Összefoglaló az újkígyósi egészségügyi ellátásról – Újkígyós város weboldala

Összefoglaló az újkígyósi egészségügyi ellátásról

Újkígyós Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2013. március végi soros ülésén tárgyalta az újkígyósi lakosok egészségügyi ellátásának helyzetét. Ennek keretében dr. Becsei László, a békéscsabai Réthy Pál Kórház és Rendelőintézet főigazgató főorvosa tájékoztatta a Képviselő-testület – és a kábel televízió nézőit – az újkígyósiak egészségügyi ellátásáról.

Tájékoztatójában kiemelte, hogy a Réthy Pál Kórház – Rendelőintézet 2012. május elsejétől állami irányítás alá került, a tulajdonosi jogokat ettől az időponttól kezdődően a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) gyakorolja, a betegellátás tekintetében azonban ez egyáltalán nem érezhető változás.

Beszámolt arról, hogy az intézmény aktív ágyainak száma 2012. második félévtől a szájsebészeten 5, míg a kézsebészeten 10 ággyal csökkent. Belső, intézményen belüli átcsoportosítás eredményeképpen a sebészeti osztály 3 ágya és a traumatológiai osztály 2 aktív ágya – a minimumfeltételek teljesülése érdekében – átkerült a neurológiára.

Az intézmény finanszírozási rendszerében is történt változás, mely az intézmény mozgásterének a szűkítéséhez vezet. A volumenkorlát feletti teljesítmények elszámolásának lehetősége megmaradt, de a degresszív sáv mértéke, valamint annak fajlagos értéke csökkent. Az intézmény betegforgalma a volumenkorlát miatt nem tud lényegesen növekedni. (A járóbeteg szakellátás esetében ez a csökkenés lényegesen jelentősebb.)

2012-ben a fekvőbeteg szakellátást 540 esetben újkígyósi lakosok vették igénybe, a krónikus ellátások esetében nem volt változás, azonban a fül-orr-gégészet esetében 50 %-os csökkenés figyelhető meg. Az egynapos ellátások tekintetében a betegforgalom 53 fő, továbbra is a nőgyógyászat és szemészet jelenti az ellátások jelentős hányadát.

A szűréseken megjelent lakosok száma sajnálatos módon lényegesen csökkent, ennek a tendenciának a megváltoztatására nyomatékosan felhívta a figyelmet.

Dr. Becsei László főigazgató beszámolt arról is, hogy pályázat segítségével 2014. június 30-ig egy korszerű hotelszárnnyal bővülhet az intézmény, szintén pályázat eredményeként a rehabilitációs osztály fejlesztésére, nappali kórházi ágyak kialakítására nyílik lehetőség, mely projekt várhatóan az év végéig befejeződik. Az intézmény célja az intézményben folyó szakellátás minőségének fejlesztése, az orvosok és szakdolgozók megtartása, helyben foglalkoztatása, melynek megvalósulása két TÁMOP-os pályázat sikerességének köszönhető.

Újkígyós város egészségügyi ellátása az intézményben egységesen, a szakmai irányelveken megfelelően biztosítják továbbra is. Változatlan szakdolgozói létszámmal látja el az intézmény ez évben is az egészségügyi feladatokat.

Dr. Becsei László főigazgató főorvos a képviselői kérdésekre adott válaszában kifejtette, hogy hétvégén biztonsági okokból be van zárva a kórház épületének régi főbejárata, egyelőre csak ígéretet tud adni arra vonatkozóan, hogy megfontolják a képviselői javaslatot.

További válaszában kifejtette, hogy az OEP által finanszírozott intézményekben, így a békéscsabai Réthy Pál Kórházban sem lehetséges a csípőprotézis műtétre várakozó beteg műtétjének előbbre hozása abban az esetben sem, ha a beteg a műtét teljes költségét megfinanszírozná. A sürgősségi osztályon való hosszas várakozás pedig azért fordul elő, mert a beutaló nélkül érkezőket is el kell látnia a sürgősségi osztálynak, a mentőszolgálattal érkező betegek is hamarabb kerülnek sorra, és az eset súlyosságától függő sorrendben próbálják ellátni a betegeket.

Dr. Hunya Sarolta vállalkozó háziorvos beszámolt arról, hogy a lakosságszám – hasonlóan több Békés megyei településhez – náluk is folyamatosan csökkenő tendenciát mutat. Ennek ellenére a napi betegforgalom 60-70 fő átlagosan és így a 4 órás rendelési időtartam helyett olykor 5-6 óra is a rendelési idő. A háromhavi gyógyszer felírása továbbra is folytatható, ezzel csökkenthető a betegforgalom.

Felhívta a figyelmet arra, hogy nagyon súlyos esetben (pl. beindult szülés, súlyos közlekedési vagy háztartási baleset, eszméletvesztés, erős fulladás stb.) közvetlenül is hívható a mentőszolgálat 104-es telefonszáma.

Praxisában jellemző betegségek: a magas vérnyomás, de magas a mozgásszervi megbetegedésben szenvedők és a cukorbetegek száma is.

Felhívta a figyelmet a megelőzés fontosságára, a szűrővizsgálatokon történő rendszeres részvételre, hiszen a betegségek korai stádiumában történő felismerés jelentősen javítja a gyógyulás esélyeit.

Dr. Laczó Attila fogszakorvos írásos beszámolójában említést tett a dióda-lézer beüzemelésének következtében elért minőségi változásról, azonban megoldásra váró problémaként a kezelőegység elöregedéséről számolt be.

Dr. Marossy László, a II. körzet vállalkozó háziorvosa arról tájékoztatta a Képviselő-testületet, hogy a jelentős számban beadott védőoltásoknak köszönhetően a praxisában nem alakult ki influenza-járvány. Tapasztalata szerint tovább szaporodik a pénztelen, gyógyszereit megvenni nem képes betegek száma. Gondozási statisztikája hasonló képet mutat, mint az I. körzeté, a magas vérnyomásban szenvedők száma jelentős, azt követi a cukorbetegség, pszichiátriai, majd a mozgásszervi betegségek.

Dr. Salajkó Erika házi gyermekorvos elmondta, hogy a praxisa 0-18 éves korosztályból tevődik össze. A gyermekorvosi munka egyrészt akut betegellátásból, heveny és idült betegségben szenvedők szakrendelésre történő irányításából áll, másrészt a prevenció és a szűrővizsgálatok végzéséből. Az elmúlt évben 262 gyermeket utalt be Békéscsabára szakrendelésre járóbetegként, ahol részletesen kivizsgálták a hipertónia, elhúzódó fejfájás, mellkasi fájdalom és egyéb krónikus jellegű panaszokkal jelentkező betegeket. Mind a békéscsabai, mind a gyulai kórház gyermekosztállyal jó szakmai kapcsolatot ápolnak.

A védőnői szolgálat részéről Gedó Gáborné védőnő összegezte a családok egészségének megőrzésére, segítésére irányuló preventív tevékenység, az egészségromlás megelőzése érdekében végzett egészségnevelés, az emberek céltudatos magatartásának kialakítására irányuló védőnői munkát. A területi védőnők nővédelmi, várandós gondozási, gyermekágyasok gondozási, csecsemőgondozási, kisdedgondozási, gyermekek gondozási feladatait látja el. Beszámolt arról, hogy az oktatási-nevelési intézményekben milyen tevékenységeket végeztek az elmúlt évben, pl. előadásokat tartottak az általános iskolában a helyes és egészséges táplálkozásról, a dohányzás ártalmairól, személyi higiénéről, testékszerek viselésének veszélyeiről. A védőnői szolgálat védőnője is hangsúlyozta a szűrések fontosságát.

Máténé Kiss Mária

Kapcsolódó hírek

Kövessen minket a Facebookon is!
Facebook Pagelike Widget
Következik
  • Nincs esemény
Naptár
<< ápr 2024 >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Megszakítás