Zöldhulladék elszállításával kapcsolatos változások – Újkígyós város weboldala

Zöldhulladék elszállításával kapcsolatos változások

A települési hulladék elszállítására vonatkozó közszolgáltatási szerződés a Tappe Kft-vel 2012. augusztus 31-én megszűnt. A TAPE Kft. vállalta, hogy a szolgáltatás folytonossága érdekében az év végéig változatlan szolgáltatási feltételekkel biztosítja a hulladékszállítást.

Az idei év elején a hulladékgazdálkodásra vonatkozó új törvény új hulladékkezelési rendszer kiépítést teszi kötelezővé, mely a Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszerben 93 önkormányzattal együtt, pályázati forrás igénybevételével biztosítja a törvény által megkövetelt új rendszer kialakítását. Fontos volt emiatt, hogy közbeszerzés útján a település ne kötelezze el magát hosszabb időre szolgáltatóhoz, ezért időközben Újkígyós város tagja lett a Békés-Manifest Kft-nek, mely társaság, mint az önkormányzat és más önkormányzatok tulajdonában lévő társas vállalkozás 2013. január 1-től – egy évre – szerződésben vállalta hulladék elszállításra vonatkozó közszolgáltatás ellátását. A Békés-Manifest Kft. tagja a Tappe Kft. is, ezért a szolgáltatást továbbra is a Tappe Kft. látja el ténylegesen.

Mivel a zöldhulladék elszállítása – az új törvény szerint – jelenleg nem kötelező feladata a szolgáltatónak, azt a szolgáltató önként vállalja a törvény által 2015. évben történő kötelező bevezetéséig. A Békés-Manifest Kft-vel történt előzetes tárgyalások alkalmával, hosszas érdemi alkutárgyalások eredményeként, összesen hat alkalommal biztosít a szolgáltató zöldhulladék elszállítást szolgáltatási díj emelése nélkül, az eddig is ismert szabályok szerint. Ezen hat időpont tekintetében igyekeztünk azokat a kerti munkákhoz igazítani.

A hulladékgazdálkodásra vonatkozó új törvény tonnánként 3000 Ft lerakási díjat és 100 Ft/lakos/év hatósági díjat vezetett be, melyet a szolgáltató érvényesíthet a díjban. Ez összesen kb. 45 Ft/ürítés díjnövekményt eredményezett volna a lakosság számára, azonban ennek megfizetését a Képviselő-testület az első félévben átvállalta, ezzel elkerülve a lakosság terheinek növekedését.

dr. Csatlós László
jegyző

Kapcsolódó hírek

Kövessen minket a Facebookon is!
Facebook Pagelike Widget
Következik
  • Nincs esemény
Naptár
<< ápr 2024 >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Megszakítás