Civilek a kígyósi gyerekekért – Újkígyós város weboldala

Civilek a kígyósi gyerekekért

Július 8-án, pénteken ért véget az a gyermektábor, amely hat újkígyósi civil szervezet támogatásával jött létre. A gyerekek „főhadiszállása” a helyi Petőfi művelődési házban volt, innen indult útnak különböző felfedező utakra és kalandokra a több mint ötven általános iskolást számláló csapat.

Július 4-én, hétfőn kézműves foglalkozásokon vettek részt a táborlakók. Megismerkedtek a nemezelés, sárkánykészítés titkaival, a könyvtár érdekességeivel. Gazsó Adrienn és Mosonyi Erzsébet fogadta a csoportokat festésre, gyöngyfűzésre.

Kedden a szabadkígyósi Wenckheim kastélyparkban jártak, ahol megismerkedtek a park történetével, növény- és állatvilágával. A gyerekek szerint e nap fénypontja a számháborúzás volt.

Szerda délelőtt újkígyósi vállalkozók látták vendégül a táborozókat. Először Bánfi Péter termelő mezőgazdasági gépeit, földjeit, a dinnyeválogatás és -csomagolás műveleteit nézték meg, majd Domokos Balázs üzemében a fémmegmunkálás legérdekesebb munkafolyamataival ismerkedtek. A hosszú kerékpártúra után jólesett a délutáni szabadfoglalkozás. Ugrálóvár, trambulin, rollerek, gólyalábak és egyéb játékszerek között válogathattak kicsik és nagyok, a Viharsarok A.M.S.E. (Király Csaba felajánlása).

Csütörtökön délelőtt Harangozó Imre helytörténeti kiállítását és a templom történetét ismerhette meg a csapat, a délután a gerendási strandon telt estig tartó fürdőzéssel.

Pénteken újabb kígyósi érdekességek kerültek a táborozók látószögébe. Bozsó István struccfarmján sokat megtudhattak az óriási futómadarak életéről, tartásáról. A gyerekek még délután is nagy buzgalommal „csereberélték” az itt hallott információkat. Például, hogy az alig egyéves madár több mint egy mázsa súlyú, hogy a körmeiből gyémántvágót készítenek, hogy ereje vetekszik az oroszlánéval, és így tovább.

A pénteki nap másik csúcspontja Kovács Ferenc hobbiállattartó birodalma volt, ahol számos olyan kisállattal barátkoztak meg a gyerekek, mint a teknősök, siklók vagy a „tápláléknak” tenyésztett laboregerek. A legnagyobb érdeklődést a siklósimogatás és a ragadozó aligátorteknősök megtekintése váltotta ki. A déli óriásbográcsos sikeréért sok felnőtt dolgozott, de láthatóan megérte, a gyerekek jóllakottan mehettek haza.

Ezen a napon, még az esti órákban egy izgalmas program várta őket. Kora Sándor és Csabai László csillagászok a Kossuth utcai focipályán felállított távcsövön keresztül a kozmosz világába invitálták az érdeklődőket. Remekül lehetett látni a Holdat, a Szaturnuszt és egyéb égitesteket. Emellett a csillagászok lézerfény segítségével bemutatták a nyári égbolt legismertebb csillagképeit is.

* * *

A tábor szervezői: az „Összefogás Újkígyósért” Közhasznú Egyesület tagjai

A tábor támogatói: az Újkígyósi Keresztény Ifjúságért Alapítvány, a KARITÁSZ, a Családcsoport, a Naplemente Nyugdíjas Klub, a Vöröskereszt Újkígyósi Szervezete, a Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár, valamint az újkígyósi Polgárőrök.

A gyerekekkel pedagógusok és a támogató civil szervezetek tagjai foglalkoztak.

Magyar Mária

Kapcsolódó hírek

Kövessen minket a Facebookon is!
Facebook Pagelike Widget
Legfrissebb
Következik
  • Nincs esemény
Naptár
<< júl 2024 >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Megszakítás