A Kormány új Babakötvénnyel támogatja a gyermekek jövőjéről való gondoskodást – Újkígyós város weboldala

A Kormány új Babakötvénnyel támogatja a gyermekek jövőjéről való gondoskodást

A kormány számára kiemelten fontos a gyermekek jövőjéről való gondoskodás, ezért továbbra is támogatja a fiatalokat és ösztönözni a szülőket, hogy gyermekük jövőjéről már születésüktől fogva gondoskodjanak hosszú távú megtakarítás formájában.

A javaslattal arra ösztönözné a kormány a szülőket, hogy nyissanak Start-számlát és vegyenek Babakötvényt a minden újszülöttnek járó 42 500 forintos állami támogatásból. A kormány e cél egyik fontos eszközének tekinti a Babakötvényt, amelyet két lépcsőben újít meg. Elsőként 2012 októberében szorosan összekapcsolta az állampapír-vásárlásokkal a konstrukciót, így az az állam által garantált, biztos befektetési formát öltött. A most sorra kerülő második lépésben pedig egyfelől a Start-számla kezelését egyszerűbbé tevő, legalább a gyermek 18. születésnapjáig kamatozó, 19 éves futamidejű állampapírral, a megújult Babakötvénnyel köti össze a Start-számlát. Másfelől pedig kamatjellegű ösztönző elemet épít a konstrukcióba annak érdekében, hogy a szülők aktív szerepvállalását ösztönözze a gyermekük jövőjéről való gondoskodásban.

A Babakötvény az infláció feletti kamatprémiummal biztos és vonzó befektetési lehetőséget kínál a szülők számára.

A megújuló konstrukcióban a Start-számlán nyilvántartott követelést automatikusan az új, 19 éves futamidejű állampapírban kell kezelni, így az ott elérhető hozamot nem befolyásolja a szülő azon döntése, hogy kedvezőbb vagy kevésbé kedvező kamatozású állampapírt választ.

Az új babakötvény az inflációt három százalékponttal meghaladó kamatot fizet, a jelenleg is meglévő, a szülői, hozzátartozói éves befizetések 10 százaléka, legfeljebb 6000 forint mértékű állami támogatás mellett.

A javaslat azon gyermekek helyzetét is rendezi, akiket a gyámhatóság a vonatkozó szabályok szerint nevelésbe vesz, ezért kezdeményezi, hogy a kincstár hivatalból köteles legyen Start-számlát nyitni azon – 2005. december 31-ét követően született – gyermekek javára, akik a gyámhatóság adatszolgáltatása alapján a tárgyévben legalább hat hónapig nevelésben voltak.

A konstrukció létezése óta több mint 700 000 gyermek részére írta jóvá az állam a kezdő 42 500 forint állami támogatást a Kincstár által vezetett letéti számlákon.

Forrás: www.kormany.hu

 

Kapcsolódó hírek

Kövessen minket a Facebookon is!
Facebook Pagelike Widget
Következik
  • Nincs esemény
Naptár
<< ápr 2024 >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Megszakítás