Gólya a postánál – Újkígyós város weboldala

Gólya a postánál

golya.jpg

Az elmúlt napokban többen jelezték az Önkormányzatnál, hogy az újkígyósi gólyák elköltöztek településünkről, elindultak téli szálláshelyükre, viszont egy madár (a Petőfi utcán, a posta előtt lévő fészek egyik lakója) nem tartott társaival, még mindig városunkban tartózkodik.
 

Boldog Gusztáv, a Körös-Maros Nemzeti Park Kígyósi területi irodájának természetvédelmi őrkerület-vezetője megkeresésünkre az alábbiakról tájékoztatott: „A fehér gólyák jellemzően augusztus közepén már csapatokba verődnek, de csak szeptember közepén indulnak el vándorútjukra, így jelenlétük egy – két hétig még teljesen normálisnak tekinthető. Az északi országok felől (pl.: Lengyelországból) Magyarországon keresztül vonuló madarak sem érkeztek még meg hozzánk. Az augusztus 20. körüli időjárási frontok hatására valóban több madár megkezdte vándorlását, viszont a Nemzeti Park területén még számos gólya található, sőt, minden évben akad 3-4 ún. áttelelő madár is. Azoknak a fehér gólyáknak, melyek Magyarországon töltik a telet, egyedül a táplálékszerzés okozhat gondot, a hazánkra jellemző téli időjárást képesek átvészelni. A Nemzeti Park munkatársai abban az esetben szoktak közbeavatkozni, ha legyengült, beteg, szemmel láthatóan éhező madarat találnak”. Elmondta továbbá, hogy esetünkben figyelemmel kell kísérni a madár viselkedését, ameddig táplálkozni tud, repdes, a fészket időnként elhagyja, addig nincs semmi probléma, ha ezekre nem képes, akkor kell értesíteni az illetékes hatóságot, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságát.

Természetesen továbbra is figyelemmel kísérjük a gólya sorsát és szükség esetén megtesszük az élete megóvásához nélkülözhetetlen lépéseket.

Varga Ferenc
műszaki csoportvezető

Kapcsolódó hírek

Kövessen minket a Facebookon is!
Facebook Pagelike Widget
Legfrissebb
Következik
  • Nincs esemény
Naptár
<< júl 2024 >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Megszakítás