Nyomtatóbarát változatKüldés emailbenPDF változat

Erdős Norbert bemutatta a méz-jelentését   

e73b0a6f8b8ea9d5f03cc11bc7fb398993f98d60.jpg

Erdős Norbert európai parlamenti képviselő a méhészeti ágazat helyzetéről jelentést készített az Európai Parlamentben. A politikus felhívta a figyelmet, hogy a méhészeti ágazat egyrészt az európai mezőgazdaság szerves része, hiszen több mint 500 ezer uniós polgár számára biztosít fő- vagy mellékjövedelmet. Másrészt a növényfajok 84%-a és az európai élelmiszergyártás 76%-a függ a méhek általi beporzástól. Emellett a méhészet jelentősége óriási az ökológiai egyensúly fenntartásában és a biológiai sokféleség megőrzésében.

A jelentés tervezetének értelmében messze a legnagyobb problémát a hamisított méz EU belső piacán történő térnyerése jelenti. Erdős Norbert kiemelte, hogy a méz a világon a harmadik leginkább hamisított termék, ezért ez ellen nem csak az uniós méhészek védelmében, hanem fogyasztóvédelmi, sőt közegészségügyi indokok miatt is harcolnunk kell.

A békés megyei politikus kihangsúlyozta, hogy a megoldás sarokköve lenne, ha a megfoghatatlan „EU-s és EU-n kívüli országokból származó mézek keveréke” jelölés helyett a címkéken feltüntetnék, hogy a végtermékben felhasznált mézek pontosan mely ország(ok)ból származnak, méghozzá olyan sorrendben, ahogyan a végtermékben szereplő mézek aránya kinéz.

A teljes jelentéstervezetet az alábbi linkre kattintva olvashatják el:

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//NONSGML+COMPARL+PE-607.976+01+DOC+PDF+V0//HU&language=HU

A szakbizottsági bemutatás és eszmecsere itt tekinthető meg:

http://www.europarl.europa.eu/ep-live/hu/committees/video?event=20170831-0900-COMMITTEE-AGRI.

Hozzászóláshoz, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon oldalunkra.