Új szociális helyi rendelet 2014. január 1-jétől – Újkígyós város weboldala

Új szociális helyi rendelet 2014. január 1-jétől

A Képviselő-testületnek az önkormányzati segély kialakításával összefüggő törvény-módosításokról szóló 2013. évi LXXV. törvényben rögzített kötelezettsége, hogy 2013. december 31-ig megalkossa rendeletét az önkormányzati segély megállapításának feltételrendszeréről.

A Képviselő-testület eleget téve ezen kötelezettségének 2013. december 16-ai ülésén megalkotta az egyes szociális ellátásokról és az intézményi térítési díjakról szóló 24/2013. (XII. 17.) önkormányzati rendeletét.

 

A 2014. január 1-jével bevezetésre kerülő önkormányzati segély a korábbi átmeneti, temetési segély és rendkívüli gyermekvédelmi támogatást ötvözi.

A Képviselő-testület átruházta hatáskörét az Egészségügyi és Szociális Bizottságra

– un. méltányossági ápolási díj megállapítás és

– önkormányzati segélykérelmek elbírálása tekintetében, mely alól a krízis esetében nyújtott támogatás kivételt képez.

A polgármester átruházott hatáskörben jár el 2014. január 1-jétől

– a hajléktan személyek részére ellátás biztosítása ügyben,

– önkormányzati segély ügyben, ahol temetési költség enyhítésére nyújtott támogatás megállapítására kerül sor,

– önkormányzati segély ügyben, un. krízis helyzetben, amikor a kérelmező előre nem látható módon rendkívüli élethelyzetbe kerül, amikor a segítség megállapítására azonnal szükség van

– méltányossági közgyógyellátásra való jogosultság megállapítása esetén.

A bevezetésre kerülő önkormányzati segély célja, hogy olyan személyeket részesítsen támogatásban akik önmaguk, illetve családjuk létfenntartásáról más módon nem tudnak gondoskodni vagy nem várt többletkiadások miatt anyagi segítségre szorulnak.

A segély kérelemre és hivatalból is megállapítható, adható természetbeni ellátás formában is, eseti jelleggel vagy meghatározott időszakra havi rendszerességgel is.

Önkormányzati segély kategóriába tartozik többek között a temetkezési költségek enyhítéséhez nyújtott támogatás, a tűzifa segély, betegséghez, elemi kár elhárításához, iskoláztatáshoz igénybe vett támogatás, valamint a nehéz élethelyzetbe kerül személyek, családok számára nyújtott támogatás.

Önkormányzati segély esetében az eljárás megindítását követő 15 napon belül kell a döntést meghozni, a méltányossági közgyógyellátással kapcsolatos döntések meghozatalára 8 napos ügyintézési határidőt biztosít a törvény.

Az önkormányzati rendelet szabályozza, hogy milyen összegű jövedelemhatár alatt állapítható meg önkormányzati segély. A temetési költségek enyhítéséhez nyújtott támogatás mértéke progresszív módon került a rendeletbe, a legmagasabb egy főre jutó jövedelem esetén a legkisebb mértékű önkormányzati segély állapítható meg. Azonban a rendelet tartalmazza, hogy indokolt esetben évente egy alkalommal méltányosságból a jövedelemhatár figyelmen kívül hagyásával is megállapítható önkormányzati segély.

Az önkormányzati segélyezéssel kapcsolatosan ügyfélfogadási időben az Újkígyósi Közös Önkormányzati Hivatalban kapható bővebb felvilágosítás. A rendelet teljes terjedelemben az önkormányzat honlapján, www.ujkigyos.hu címen hozzáférhető.

Máténé Kiss Mária
aljegyző

Kapcsolódó hírek

Kövessen minket a Facebookon is!
Facebook Pagelike Widget
Következik
  • Nincs esemény
Naptár
<< ápr 2024 >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Megszakítás