Nyomtatóbarát változatKüldés emailbenPDF változat

Újkígyós Város Önkormányzat

hóeltakarítással kapcsolatos tevékenységeinek összefoglalása

 

Újkígyóson a hó- és síkosság mentesítési feladatok ellátása a 144/2016. (X. 17.) számú képviselő-testületi határozattal elfogadott Újkígyós város téli útüzemeltetési szabályzatában foglaltak szerint történik, ezeket a munkákat – az Önkormányzattal 2016. szeptember 1-én kötött megállapodás alapján – az Újkígyósi Városgazdálkodási és Fejlesztési Kft. végzi.

Az idei télen kissé megkésve – február 26-án az éjszakai órákban – esett le viszonylag nagy mennyiségű csapadék hó formájában, ami az alacsony hőmérséklet miatt meg is maradt.

A Kft. a hó eltakarítását a település útjain 2018. február 27-én 5 óra körüli időben megkezdte a tolólappal felszerelt MTZ 820 és Pronar traktorokkal (melyek ezt követően folyamatosan végezték a hódúrást és síkosság mentesítés céljából a sószórást). A szabályzat alapján felállított sorrend szerint történt az utakon a hó eltakarítása, először a kiemelt utakon (autóbuszjárat útvonalán, közintézmények környékén, azok megközelítését szolgáló utakon), valamint a kerékpárutakon történt a mentesítés. A 36 km hosszúságú belterületi közúthálózat takarításán túl a parkolók, közintézmények udvarainak tisztításában is részt vettek a fenti munkagépek, valamint a város külterületén is több helyen végeztünk munkálatokat.

A közintézményeinknél találtható járdák, udvarok tisztítását is az intézményeknél dolgozó személyeken (intézményvezetők, gondnokok, dajkák) kívül a Kft. munkavállalói végezték 4 fővel (a munkagépek vezetőin kívül), valamint napi szinten 25-30 fő közfoglalkoztatott bevonásával. A hó eltakarítására egy hét alatt 1 469 munkaórát fordítottak.

Mivel a hóhelyzet tovább fokozódott, ezért 2018. március 2-án hirdetést adtunk fel, melyben rendkívüli hóeltakarítási munkára vártunk jelentkezőket korrekt bérezés ellenében. A feladott hirdetés hatására 12 fővel tudtunk kötni egyszerűsített foglalkoztatásra megállapodást, akik munkájukat a péntek délutáni órákban el is végezték.

Igyekszünk a meglévő erőforrások hatékony felhasználásával az időjárás káros következményeit mérsékelni, ehhez kérjük a lakosság megértését és türelmét.

 

Újkígyós, 2018. március 5.

Varga Ferenc
műszaki csoportvezető

Hozzászóláshoz, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon oldalunkra.