Nyomtatóbarát változatKüldés emailbenPDF változat

Szelektív hulladék elhelyezésének szabályai

 

Az önkormányzat kötelező feladataként gondoskodik szolgáltató által a települési hulladék összegyűjtéséről és elszállításáról. A környezetvédelmi szempontok előtérbe kerülése okán évek óta fontos cél a szelektív hulladékgyűjtés biztosítása a keletkező hulladék újrahasznosításának elősegítésére.

Ezen célt szolgálják a településen kihelyezett úgynevezett szelektív hulladékgyűjtő szigetek is. Ide frakciónként (gyűjtőkonténerenként) különválasztva lehet a hulladékot elhelyezni a papírt, üveget és csomagolási műanyag hulladékot.

Sajnos a településünkön azt tapasztaljuk, hogy a szelektív hulladékgyűjtő szigetek környékén áldatlan állapotok alakulnak ki huzamos idő óta. Egyrészt rengeteg hulladék nem a gyűjtőedényekbe, hanem azok mellé kerül elhelyezésre, melyet később guberáló személyek vagy a szél széthord, másrészt olyan hulladékok kerülnek oda, melyek semmilyen módon nem helyezhetőek el ilyen helyeken (pl. gépjármű gumiabroncs, zöld és egyéb szerves hulladék, elektronikai hulladék, nem megfelelő műanyag hulladék)

A hulladék gyűjtőedény mellé helyezésének nem minden esetben oka azok telítettsége. Azokat rendszeresen figyeljük, ha megtelnek, akkor a szolgáltatónak jelzést adunk a hulladék elszállítására. Ezen jelzést egyébként a lakosság is megteheti az önkormányzat vagy a szolgáltató felé.

A szolgáltató nem köteles elszállítani a nem megfelelően elhelyezett vagy nem megfelelő minőségű hulladékot. Annak válogatását előzetesen önkormányzati ráfordításból el kell végeznünk szállítás előtt a szolgáltatási együttműködés fenntartása érdekében, amely plusz költséget jelent.

Ezen okból felhívtuk a rendőri és polgárőr szerv figyelmét a gyűjtök figyelésére. Ezek figyelemmel kísérést kihelyezett kamerával is végezzük.

A szabálysértésekről szóló 2012. évi II. tv. 196. §. (2) bekezdése szerint köztisztasági szabálysértést követ el, aki települési hulladékot a közterületen engedély nélkül lerak, elhelyez, vagy nem a kijelölt lerakóhelyen rak le vagy helyez el. Ezen jogellenes cselekmény esetén helyszíni bírság vagy szabálysértési bírság szabható ki az elkövetővel szemben.

Közös érdekünk lakókörnyezetünk szépségének fenntartása és a környezetünk védelme. Tisztelettel kérjük a lakótársakat a hulladékgyűjtés szabályinak betartására, és a jogellenes magatartástól való tartózkodásra.

 

Újkígyósi Közös Önkormányzati Hivatal

Hozzászóláshoz, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon oldalunkra.