Tájékoztató gyermekhorgászat szabályozásáról – Újkígyós város weboldala

Tájékoztató gyermekhorgászat szabályozásáról

A gyermekek által történő horgászat jogszabályi háttérét a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013. évi CII. törvény (a továbbiakban: Törvény), a halgazdálkodás és a halvédelem egyes szabályainak megállapításáról szóló 133/2013. (XII. 29.) VM rendelet (a továbbiakban: Rendelet) valamint az Újkígyós, Gyulai úti szabadidőpark üzemeltetési szabályzata (a továbbiakban: Szabályzat) alkotja.

A Rendelt alapján gyermek horgász hároméves kortól az adott év december 31. napjáig a 15. életévét be nem töltött személy. A törvény alapján a halgazdálkodási vízterületeken a hal fogása és a halfogásra irányuló tevékenység horgászat esetén állami horgászjeggyel vagy turista állami horgászjeggyel, a Törvény rendelkezéseinek betartásával folytatható. Szintén a törvény rögzíti, hogy a horgászathoz állami horgászjegyet és horgász fogási naplót kell kiváltani, az állami horgászjegy díját viszont a gyermek horgásznak nem kell megfizetnie, csak a fogási napló 200 Ft-os díját.

A jogszabály alapján az Önkormányzat területi jegy adásával biztosíthat a feljogosított személy részére horgászati lehetőséget, ami a Gyulai úti szabadidőpark horgásztó esetében a díjmentesen váltható gyermek napi horgászjegy.

 

A horgászat során a horgásznak az alábbi magatartási szabályokat be kell tartania:

  • köteles magánál tartani az állami horgászjegyet, fogási naplót, napi horgászjegyet, személyazonosság igazolására szolgáló arcképes igazolványt
  • a horgászat rendeletben meghatározott általános rendjére vonatkozó, az őshonos halfajokra vonatkozó, a fajlagos tilalmi időre vonatkozó, horgászati méretkorlátozásra és mennyiségi korlátozásra vonatkozó rendelkezéseket

 

Tilos a hal fogásához minden olyan fogási eszköz, illetve fogási mód alkalmazása, amely a halállományt vagy annak élőhelyét károsíthatja, veszélyeztetheti. Tiltott halfogási eszköznek és módnak minősül a hal fogásához olyan eszköz használata, amelynek működése az elektromos áram halakra kifejtett élettani hatásán alapul, mérgező vagy kábító hatású anyag alkalmazása, robbanóanyag alkalmazása, szúrószerszám alkalmazása, búváreszköz használata, gereblyézés alkalmazása, hurokvető halászati módszer alkalmazása; sorhoroggal, csapóhoroggal történő halfogási módszer alkalmazása, nyakzó háló alkalmazása.

 

Gyermekhorgász esetében az állami horgászjegy birtokában egy darab, egy horoggal felszerelt horgászkészség használható, a gyermek horgász kizárólag nagykorú személy felügyelete mellett horgászhat, alapvetően betartandó szabályok:

  • http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=165893.333691 – foot89Valamely fogási tilalom alá eső faj véletlenül megfogott egyedét vagy a méret- és mennyiségi korlátozások által tiltott halat – a horogtól óvatosan és gyorsan megszabadítva, vagy ha ez sérülésmentesen nem lehetséges, akkor a zsinórt a szájnyílás előtt elvágva – haladéktalanul vissza kell helyezni élőhelyére, akkor is, ha sérült, beteg vagy elpusztult.
  • Tilos a megfogott halak kínzása, a megtartani nem kívánt halat azonnal vissza kell helyezni a vízbe.
  • A 30 cm-nél kisebb testhosszúságú hal kizárólag olyan tárolóedényben szállítható el élve, amely biztosítja a számára a szükséges oxigéntartalmú vizet, és minimalizálja az állatot érő stresszhatásokat.
  • Tilos a szemetelés, vízi és vízparti növényzet csonkítása, kiirtása, a partvédelmet szolgáló építmények megbontása, károsítása.
  • A horgászat megkezdésekor a horgász tollal, kitörölhetetlen módon köteles megjelölni a fogási naplóban szereplő 13 hónapra kiterjedő naptárban a horgászati tevékenység megkezdésének napját.
  • A horgászat során, legkésőbb a kifogott hal tömegének feljegyzésekor a fogási napló fogásösszesítő táblázatában fel kell tüntetni a halgazdálkodási vízterület megnevezését, víztérkódját, valamint a fogás dátumát.

 

A horgászkészség során annak folyamatos felügyeletét úgy kell biztosítani, hogy a horgász az aktív halfogáshoz szükséges beavatkozásokat az adott módszerhez igazodó időn belül végrehajthassa, ha a horgász a horgászhelyét tartósan elhagyja, a horgászkészséget ki kell venni a vízből.

 

Speciális, a helyi szabályozás előírásai:

  • A gyermek napi horgászjegy megváltása díjmentes, a napijegy másra nem átruházható
  • Fogható/megtartható mennyiség gyermek napi horgászjeggyel: 2 kg. egyéb hal (méretkorlátozás alá eső hal nem tartható meg!)
  • Foglalt horgászhely nincs, minden alkalommal és kizárólagosan az érkezési sorrend a döntő!
  • A bánya vizében fürdeni, kutyát fürdetni, a vizet szennyezni tilos

Gyermek részére történő állami horgászjegy és horgász fogási napló kiváltásával kapcsolatban érdeklődni a horgászegyesületek vezetőinél, valamint a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségénél (5600 Békéscsaba, Bajza utca 11.) lehet.

A Szövetség elérhetőségei:

Kapcsolódó hírek

Kövessen minket a Facebookon is!
Facebook Pagelike Widget
Következik
  • Nincs esemény
Naptár
<< ápr 2024 >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Megszakítás