Karácsonyi üdvözlet – Újkígyós város weboldala

Karácsonyi üdvözlet

Ady Endre: Az Úr érkezése

Mikor elhagytak,
Mikor a lelkem roskadozva vittem,
Csöndesen és váratlanul
Átölelt az Isten.

Nem harsonával,
Hanem jött néma, igaz öleléssel,
Nem jött szép, tüzes nappalon
De háborus éjjel.

És megvakultak
Hiú szemeim. Meghalt ifjuságom,
De őt, a fényest, nagyszerűt,
Mindörökre látom.

Karácsony, a nagy találkozás ünnepe

Az adventi készülődés közepén íródnak ezek a sorok. Mindenki lót-fut, a mindennapi elfoglaltságok eleve betöltik az életünket, ráadásul közeledik a karácsony is. Ahhoz, hogy ne tehertételként jelenjen meg az életünkben ez a legszebbnek tartott ünnep, ne testileg és lelkileg kifacsart állapotban álljuk körül a karácsonyfát, vagy üljünk az ünnepi asztal köré, jó, ha egy kicsit a lelkünket is ráhangoljuk a karácsonyvárásra.

Tudatosítsuk magunkban, hogy Karácsony nem egyszerűen egy szép ünnep, nem csak úgy általában a szeretet ünnepe, hanem Isten szeretetének a kiáradása. A keresztény világ azt vallja, hogy az emberiség történelmét tekintve a bűn annyira elhatalmasodott a világban, hogy Isten egyszülött fiát, Jézus Krisztust küldte közénk végtelen szeretetében. Ő életével megváltotta az emberiséget a bűneitől, új szövetséget ajánlott fel az emberiségnek. Ezzel lehetőséget teremtett minden ember számára, hogy belekapcsolódjon az isteni szeretetbe, áthassa az életét, és ezáltal önmaga és mindenki más számára áldássá váljon.

A napokban egy tanácskozáson vettem részt, amelyen Balog Zoltán miniszter úr a mai migráns helyzettel kapcsolatosan visszaemlékezett a német nemzetegyesítés egy, a mai eseményekre is szimbolikusan utaló epizódjára. Jó szándékú emberek kezdeményezték, hogy a német nemzetegyesítést szimbolizáló berlini Brandenburgi kapu egyik helyiségében kápolnát alakítsanak ki, ahol turisták testileg-lelkileg felüdülhetnek. Természetszerűleg a kápolna falát egy kereszt díszítette volna. Néhányan felvetették, hogy a teremben a vallási többszínűség jegyében kapjon helyet egy tóra tekercs, egy Korán, valamint más világvallások szimbóluma is. A döntéshozók végül a liberalizmus jegyében azt mondták, hogy még se legyen ott kereszt, mert az bánthatja a nem keresztények érzékenységét. Így viszont természetesen a többi vallást szimbolizáló tárgy, jelkép sem kerülhetett elhelyezésre a helyiségben. Így aztán nem lett SEMMI! Ez a SEMMI uralja már régóta Európát, amiből természetesen semmi jó sem származhat. Európa legyengült, ezt látja Amerika, Oroszország, és a gazdag arab országok is. Ezt az űrt fogják kitölteni más nemzetek, ha Európa nagyon gyorsan „nem tér észhez”. Ez a jelenség nem rendkívüli a történelem folyását tekintve. A történet végén a döntéshozók abban egyeztek meg, hogy egy gobelin fölkerülhet a falra. A kép a felkelő napot ábrázolja. „A nap senki érzékenységét nem sérti, a nap mindenkinek ugyan úgy kel föl”. A gobelin magyar alkotója később azonban elárulta, hogy a nap tulajdonképpen az Oltáriszentséget, azaz Krisztust ábrázolja. Így sikerült mégiscsak „becsempészni” a kereszténységet ebbe a kápolnába.

Minden ember a szív rejtelmeiből tud táplálkozni. Ami a szívében lakozik, azt tudja megjeleníteni is a mindennapi életében. Ezért fontos, hogy mi is befogadjuk az életünkbe Krisztust, hogy a mi szívünkbe is újra megszülessen, hiszen Karácsonynak ez a legfontosabb jelentősége. Amikor várakozunk egy szerettünkre, kitakarítjuk a lakást, sütünk-főzünk, így várjuk a nagy találkozást.

Azt kívánom Újkígyós minden lakójának, hogy a Karácsonyra készület tökéletes legyen nem csak fizikai, hanem lelki értelemben is. Azt kívánom, hogy a Karácsony hozza meg mindannyiunk számára Krisztus életünkbe történő megszületését, a Vele való találkozás kegyelmét!

Újkígyós Város Önkormányzata nevében kegyelmekben gazdag Karácsonyt és áldott új esztendőt kívánok!

 

Szebellédi Zoltán

polgármester

Kapcsolódó hírek

Kövessen minket a Facebookon is!
Facebook Pagelike Widget
Következik
  • Nincs esemény
Naptár
<< ápr 2024 >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Megszakítás