Kígyósi bestseller lett – Újkígyós város weboldala

Kígyósi bestseller lett

Az újkígyósi „nagyiskolát”, sokunk alma materét, 1952-ben építették. Hatvan évvel ezelőtt. Az iskola igazgatónője, Korcsokné Erdős Zsuzsanna úgy gondolta, talán nem szabad a hat évtized történései mellett szó nélkül elmenni. Ezt a több mint fél évszázadot még belátja az emberi emlékezet, ugyanakkor a kezdete a fiatalabbak számára már csak messzi történelem. Ez a legalkalmasabb időpont arra, hogy összegyűjtve az emlékeket, írásos lenyomatot hagyjunk az utókornak. Az igazgatónő véleménye, elképzelése a tantestület több tagjának a fantáziáját is megmozgatta. Felállt egy szerkesztőbizottság, és megkezdődött a munka.

Ennek eredményeként ma egy közel 400 oldalas könyvvel lett gazdagabb Újkígyós írott történelme. A kötet számos interjút, riportot tartalmaz a hatvan év alatt itt tanító meghatározó pedagógus egyéniségekről, egykori diákokról, iskolai dolgozókról. A képes riportokból nyomon követhető, hogyan lett a kezdetben négyosztályos emeletes iskolából Békés megye egyik legszebb külsejű oktatási intézménye.

Legalább ekkora terjedelmet kap a könyvben az iskola jelene. Szerepelnek benne mindazok, akik a hatvanadik évforduló idején az iskola tanulói, dolgozói. Mindegyik osztályról színes fotó, a tehetséges diákok írásai, képzőművészeti alkotásai, s hogy a humor se maradjon ki, a gyerekszájak idei „termései”. Természetesen szó esik az oktatási intézményben jelenleg folyó munkáról, lehetőségekről, melyek a tanulók rendelkezésére állnak. Külön fejezetet szentel a könyv a sportnak, aminek településünkön — köszönhetően néhány lelkes pedagógusnak — igen nagy múltja van.

Sikereikről, életútjukról vallanak a kígyósi iskolában végzett, de a településről elszármazott hajdani diákok, akik időközben neves orvosokká, tudósokká, művészeké lettek, vagy éppen különleges foglalkozásuk kapcsán váltak híresekké. Kiemelten foglalkozik a kiadvány az újkígyósi díszpolgárokkal és az Újkígyósért kitüntetettekkel.

A könyv talán legnagyobb értéke azonban az, hogy 1952 óta valamennyi végzős osztály tablóját bemutatja, így aligha él a településen olyan kígyósi, aki személyesen vagy családi körét tekintve ne szerepelne a könyvben.

Természetesen ezzel együtt sem lehet azt mondani, hogy e kiadványban minden benne van, hiszen az árak, a nyomdai leadás határt szabtak a feldolgozásnak, így a könyvnek szerényen csak azt a címet adtuk: Mozaikok a nagyiskola 60 éves történetéből.

Az első kiadás néhány száz példánya pár nap alatt elfogyott. Magunk sem hittük, hogy ennyien érdeklődnek majd a kötet iránt. Korcsokné Erdős Zsuzsanna tréfásan „kígyósi bestsellernek” nevezte a munkánkat, és máris tárgyalt a nyomdával a második kiadásról. Eszerint legkésőbb augusztus elejétől ismét kapható lesz a könyv az újkígyósi könyvtárban.

Magyar Mária, a szerkesztőbizottság egyik tagja

Kapcsolódó hírek

Kövessen minket a Facebookon is!
Facebook Pagelike Widget
Következik
  • Nincs esemény
Naptár
<< ápr 2024 >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Megszakítás