NEMZETI ADÓ ÉS VÁMHIVATAL TÁJÉKOZTATÁSA JÁRVÁNYÜGYI HELYZETBŐL KÖVETKEZŐ ADÓZÁSI, JÁRULÉKFIZETÉSI KÖTELEZETTSÉGGEL KAPCSOLATBAN – Újkígyós város weboldala

NEMZETI ADÓ ÉS VÁMHIVATAL TÁJÉKOZTATÁSA JÁRVÁNYÜGYI HELYZETBŐL KÖVETKEZŐ ADÓZÁSI, JÁRULÉKFIZETÉSI KÖTELEZETTSÉGGEL KAPCSOLATBAN

nav_logo_0.jpg

Tisztelt Polgármester Asszony/Úr!

Dr. Kovács Tamás a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Békés Megyei Adó és Vámigazgatóságának igazgatója hozzám eljuttatott kérését tolmácsolom.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Békés Megyei Adó- és Vámigazgatósága évek óta kiemelt feladatának tartja, hogy tájékoztatást nyújtson az adózók részére. 

Jelen koronavírus kapcsán kialakult helyzetben kiemelten fontos, hogy az állam rendelkezésére álló pénzügyi forrásokat biztosítani tudjuk.

2020. március 19-étől hatályos a Kormány 47/2020. (III. 18.) Korm. rendelete (Kormányrendelet) a koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről döntött, mely rendelkezések érintik a turisztikai, a vendéglátó-ipari, a szórakoztatóipari, a szerencsejáték, a filmipari, az előadóművész, a rendezvényszervező és a sportszolgáltatást nyújtó ágazatokat is. A Kormányrendelet 3. § (1)-(2) bekezdése alapján a turisztikai, a vendéglátó-ipari, a szórakoztatóipari, a szerencsejáték, a filmipari, az előadóművész, a rendezvényszervező és a sportszolgáltatást nyújtó ágazatok tekintetében a nem lakás céljára szolgáló helyiségre vonatkozó bérleti szerződésekre vonatkozóan korlátozásokat vezetett be. A Kormányrendelet a turizmusfejlesztési hozzájárulás megfizetésére kötelezettekre is tartalmaz rendelkezést, a 4. § (2) bekezdése alapján ezen kötelezettek a 2020. március 1. napjától 2020. június 30. napjáig terjedő időszakra nem kell turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetni, amely időszakra a turizmusfejlesztési hozzájárulás bevallására és megállapítására nem kerül sor.

A Kormányrendelet 4.§ (1) bekezdése szerint az előzőekben meghatározott ágazatokban működő gazdasági egységekben 2020. március, április, május és június hónapokra a foglalkoztatott munkavállalók esetében a munkáltató mentesül a munkabér utáni közterhek megfizetése alól, valamint a munkavállaló munkabérét terhelő járulékok közül kizárólag a természetben egészségbiztosítási járulékfizetési kötelezettség áll fenn, azzal, hogy annak havi mértéke nem haladhatja meg az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összegét, a 7.710 Ft-ot A személyszállítási szolgáltatást végző kisadózó vállalkozások tételes adója hatálya alá tartozó adózók a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló törvény szerinti adófizetési kötelezettségük alól a 2020. március, április, május és június hónapokra mentesülnek.

Az adóhivatal szerepe jelen helyzetben kiemelt, ugyanis a költségvetés csaknem egészét ez a szervezet biztosítja. Ahhoz, hogy legyen az államnak megfelelő forrása a védekezésre a szükséges mértékű adókat be kell szedni.

Ugyanakkor a fizetési nehézségekkel küzdő adózók működőképességének fenntartása is nagyon fontos, ezért az adó beszedésével  kapcsolatosan külön intézkedések vannak. Ezen intézkedések a www.nav.gov.hu oldalon elérhetőek: 

– a gazdálkodó szervezetek, egyéni vállalkozók fizetési kedvezményei

– a végrehajtási eljárás felfüggesztése

– a magánszemélyek és egyéni vállalkozók fizetési kedvezménye

– pénztárgépek éves felülvizsgálata veszélyhelyzet esetén

Mindezek mellett kérem, ösztönözzék az adózókat, hogy tegyenek eleget adófizetési kötelezettségüknek, lehetőségeik szerint járuljanak hozzá az állam bevételeihez, a költségvetési fegyelem fenntartása az állam működőképességének biztosítása közös érdekünk. Kérem, hogy lehetőségei szerint tolmácsolja az önkormányzatok, szervezetek vállalkozások felé, hogy kollégáim minden lehetséges eszközzel segíteni fogják őket az adóval kapcsolatos kötelezettségeik területén. Amennyiben kérdésük van forduljanak bizalommal hozzánk.

Munkájukhoz erőt, kitartást és egészséget kívánok.

 

Üdvözlettel:

Kovács Tamás

igazgató

Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Békés Megyei Adó- és Vámigazgatósága

5600 Békéscsaba, Kinizsi u. 1.

Tel.: (06 66) 996 292, Fax: (06 66) 996 378

Mobil: (06 30) 257 8066

Kapcsolódó hírek

Kövessen minket a Facebookon is!
Facebook Pagelike Widget
Legfrissebb
Következik
  • Nincs esemény
Naptár
<< júl 2024 >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Megszakítás