Újabb gólyapár a városban – Újkígyós város weboldala

Újabb gólyapár a városban

golyapar

Az elmúlt napokban, hetekben több lakossági bejelentés érkezett az Önkormányzathoz, miszerint a 2012-ben városunkban fészket rakott (a Könyvtár használaton kívüli kéményére) fehér gólyákat követően, idén tavasszal újabb gólyapár kezdte meg „letelepedését” Újkígyóson, a Petőfi utca és az Öreg utca kereszteződésének környékén.
 

A fészekrakás helyéül elsőként a polgárvédelmi sziréna tetejét nézték ki maguknak, viszont több sikertelen kísérletet követően belátták, hogy ez nem fog sikerülni, ezért a Petőfi utca elektromos hálózat egyik tartóoszlopának tetején kezdtek munkához.

Az oszlopon ún. fészektartó elhelyezésének lehetősége érdekében felvettük a kapcsolatot az EDF DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Kft. munkatársával, Braun Józseffel, aki tájékoztatott, hogy a kérdéskör az illetékes nemzeti park hatáskörébe tartozik.

Forgách Balázs, a Körös-Maros Nemzeti Park Kígyósi területi irodájának természetvédelmi tájegységvezetője megkeresésünkre elmondta, hogy igazgatóságukra is többen jelezték a fészekrakás kísérleteit, figyelemmel kísérik az eseményeket. A madarak őszi vonulását követően – amennyiben sikeresen megépítik otthonukat – intézkednek a fészektartó elhelyezéséről.

A fehér gólya Magyarországon fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 100 000 Ft. Szinte a teljes fészkelő állománya lakott területekhez kötődik. A párok egy költési időszakra állnak össze, s a hím választja a tojót. A megközelítőleg 1 méter átmérőjű fészket ágakból építik és szénával, szalmával, tollakkal bélelik; a költési időszakban külön belső költőfészket készítenek benne puhább anyagokból. A fészket évekig használják, Türingiában találtak már fészket, ami 1592-ben épült, és még mindig aktív.

Elsősorban az áramszolgáltatás biztonsága érdekében a 70-es évektől folyik a fészkek tartószerkezetre emelése. A közhiedelemmel ellentétben ezek a fészektartók nem vonzzák a gólyákat, szerepük a fészek eltávolítása a vezetékektől.

A fehér gólya vándormadár, augusztus közepén már csapatokba verődnek, de csak szeptember közepén indulnak el vándorútjukra.

 

                                                                                                       Varga Ferenc

                                                                                               műszaki csoportvezető

Kapcsolódó hírek

Kövessen minket a Facebookon is!
Facebook Pagelike Widget
Legfrissebb
Következik
  • Nincs esemény
Naptár
<< febr 2022 >>
hkscpsv
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 1 2 3 4 5 6
Megszakítás