10 millió fa mozgalom- Újkígyós – Újkígyós város weboldala

10 millió fa mozgalom- Újkígyós

ezamikepunkfa

Facebookon Újkígyóson is elindult egy kezdeményezés és a tenni akarók csoportja csatlakozott a 10 millió fa ültetésére vonatkozó országos kezdeményezéshez.

Magam részéről is rendkívül fontosnak tartom környezetünk védelmét. A környezetvédelem, ezen belül a klíma védelem rendkívül összetett részben tudományos, részben szociológiai, pszichológia alapokon nyugvó egyéni és közösségi tevékenység. Ezen cselekvéseknek részint tudományos alapja van azonban sok esetben téves információk is megzavarhatják a jószándékú kezdeményezéseket.

A fentiek miatt fontosnak tartjuk, hogy az ültetendő fák kapcsán összefoglaljuk azokat a helyi szabályokat, melyek betartása kötelező érvényű.

A fák ültetésére és gondozására vonatkozó szabályokat összegyűjtöttük a hatályos rendeletekből, melyeket a közérthetőség kedvéért név szerint is megjelölünk.

Újkígyós Nagyközség Önkormányzatának a növények telepítési távolságáról szóló 11/1998. (IV. 06.) számú rendelete szerint:

A telepítési távolságokra vonatkozó szabályok

2.§

A legkisebb ültetési távolságok az ingatlan határától:

1. Belterületen

–           szőlő, valamint 3 m-nél magasabbra nem növő gyümölcs, egyéb bokor (élősövény) esetén 1 m, a szomszédos építési telekhatártól 2 m.

–           3 m-nél magasabbra nem növő gyümölcs- és egyéb fa esetében 1,5 m, a szomszédos építési telekhatártól 2,5 m.

–           3 m-nél magasabbra növő gyümölcs- és egyéb fa, valamint gyümölcs- és egyéb bokor esetén 2 m, a szomszédos építési telekhatártól 3 m.

2. Külterületen

–           gyümölcsfa-iskolai nevelés alatt álló növény, továbbá szőlő, köszméte, ribizke- és málnabokor esetén 1 m.

–           minden egyéb gyümölcsbokor (mogyoró) stb. esetében 2 m.

–           birs, naspolya, birsalanyra oltott körtefa esetében 3 m.

–           törpealanyra oltott almafa, továbbá meggy-, szilva- és mandulafa esetében 3 m.

–           vadalanyra oltott alma- és körtefa, továbbá kajszifa esetében 4 m.

–           cseresznyefa esetében 5 m.

–           dió és gesztenyefa, továbbá minden fel nem sorolt gyümölcsfa esetében 8 m.

3. Külterületen, amennyiben a szomszédos földterület szőlő, gyümölcsös, szőlőt és gyümölcsfát a 2.§ 2. pontjában foglalt ültetési távolságok megtartásával lehet ültetni.

4. Külterületi földutak mentén létesítendő fasorok telepítési távolsága az út tengelyétől mért 5m.

Újkígyós Város Önkormányzata Képviselő-testületének a Város településképének védelméről és minőségi alakításáról szóló 4/2019. (III. 26.) önkormányzati rendelete szerint:

1. §      (1)   A telek területének burkolatlan és be nem épített részét zöldfelületként kell kialakítani.

  1. A zöldfelületek növénytelepítéseinek fajtaválasztásánál a honos fajták alkalmazandóak.

Közterületi telepítés esetén gyümölcsfák kiültetése nem javasolt, hiszen azok gondozása  (pl.: permetezés alatti elfogyasztásuk) egészségügyi kockázatot rejthetnek magukba. Az elhullajtott gyümölcsök közterületen szaghatásuk, a rovarokat vonzó jellegük valamint járdaszakasz esetén csúnya esztétikai hatásuk és elcsúszás miatti balesetveszély okozása miatt gondot okozhatnak. 

Újkígyós Város Önkormányzata Képviselő-testületének a környezetvédelemről szóló 14/2016. (IX. 20.) önkormányzati rendelete szerint:

3.§

(1)       Az ingatlan tulajdonosa köteles az ingatlan közút, illetve járda felőli határán, valamint a járda mellé ültetett fák, bokrok, sövények metszését rendszeresen elvégezni úgy, hogy az a gyalogos forgalmat ne akadályozza, a villamos légvezetékekhez ne érjen, üzemzavart ne okozzon.

A fenti szabályozókat megsértőkkel szemben 150 000 Ft-ig terjedő mértékű közigazgatási bírság szabható ki.

A kiültetett fa jogilag a föld alkotórészévé (megsemmisülése nélkül gyakorlatilag elválaszthatatlan attól) válik ezért tulajdon jogilag annak a tulajdonába kerül át, akié a föld így közterület esetén az önkormányzat tulajdonát fogja képezni.

Közterületen álló fa kivágásához a fentiek miatt is engedélyt kell kérni az önkormányzattól.

Reméljük a fentiekben hasznos, közérdekű információkat tudtunk átadni ezzel szolgálva az említett kezdeményezés közösségi céljának hatékony elérését.

Tisztelettel:
dr. Csatlós László jegyző

Kapcsolódó hírek

Kövessen minket a Facebookon is!
Facebook Pagelike Widget
Következik
  • Nincs esemény
Naptár
<< ápr 2024 >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Megszakítás