“Első lépés”-alacsony foglalkoztatási eséllyel rendelkezők képessé tevő és önálló életvitelt elősegítő programjai című pályázat – Újkígyós város weboldala

“Első lépés”-alacsony foglalkoztatási eséllyel rendelkezők képessé tevő és önálló életvitelt elősegítő programjai című pályázat

Békéscsaba és Térsége Többcélú Önkormányzati Kistérségi Társulás által a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében meghirdetett TÁMOP-5.3.1-C-09/2-2010-0062 „Első lépés” – alacsony foglalkoztatási eséllyel rendelkezők képessé tevő és önálló életvitelt elősegítő programjai című pályázati felhívására történő pályázati program kidolgozásának összefoglaló tájékoztatója.

A program alapvető célja:

A társadalmi integrációt és a munkaerő-piaci integrációt nem lehet egymástól elválasztani: a munka nemcsak a megélhetés eszköze, hanem a társadalom életében való részvétel egyik fontos eleme is. A személyiségében kiegyensúlyozott, ismeretek és készségek terén megfelelően felkészült, támogató családi és társadalmi környezetben élő személyek nagyobb eséllyel képesek megállni helyüket a munkaerőpiacon.

A tartós munkanélküliek és inaktívak esetében gyakran a foglalkoztathatóság és az önálló életvitelre való képesség alapvető feltételei, valamint a munkaerőpiacon és a társadalmi életben szükséges kulcsképességeik hiányoznak, kapcsolati hálójuk esetleges, hiányos, motivációjuk gyenge, halmozott hátrányokkal küzdenek, sokszor semmilyen segítő intézménnyel nincs kapcsolatuk, a munkanélküli lét pedig esetükben generációkon átnyúló jelenség.

A célcsoport tagjai a fentiek miatt egyénre szabott, többirányú, összehangolt segítség nélkül nem képesek ebből a helyzetből kilépni. Esetükben az „első lépést” a foglalkoztatás felé olyan, az önálló életvitelre képessé tevő, és a munkaerőpiacra való belépést előkészítő és arra motiváló programok, támogató szolgáltatások jelenthetik, amelyek lehetővé teszik, hogy később sikeresen kapcsolódhassanak a hagyományos képzési/foglalkoztatási programokba, munkaerő-piaci szolgáltatásokba, és ezáltal társadalmi befogadásuk és foglalkoztatási esélyeik javuljanak.

A projekt teljes időtartama: 2010. szeptember. 1. – 2012. augusztus. 31.

Programszakaszok:

• 2010. szeptember 01. – 2011. február 28.

• 2011. március 01. – 2011. augusztus 31.

• 2011. szeptember 01. – 2012. február 29.

• 2012. március 01. – 2012. augusztus 31.

A programba bevonható személyek száma: 75 fő

Megítélt támogatás összege: 79 632 750 Ft (100%; vissza nem térítendő támogatás)

 

Célcsoport:

Jelen pályázati kiírás célcsoportját csak olyan, a projektbe történő bevonásának időpontjában 18. életévüket betöltött, illetve a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt 5 éven belül el nem érő személyek alkothatják, akik

– munkanélküli ellátásban nem részesülő regisztrált álláskeresők vagy

– inaktív emberek; és

– alacsony iskolai végzettségűek, vagy elavult, nem piacképes szakképzettséggel, végzettséggel rendelkeznek

Kiemelt célcsoportok:

– munkatapasztalattal nem rendelkezők;

– akik a projektbe történő bevonásának időpontjában legalább 5 éve nem foglalkoztatottak;

– olyan inaktív személyek, akik sem a munkaügyi, sem a pályázó szervezet nyilvántartásában nem szerepelnek;

– a projektbe történő bevonásának időpontjában legalább 3 éve alanyi jogon ápolási díjban részesül;

 A program megvalósítói:

Főpályázó: Békéscsaba és Térsége Többcélú Önkormányzati Kistérségi Társulás

Konzorciumi partner: Egyensúly AE Egyesület

Együttműködő partner: Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ

A projekt összefoglalása:

Első lépés Máskép(p) projektünk a foglalkoztatás felé orientáló, az önálló életvitelre képessé tevő, a munkaerőpiacra való belépést előkészítő és arra motiváló programok, támogató szolgáltatások kínálata, melyet legalább 75 fő célcsoportnak megfelelő ügyfél számára biztosítunk. Így lehetővé válik, hogy később sikeresen kapcsolódhassanak a hagyományos képzési/foglalkoztatási programokba, munkaerő-piaci szolgáltatásokba.

Célunk olyan, az egyénre szabott, többirányú, összehangolt segítség megteremtése, melynek szerves része a foglalkoztathatóság és az önálló életvitelre való képesség alapvető feltételeinek megteremetése, megerősítése, illetve a munkaerőpiacon és a társadalmi életben szükséges kulcsképességek fejlesztése, a kapcsolati hálók kiépítése, megerősítése, – egyénekre és intézményekre irányuló módon egyaránt – a motiváció fokozása, a halmozott hátrányok leküzdésének segítése, egy olyan komplex, összehangolt programon keresztül, mely jól hasznosítható a jövőben is.

Az Első lépés Máskép(p) című projektben a civil szolgáltató és a közszféra összefogása révén válik lehetővé az alacsony foglalkoztatási eséllyel rendelkezők képessé tevő és önálló életvitelt élősegítő programjának lebonyolítása a Békéscsabai Kistérségben.

A projekt megvalósítása során korábban még nem alkalmazott módszerekkel, Máskép(p), innovatív módon szeretnénk elősegíteni az érintettek képessé tevését, az önálló életvitel elősegítését a támogató programok megvalósulása révén.

Egyéni esetkezelés mellett különböző képzéseken (Házi szociális gondozó, Közösségi animátor, reintegráló képzés) vehet részt a célcsoporttag.

A projekt egyik egyedi eleme, a nyílt munkapróba lehetőségének biztosítása. A munkapróba eszköz a célcsoport felkészítésében a munkavállalásra, ugyanakkor lehetőség a célcsoport munkavállalói ismereteinek a bővítésére, az önbizalom növelésére.

Közösségi programok szervezésével a család fontosságát, az összetartozás megerősítését szeretnénk erősíteni a célcsoportban és családtagjaikban. A kiegészítő programok (egészségügyi szűrőprogramok) e mellett szemléletformálóak és a szocializációs folyamatokat is erősítik. Önsegítő, hozzátartozói klub működtetése szakember segítségével történik, ez szintén egyszerre szolgálja a célcsoport és családja megerősítését, képessé tevését.

A projektkoncepcióban megfogalmazott célok megvalósításával elérhető, hogy a programba bevont célcsoporttagok és hozzátartozóik Máskép(p) kezeljék a mindennapi problémáikat, konfliktusaikat, érvényesítsék érdekeiket. A célcsoporttagokat és családtagjaikat hatékonyan segítjük abban, hogy meglévő státuszukból kilépve a társadalom aktív, értékteremtő polgáraivá váljanak. Szemléletformáló ismeretek átvételével a célcsoporttag és családja életszínvonala, életminősége és életesélyei is nőnek, melyek gyermekeire is átörökíthetők.

Mivel a pályázati programunk kistérségi jellegű, ezért alapvető kritérium, hogy a programba bevont célcsoporttagok a hátrányosabb térségekből kerüljenek ki.

– Lényegesnek ítéljük meg, hogy Újkígyós lakossága minél szélesebb körben legyen bevonva a programba, hiszen a városban nagyobb vállalkozások szűntek meg a közelmúltban, mely erősen generálta a munkanélküliséget.

– Várhatóan több program elem kerül kihelyezésre Újkígyós közigazgatási területére.

– Szakmai fórumok, tájékoztatók kihelyezése Újkígyósra, melyen szakemberek adnak tájékoztatást a munkaerő-piac aktuális helyzetéről, lehetőségekről, kilátásokról.

– A program célja, hogy javuljon a résztvevők munkaerő-piacra jutásának esélye, erősödjön az önértékelésük, akár a munka, akár a társadalmi reintegráció területén.

Minden célcsoporttag, aki felvételt nyer pályázati programunkba a következő támogatásokban részesül:

– nettó 2000 ft/képzési nap megélhetési támogatás;

– a munkapróbára, az önkéntes tevékenységekre illetve a képzési napokra meleg étkezés, valamint útiköltség térítés jár.

– a programban való részvételről igazolást állítunk ki, melynek jogi hatálya igazolja, hogy a bevont célcsoporttag munkaerő-piaci programban vett részt.

Békéscsaba, 2011. július 7.

Nagy László

Projektmenedzser

Békéscsabai Kistérségi Társulás

Kapcsolódó hírek

Kövessen minket a Facebookon is!
Facebook Pagelike Widget
Legfrissebb
Következik
  • Nincs esemény
Naptár
<< júl 2024 >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Megszakítás