“Ady és Rippl-Rónai találkozása” Kaposváron – Újkígyós város weboldala

“Ady és Rippl-Rónai találkozása” Kaposváron

Gera Katalin szobrászművésznek, Újkígyós díszpolgárának, újabb köztéri alkotása került átadásra, melyet fiával, Csernák Máté képzőművésszel készített. A kompozíció címe Ady és Rippl-Rónai találkozása, mely 2010. szeptember 3. óta díszíti Kaposvár újjávarázsolt belvárosát.

 

A szoborcsoportot nagy örömmel fogadták a város lakói, ismerősök és ismeretlenek gratuláltak az alkotóknak. Az átadási ünnepség háromnapos rendezvény keretén belül zajlott, amely során több, gyönyörűen megújult épületet, újabb sétálóutcákat és szökőkutakat vehettek birtokba Kaposvár lakói.

A szobor születésének rövid története:

Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata 2008-ban nyilvános jeligés pályázatot hirdetett egy háromalakos, életnagyságú bronz szoborcsoport 1/5-ös léptékű terveinek elkészítésére. A pályázati kiírásban többféle szempont szerepelt a szobrok elkészítésével kapcsolatban. A legfőbb szempont volt, hogy jelenítse meg Ady és Rippl-Rónai találkozását, mely 1909. november 7-én jött létre Kaposváron, a Korona szálló nagytermében rendezett Nyugat-esten. Ezenkívül fontos volt még, hogy a harmadik „figura”, Rippl kedvenc kutyája is része legyen az alkotásnak. Kritériumként említették még az életnagyságú méretet, a bronz alapanyagot, a karakterisztikus és magas szintű esztétikai ábrázolást, illetve az utcaképbe való illeszkedést. A lektorátusi zsűri a mintegy 20 beérkezett pályaműből kettőt javasolt megvalósításra – köztük Gera Katalin pályaművét -, végül Kaposvár Város Képviselő-testülete őt kérte fel a kompozíció elkészítésére és kivitelezésére, mely Kaposváron az Ady utcában tekinthető meg.

Újkígyós Város nevében ezúton is gratulálunk a Gera Katalinnak és Csernák Máténak az új köztéri szoborcsoport elkészüléséhez!

Fotó: Csernák Bálint

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kapcsolódó hírek

Kövessen minket a Facebookon is!
Facebook Pagelike Widget
Következik
  • Nincs esemény
Naptár
<< aug 2022 >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Megszakítás