Polgármester ünnepi beszéde – Újkígyós város weboldala

Polgármester ünnepi beszéde

A Polgármester Úr ünnepi beszéddel nyitotta meg az Őrkígyós Világfa ólomüveg kompozíció átadási ünnepségét, mely a következőképpen hangzott…



“Tisztelt Vezérigazgató Úr!Kedves János!
Kedves Újkígyósiak, kedves Vendégeink!

Mai zaklatott, gondokkal terhelt világunkban üde színfolt minden ünnep. Meg is kell ragadnunk ezeket az alkalmakat, mert az ünnepek nélkül szürkévé, elviselhetetlenné, embertelenné válik a világunk. Amikor a polgármesterség nemes feladatához kaptam bizalmat Újkígyós lakóitól, nagy lendülettel és elhatározásokkal kezdtem hozzá a feladathoz. Sokrétű, összetett feladat, amellyel a mindennapokban találkozom, de egy közös ezekben az ügyekben, mind az itt élők életével kapcsolatos: az ő problémáikra kell képviselőtársaimmal, munkatársaimmal választ adnunk, egymásnak erőt adva a közös jövőt építenünk.

Nehéz időket élünk, de többnyire pozitív dolgokról számolhatok be: az emberek hajlandóak dolgozni saját sorsuk jobbra fordításáért, kezdenek rájönni arra, hogy a széthúzás helyett a nemes célokért való összefogás ami boldogít, ami boldogulásunkat előrébb viszi.

Ennek jegyében jeles eseményre jöttünk ma össze. Azért, hogy egy újkígyósi fiatal alkotó kitűnő művészi megnyilvánulásának tanúi legyünk, azért, hogy az ezt körülvevő összefogásnak részesei legyünk, azért, hogy valami maradandót hozzunk létre. A mai időkben talán még fontosabb, hogy így tegyünk, hiszen amikor sok minden elbizonytalanodik, amikor sok minden pusztulni látszik körülöttünk, amikor az anyagi értékekbe egyre jobban kapaszkodunk, kell, hogy kapaszkodjunk, amikor ezek a gondok szinte már lehúznak bennünket, kell, hogy valami kiemeljen bennünket a hétköznapokból az ünnepibe, a sokszor nehezen viselhető földi dolgokból a szellemi, az isteni felé. Ezt tudja megtenni egy művészi alkotás mindazok számára, aki ezt készítette vagy közreműködött az elkészítésében, de mindazok számára is, akik egy művészi alkotást megtekintenek.

Ennek az ólomüveg kompozíciónak – amelyet ma átadunk Újkígyós közösségének – a története a Polgármesteri Hivatal akadálymentesítéséhez kapcsolódik. Hiszen annak megvalósításának tervezgetésekor vetődött fel, hogy ezt az építészetileg jellegtelen épületet tegyük díszesebbé, méltóbbá, hiszen ez a közösségi tér a templom mellett, a település egyik legfontosabb közösségi tere. Nagyon leegyszerűsítve: a templomban a lelki dolgainkat rendezzük, a községházán a mindennapi életünkben felmerülő ügyeket intézzük.
Az épület akadálymentesítésekor a sötét folyosórendszer egy részét megszüntettünk, amivel egy tágas, világos, az ügyfelek fogadására alkalmas teret alakítottunk ki. Ebben a térben megakadt a szemem ezen a nagy, üres falon. Ezen a falon egy szép művészeti alkotás képe rajzolódott ki a gondolataimban, erről pedig Veszpi Andrea iparművész, díszüveg készítő jutott eszembe. A gondolatokat közös gondolkodás követte, amelyben részt vett az alkotón kívül Harangozó Imre néprajzkutató, Bánfi Zsolt építész, Vida Béla asztalosmester, Ecker György villanyszerelő mester.
Mondhatni, hogy szent, de nehéz vajúdás után jött létre ez a műalkotás. Talán az sem véletlen, hogy ennek a díszüveg kompozíciónak a megalkotása az alkotóművész testében megvalósuló másik csodának, egy gyermeknek a kifejlődésével esett egy időbe. Talán nem követek el indiszkréciót, ha megemlítem, hogy ez az átadási ünnepség is azért van most, hogy az alkotó, Veszpi Andrea is itt lehessen az átadási ünnepségen, mielőtt hamarosan világra hozza második gyermekét. Isten éltesse és gyarapítsa családjukat.

Amikor ennek a műalkotásnak a tervei kibontakoztak, bőven jelentkeztek már a gazdasági problémák, de a jelenlegi mély válság jelei, a viharfelhők, még nem látszottak ilyen sötétnek. Mégis tudtam azt, hogy külső forrásokat is kell szereznem ennek a díszüveg kompozíciónak a megvalósulásához. Támogatókat kerestem, de nem kellett sokáig keresnem, hiszen Újkígyós szülöttjével, Süli Jánossal való beszélgetésünk alkalmával ráleltem a legfőbb támogatóra. Süli János akkor a Paksi Atomerőmű Zrt. üzemviteli igazgató helyettese volt. Ezúton is szeretnék neki köszönetet mondani, hogy e nemes cél mellé állt és Kovács József vezérigazgató úr támogatását megnyerte ahhoz, hogy ez a mű elkészülhessen, így legfőbb támogatóként köszönthetjük most őket a Paksi Atomerőmű Zrt. képviseletében. A cég egymillió forinttal járult hozzá az Újkígyósért Közalapítványon keresztül a költségekhez. Akkor megígértem Jánosnak, hogy őt és Vezérigazgató Urat meghívjuk az átadási ünnepségre. Akkor még nem sejtettem, hogy vezérigazgatóként köszönthetem körünkben. Ezúton is gratulálok neked, büszkék vagyunk rád János, sok erőt és jó egészséget kívánok új feladatkörödhöz.
E bőkezű adomány mellett azonban szükség volt további segítségre is. Köszönet illeti ezért az Ecker Invest Kft. és Herhotz Asztalosipari Kft. tulajdonosait és dolgozóit, az Újkígyósért Közalapítványt, valamint Oláh Timót alpolgármester urat is. Így tudtuk elérni azt, hogy az újkígyósi önkormányzatnak csak a falfelület újrafestésével kellett hozzájárulnia e műalkotás létrejöttéhez.
Mielőtt lelepleznénk a Veszpi Andrea iparművész, díszüveg készítő által készített, az Őrkígyós Világfa elnevezésű műalkotást, felkérem Süli Jánost, a Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatóját, hogy köszöntse a jelenlévőket.”



Kapcsolódó hírek

Kövessen minket a Facebookon is!
Facebook Pagelike Widget
Következik
  • Nincs esemény
Naptár
<< ápr 2024 >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Megszakítás