgászturizmus céljait kell szolgálnia. Ezen terület méretéből adódóan csak a horgászturizmus lehetősége állt fenn, ehhez azonban a területet horgásztóvá kellett minősíteni, ennek megfelelően működési szabályzatot, illetve halgazdálkodási tervet alkotni. A bányató területét az önkormányzat folyamatosan rendben tartja, néhány évvel ezelőtt pl. mederkotrást is végeztettünk. Azonban a hosszú távú fenntarthatósághoz ez kevés, lehetőség szerint pályázati forrásokból további fejlesztések is szükségesek.

A jogszabályok alapján az is tény, hogy a bányatóban történő horgászás eddig is csak legalább állami horgászjegy és fogási napló megléte mellett lett volna lehetséges úgy, hogy az őshonos halfajok (pl.: ponty, csuka, harcsa) egyedeit megfogásuk után a horgász visszaengedi a vízbe. Ennek ellenőrzése kapcsán a halgazdálkodási hatóság, az állami halőr intézkedése esetén súlyos pénzbírságot szabhat ki mind a szabálytalanul horgászóra, mind a tó nem megfelelő üzemeltetőjére.

Mindezeket figyelembe véve döntött úgy a Képviselő-testület, hogy a szabályozás útjára lép. Több érintettet, szakértőt is megkérdeztünk az ügyben, a Képviselő-testületben és a hivatali munkatársak között is van több horgász. Elmondásuk alapján a lehető „legbarátibb” szabályozókat hoztuk meg. Ahhoz, hogy a horgásztó fenntartható lehessen, szükségesek voltak ezek a döntések, beleértve a napijegy díjának megállapítását is. Az így befolyó összeget a halgazdálkodási tervben leírtak szerinti haltelepítési feladatokra, az esetlegesen fennmaradó forrást a terület fejlesztésére fogjuk fordítani.

Mindezek fogják együttesen biztosítani, hogy a bányató területén a törvényes, minden újkígyósi számára elérhető, valós szolgáltatást nyújtó, kellemes kikapcsolódást lehetővé tevő horgászati tevékenység folyjon.

Amivel rendelkeznie kell az újkígyósi bányatóban horgászónak:

  • állami horgászjegy és fogási napló,
  • ehhez horgászegyesületi tagság (gyermekek számára kedvezményes tagsági jogviszonyt fog biztosítani az Újkígyósi Horgászok Egyesülete, Cím: 5661 Újkígyós, Kölcsey utca 43., elnök: Botyánszki Pál 70/315-3860);
  • ehhez horgászvizsga (ingyenes tanfolyamot fog szervezni az Újkígyósi Horgászok Egyesülete);
  • napi horgászjegy (megvásárolható az Önkormányzatnál és Borbély Ákosnál);
  • no meg a megfelelő horgász felszerelés, tudás és türelem.

 

Vonatkozó jogszabályok, dokumentumok:

Kapcsolódó hírek

Kövessen minket a Facebookon is!
Facebook Pagelike Widget
Következik
  • Nincs esemény
Naptár
<< ápr 2024 >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Megszakítás