Védőnői program a méhnyakrák megelőzésére – Újkígyós város weboldala

Védőnői program a méhnyakrák megelőzésére

Lányok és Asszonyok, figyelem!

Sokak előtt ismert, hogy községünkben hosszú évek óta méhnyakrákszűrésre jelentkezhettek a védőnők által szervezett időpontokban. Aki szerencsés és szemfüles volt, az eljutott ide, viszont sokan lemaradtak. Ezen most változtatni szeretnénk!
Mindenkinek joga – az egészsége megőrzése érdekében – és kötelessége bekapcsolódni, részt venni az Országos Tisztiorvosi Hivatal legújabb Népegészségügyi Programjába, a védőnők által végzett, kampányszerű méhányakszűrési folyamatba.

Újkígyós megkapta a lehetőséget, hogy minket, a helyi védőnőket az Egészségügyi Minisztérium szakszerű képzésben részesítsen. Így, e fontos megelőző, felfedező szűrővizsgálatokat elvégezzük a helyi 25- 65 éves női lakosság körében. A környező, fejlett országokban a méhnyakszűrést, a kenetvételt nem az orvosok, hanem a szakképzett dolgozók végzik. Településünkön is ez fog történni! A kenetvételt a védőnők fogják végezni március hónaptól júniusig, majd évente folyamatosan. Aki az ÁNTSZ-től úgynevezett meghívólevelet kap a méhnyakrákszűrésre, s úgy gondolja, hogy nem keresi fel saját nőgyógyászát magánrendelésen, vagy nem utazik megbeszélt időpontra a békéscsabai vagy gyulai nőgyógyászati szakrendelőbe, az felkeresheti védőnőjét: 1-es körzet: Likerné Paholló Andrea, 2-es körzet: Gedó Gáborné. Mi szakszerűen levesszük a kenetet, fixáljuk, postázzuk a megfelelő helyre, elvégezzük az adminisztrációs munkát. Mindez ingyenes! Tudjuk, hogy ez a magyar nőknek furcsa és új dolog,de a továbbiakban ez így fog működni. Nőgyógyász szakorvoshoz csak azokat a nőket fogjuk irányítani, akiknek a lelete nem negatív, vagy a szűrés folyamán valamilyen elváltozást tapasztalunk a méhnyakon.
Kérünk minden hölgyet, aki meghívólevelet kap, s úgy gondolja, hogy az egyszerű kenetvételt a védőnője is elvégezheti, lépjen kapcsolatba velünk a 06 / 30 486-10-86-os telefonszámon, vagy keressen bennünket az Egészségház Védőnői Tanácsadójában.

A kenetvételhez egyszer használatos, speciális eszközök állnak rendelkezésünkre. A beavatkozás fájdalommentes, kb. 1 percig tart. A jövőben nem lesz lehetőségünk a megszokott onkológus „stábot” Újkígyósra hívni. Aki bizalommal fordul felénk, segítünk egészsége megőrzésében.

Néhány szó a méhnyakrákról:

Mi segíti elő a kialakulását?

Mindenképpen helyi inger jelenlétéhez köthető, mint például a rendszeres szexuális élet, fogamzásgátló szedése, többszöri, kihordott terhesség, a helyi fertőzések (pl. Humán Papillóma vírus (HPV), ami biztos, hogy szexuális úton terjed. Mára már bizonyossá vált, hogy a HPV az egész rákos folyamat kiindulási alapja.

A méhnyakráknak stádiumai vannak:

1. Diszpláziák – a méhnyak nem rosszindulatú sejtelváltozásai, melyek idővel képesek rákos folyamattá átalakulni. Tünete nincs.
Ennek kimutatására való a szűrés! Ezek a sejtek még nem alakultak át rákká, s éppen ezért megbocsáthatatlan, ha a nő elhanyagolja a rendszeres szűrővizsgálatot háromévenként.

2. A méhnyak in situ rákja– ez már rosszindulatú elváltozás, mely azonban még csak a felületi hámrétegen látható.
Ez a NEM NEGATÍV lelet, tünete még mindig nincs. Ehhez nőgyógyászati vizsgálat és szövettan szükséges, gyógyítható.

3. Invazív méhnyakrák
Tünetei: vérezgetés, húslészerű folyás
Kezelésre van lehetőség: radikális műtét, sugárterápia, kemoterápia, de az áttétek ebben a stádiumban már elég gyakoriak.

Előzzék meg e stádiumok megjelenését! A rák legyőzhető, ha megjelennek a helyi szűrésen a védőnőknél vagy szakorvosuknál. A rák elleni csata győztesei CSAK ÍGY lehetünk.

 

Gedó Gáborné
védőnő

Kapcsolódó hírek

Kövessen minket a Facebookon is!
Facebook Pagelike Widget
Következik
  • Nincs esemény
Naptár
<< ápr 2024 >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Megszakítás