Változások a közétkeztetésben

2015. szeptember 09.

2015. szeptember 1-jétől kötelező alkalmazni az új közétkeztetési előírást 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet, amely szabályozza a bölcsődékben, óvodákban, iskolai menzákon, egészségügyi intézményekben adható ételek összetételét és elkészítésének szabályait.

A rendelet értelmében tilos a szénsavas vagy cukrozott üdítő, valamint a magas zsírtartalmú húskészítmény felhasználása. A közétkeztetésben nem lehet az asztalra tenni só- és cukortartót, és csökkenteni kell a napi bevitt só mennyiségét is. A jogszabály rögzíti az étrendtervezés szabályait. Az egymást követő kétszer tíz élelmezési nap folyamán, a főétkezéseiben egy ételsor csak egy alkalommal fordulhat elő. Állati eredetű fehérjeforrást minden főétkezésnek, bölcsődei étkeztetés esetén az egyik kisétkezésnek is tartalmaznia kell. A felhasználási előírások, korlátozások és tilalmak szerint, az italként kínált tejhez nem adható cukor, és a tea is csak meghatározott mértékben tartalmazhat hozzáadott cukrot. A szükséges folyadék az étkezések között ivóvíz, illetve ásványvíz lehet. Nem szabad felhasználni só tartalmú ételport, só tartalmú leveskockát, só tartalmú ételízesítő krémeket, állományjavításon vagy ételízesítésen kívüli célra. Nem adható továbbá 30 százaléknál magasabb zsírtartalmú, a 15 évesnél fiatalabbak számára 23 százaléknál magasabb zsírtartalmú húskészítmény. Az 1-3 éves és a 4-6 éves korcsoportok számára készített ételekhez sertés- és baromfizsírt sem lehet felhasználni. Fel kell tüntetni minden étkezés energia-, zsír-, telített zsírsav-, fehérje-, szénhidrát-, cukor-, illetve sótartalmát, valamint az élelmiszerek jelöléséről szóló miniszteri rendeletben meghatározott allergén összetevőket. A teljes kiőrlésű pékáruk komoly szerepet kapnak, és új nyersanyagokat is kell használni a főzés során. Többször kerül friss zöldség, és gyümölcs az asztalra. Az előírás kidolgozásának célja, hogy mindenki a szükségleteinek és az egészséges táplálkozás irányelveinek megfelelő ételt kapjon a közétkeztetésben. A népségügyi szempontból jelentős megbetegedések csökkenjenek, mint az elhízás, a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri betegségek. Az átalakuló közétkeztetésről az ÁNTSZ tájékoztató kiadványokat fog eljuttatni a tanév elején a tanulók családjához a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ és a kormányhivatalok segítségével.

Schríffert Béla

élelmezésvezető

Kapcsolódó hírek

Kövessen minket a Facebookon is!
Facebook Pagelike Widget
Következik
  • Nincs esemény
  • Naptár
    hét
    ked
    sze
    csü
    pén
    szo
    vas
    h
    k
    s
    c
    p
    s
    v
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    31
    1
    2
    3
    4
    5
    Megszakítás