(Képek feltöltés alatt)

Római katolikus templom: 1890-92 között épült Kiss Sándor gyergyócsomafalvi építész tervei alapján. A harangokat Pozsonyból, a szobrokat Tirolból vásárolták. Felszentelése három év múlva, június 27-én, Szent László napján és az ő tiszteletére történt. Önálló plébániája 1901-ben létesült, addig Csíkszentmiklós filiája volt.

 

Szépvízi Harangláb (csengettyű): Faharangtoronya a 19. században készült. Hargita megye műemlékeinek hivatalos jegyzéke (1992) műemléképületként tartja nyilván.

 

Római katolikus kápolna: a Bíró család építette az 1694-es tatárbetörés előtt. A kápolnát 1861-ben újították fel. Havasboldogasszony titulusaként a búcsút augusztus 5-én tartják.

 

Örmény katolikus templom: A merkantilista szerzet temploma 1781-ben épült, a jótevők költségén, Világosító Szent Gergely tiszteletére. A falu központjában látható. Az örmény katolikus szertartású plébániát 1785-ben szervezik meg. Az örmény katolikus Szentháromság Egyesület alapítólevele is ismeretes. Cintermet, a templomudvart erődszerű fal övezi. Az anyakönyveket 1765 óta vezették (Tófalvi Zoltán adata, 1998).

 

Szent László Kápolnarom: A falu felett északra magasodó Pogány-havas előfokán gótikus kápolnarom van. A monda szerint Szent László építtette a tatárok legyőzésének emlékére, a közelében levő sziklán pedig két lólábhoz hasonló bemélyedést Szent László lovának patkóhelyeként emlegetnek. Orbán Balázs még látta Kicsi Pogányhavason a 12 lépés hosszú, 7 lépés széles félkör apsisu szentély alig két láb vastag falait, és az idősek szerint az 1950-es években még olyan egy-két arasznyi magasságban állt a fal, de lassan elfogyott.

 

Cibre fürdő: Sólyom Barbara tervei alapján épült ujra kalákában 2008 -ban. A falutól valamivel több mint egy kilométerre lévő alsó Cibrében található fürdő felújítására még a rendszerváltás előtt is voltak elképzelések, azonban a terv nem valósult meg. Valamikor az örmények fürdője volt A fürdő a Szentmihály és Szépvíz közötti határt képező Cibre patakának szomszédságában helyezkedik el.

 

Ortodox templom: 1879-ben épült a külterületi telepeken (Bükkloka, Kóstelek, Csügés) élő román lakosság számára.

 

A Gyimes felé vezető út kijáratánál, a kis kanyar közelében egyetlen ágasfából ácsolt csengettyű áll. A fatörzs kettős ága közé szerelték fel a kis harangot. Tűz és elhalálozás jelzésére használják.

 

A Rákos utcában 70. szám alatt lévő bennvalón van Gergely Imre faháza (a 19. században épült). Hargita megye műemlékeinek hivatalos jegyzéke (1992) műemléképületként tartja nyilván.

 

A szépvízi víztározó: A Nagyszépvíz-patak völgyének középső szakaszán 1986-ban egy földgátat emeltek. A mesterséges tóba ömlik a Pálos-pataka és a Szalonka-pataka. A tározó Csíkszereda vízellátását biztosítja.


Régi képek Szépvízről:
(feltöltés alatt)

Lelőhely: Kriza János Néprajzi Társaság fotóarchívuma