Tájékoztató az avar és növényi hulladék nyílttéri égetéséről szóló rendeletről – Újkígyós város weboldala

Tájékoztató az avar és növényi hulladék nyílttéri égetéséről szóló rendeletről

Tájékoztatjuk a tisztelt lakosságot, hogy Újkígyós Város Önkormányzat Képviselő-testülete  7/2015. (III. 24.) számú rendeletben szabályozza az avar és növényi hulladék nyílttéri égetésének szabályait. A rendelet részletes szabályai megtalálhatóak az ujkigyos.hu honlapon. Jelen tájékoztató keretében a legfontosabb magatartási szabályokat foglaljuk össze.
 

A rendelet célja és hatálya

1.§ A rendelet célja az avar és növényi hulladék nyílttéri égetésére vonatkozó olyan helyi szabálynak a megállapítása, amely a levegő tisztaságának védelmét biztosítja.

 

2.§ A rendelet területi hatálya Újkígyós város közigazgatási területére terjed ki.

3.§ A rendelet személyi hatálya Újkígyós város közigazgatási területén belül a természetes személyekre, a jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező társaságokra terjed ki.

A rendelet szerint avar és növényi hulladék: fanyesedék, ág, gally, fű, lomb, növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék égethető.

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy a keletkezett növényi hulladékot elsősorban komposztálás útján javasoljuk hasznosítani, ennek hiányában a hulladékszállítást végző cég meghirdetett időszakban (kéthetente) átlátszó zsákban vagy kötegelve elszállítja azt. Amennyiben ezekre nem kerül sor, kell alkalmazni az égetés szabályait.

 

Avar és növényi hulladék égetésének szabályai:

 

 5.§ (2) Az avar és növényi hulladékok nyílttéri égetése csak szeptember 15. és november 30., valamint február 1. és április 30. közötti időszakban, naponta 900-1600 óra között engedélyezett, vasárnap és ünnepnapok kivételével.

(3) A (2) bekezdésben foglalt időszaktól történő eltérésre indokolt esetben (különösen növény egészségügyi védekezés céljából) a polgármester engedélyt adhat.

6.§  (1) Szabadtéri tűzgyújtással a telken, illetve az azt határoló közterületen keletkezett avar, kerti hulladék semmisíthető meg.

(2) a) Az avar és növényi hulladék égetése 18. életévét betöltött, cselekvőképes személy által vagy felügyelete mellett a tűzvédelmi szabályok betartásával végezhető.

b) Az avar és növényi hulladékot csak kialakított tűzrakó helyen és telken belül szabad égetni úgy, hogy az emberi egészséget és a környezetet ne károsítsa.

c) A tűzrakó helyet épülettől és egyéb éghető anyagtól olyan távolságra kell elhelyezni, hogy arra veszélyt ne jelentsen.

d) Közterületen avar és növényi hulladék égetése tilos!

(3) a) Az égetendő avar és növényi hulladék nem tartalmazhat semmilyen más kommunális, ipari eredetű, illetve veszélyes hulladékot.

b) Az égetés folyamatának gyorsítása érdekében éghető folyadék nem alkalmazható.

(4) Az égetésre – a füstképződés csökkentése és a környező lakosok kímélete érdekében – kellően száraz növényi hulladék, a meteorológiai viszonyokra figyelemmel, szélcsendes időben kerülhet sor.

 (5) A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról a tűz gyújtója köteles gondoskodni. A tűz helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg eloltható.

(6) Az égetés befejezésével a tüzet el kell oltani és a parázslást, izzást – vízzel, földtakarással, kéziszerszámokkal – meg kell szüntetni.

7.§ (1) Tiltott magatartást követ el és legfeljebb százötvenezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható, aki a jelen rendeletnek:

– 5. § (2) – (3) bekezdéseiben,

– 6. § (2) – (3), (5) – (6) bekezdéseiben foglalt rendelkezéseket megszegi.

(2) A tiltott magatartást elkövetővel szemben a polgármester jár el.

 

      

                                                                                                            dr. Csatlós László

                                                                                                                        jegyző

Kapcsolódó hírek

Kövessen minket a Facebookon is!
Facebook Pagelike Widget
Következik
  • Nincs esemény
Naptár
<< ápr 2024 >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Megszakítás