Sajtótájékoztató a Polgármesteri Hivatalban – Újkígyós város weboldala

Sajtótájékoztató a Polgármesteri Hivatalban

Újkígyós Város Polgármesteri Hivatala 2009. november 11-én sajtótájékoztatót hívott össze, melynek témája, hogy egy nagyszabású ellenőrzés során újabb hét modernkori rabszolgát talált a rendőrség Újkígyóson.

A 2009. november 5-én a kora reggeli órákban hat újkígyósi családnál tartott nagyszabású ellenőrzést a rendőrség, melyben a Békéscsabai Rendőrkapitányság munkatársai vettek részt.

Az esemény apropóját az augusztusban kimenekített K. Ferenc ügye adta. Az országosan nagy port felvert Feri bácsi – egykori csicska – esete után az önkormányzat és a rendőrség egy közös akció kidolgozásába kezdett, melynek a célja az volt, hogy Újkígyóson felszámolják a csicskatartás jelenségét.

A rendőrség hét csicskát gyűjtött be a hat ellenőrzött családtól. Ezek a lesoványodott, megfélemlített emberek a településen voltak elszállásolva családi házaknál. Irataikat, bankkártyájukat tartóik elvették, pénz egyiküknél sem volt. Egykor önként mentek gazdáikhoz, akik kihasználva valamilyen okból szorult helyzetüket, munkával, fizetéssel és szállással kecsegtették a lecsúszott embereket. Akad közöttük, egykori katona és kőműves is, van olyan, aki szellemi fogyatékos, nyugdíjas, vagy rokkantnyugdíjas.

A csicskák házkörüli munkát végeztek, általában az állatok körül dolgoztak. Munkájukért fizetést nem kaptak, csak ételmaradékot, azt is ritkán. Többnyire fűtetlen szobában voltak elszállásolva. Három esetben a nyugdíjukat bankkártya mellé rendelt társkártyával vették fel a tartók. A többieknek nem volt állandó jövedelmük, de a tartók már hozzákezdtek a jövedelmek igényléséhez.

A rendőrségi meghallgatás után hárman úgy döntöttek, hogy visszamennek gazdáikhoz. A másik négy férfi, viszont hallani sem akart az őket sanyargató családokról.

A négy kiemelt férfi között van az az ember is, akit a korábban kimenekített K. Feri bácsi helyére hozott a család.

Egy másik csicska elmondása szerint, már amióta Feri bácsit elvitték várta, hogy érte is jöjjön valaki és megszabaduljon ebből a helyzetből.

Árpád, Ernő, István és László immáron szabadok, bár ez a szabadság a szociális ellátórendszer keretein belül valósul csak meg egyelőre. Megfelelő jövedelem nélkül nincs igazi szabadság, a szakemberek keresik a továbblépés lehetőségeit.

Az egyik kiemelt csicska elmondása szerint tartói az elmúlt hetekben országos szinten lefolytatott razziák következtében számítottak a rendőrségi akcióra. Többször megjegyezték neki, hogy ne menjen az utcára, nehogy elvigyék.

Egyelőre a rendőrségi kihallgatáson nem számoltak be sérelmükre elkövetett konkrét bűncselekményekről sem arról, hogy bűncselekmények elkövetésére vették rá őket, de vannak közöttük olyan emberek, akik tudnak társaik bántalmazásáról.

Mind az önkormányzat, mind a rendőrség elégedett az akcióval, a jó eredmény a rendőrség, az önkormányzat és a szociális intézmények összefogásának az eredménye. Benedek Barnabás rendőr alezredes példaértékűnek tartja a helyi családsegítő szolgálat összehangoló tevékenységét és a továbbiakban is számít a hasonló akciók során a családsegítő szolgálatok közreműködésére. Hiszen elmondása szerint: a rendőrség a csicskák kiemelésében és meghallgatásában el tud járni, de a sorsuk további alakításában, az elhelyezésük ügyében folytatott intézkedések sorozatában nem áll módjukban cselekedni.

A rendőrség a csicskák által elmondott, illetve leírt körülmények alapján az esetek kivizsgálását tartja szükségesnek, ezért az ügyben feljelentés kiegészítés elrendelésére került sor.

Turovszki Krisztián a családsegítő szolgálat munkatársa elmondta, hogy: nem volt pontos tudomásuk arról, hogy az akció kiket fog érinteni, a rendőrségtől azt a tájékoztatást kapták, hogy kb. 4-5 embert fognak kihozni és ezeket kellene a szociális ellátórendszerbe irányítani. „A feladatunk az volt, hogy megszervezzük az orvosi vizsgálaton való részvételüket, hiszen ez elengedhetetlenül szükséges, hogy egy intézménybe bekerüljenek. Valamint meg kellett találnunk azt az intézményt, amelyik hirtelen be tud fogadni ennyi embert. Szerencsére az egyik nagy szociális szférában tevékenykedő civil szervezet munkatársai pozitív hozzáállásának köszönhetően minden rugalmasan és gördülékenyen ment.

Az akció legnagyobb tanulsága, hogy ezek az emberek nem mennek vissza az őket tartó családhoz, ha tudunk nekik más alternatívát nyújtani. A további sikerek eléréséhez azonban a törvényben meg kellene határozni a csicska szó jelentését és az ilyen emberek számára speciális átmeneti szállásokat létrehozni.”

Kapcsolódó hírek

Kövessen minket a Facebookon is!
Facebook Pagelike Widget
Következik
  • Nincs esemény
Naptár
<< ápr 2024 >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Megszakítás