ESŐ UTÁN KÜLÖNÖSEN FONTOS A SZÚNYOGLÁRVÁK ELLENI VÉDEKEZÉS. MIT TEHETÜNK MI, HELYI LAKOSOK? – Újkígyós város weboldala

ESŐ UTÁN KÜLÖNÖSEN FONTOS A SZÚNYOGLÁRVÁK ELLENI VÉDEKEZÉS. MIT TEHETÜNK MI, HELYI LAKOSOK?

Múlt héten végeztek településünkön szúnyoggyérítést (gyérítés, mert – ökológiai szempontból szerencsére – nem irtják ki a teljes állományt). Azóta eltelt pár nap, az éjjel pedig hatalmas eső esett, mely természetesen újra kedvez a szúnyogok szaporodásának. Gyakorlatilag kéthetente irthatnánk, mert a szúnyog már csak ilyen, ellentétben sok más repülő rovarral (és most nemcsak a méhekről, de számos egyéb hasznos rovarfajról, vagy például pillangófajról van szó), amelyek állománya ilyenkor sokkal nagyobb kárt szenved, nem beszélve azokról a madarakról, amelyek a repülő rovarokkal táplálkoznak.

Nagyon fontos tudnunk, hogy a nagy esőzések, árvizek után visszamaradó pangó, oxigénhiányos vizek kedveznek leginkább a szúnyogoknak, mert ezekben a ragadozóik nem vagy kevéssé képesek megélni, ezért a szúnyoglárvák szinte korlátozás nélkül fejlődhetnek. Nem is gondolnánk, hogy mennyi ilyen pangó víz található saját kertünkben is. Ha odafigyelünk, gondos gazdái vagyunk környezetünknek, akkor a szúnyogok túlszaporodásának megakadályozásáért, a szúnyoglárvák kikelésének csökkentése érdekében, mi magunk is nagyon sokat tehetünk.

 

Mégpedig:

  • Folyamatosan ellenőrizzük és tartsuk karban a ház ereszcsatornáit, az utcai vízelvezető árkokat!
  • Számoljuk fel az udvaron lévő pangóvíz-megtartó helyeket (edények, üvegek, túlöntözött virágalátét stb.)!
  • A nem lebomló csomagolóanyagok mértéktelen használata és felelőtlen kezelése sajnos a szúnyog problémát is fokozza. A kidobott gumiabroncsok, a műanyag palackok és zacskók is ideális vízgyűjtők. Az ezeken a helyeken összegyűlő – sokszor csak gyűszűnyi, csészényi – vizekben százával fejlődnek a szúnyoglárvák.
  • Sajnos az esővízgyűjtő hordó is kedvez a szúnyoglárváknak.

 

viszont

  • A naponta-kétnaponta friss vízzel feltöltött madáritatókban és – fürdőkben a szúnyoglárvák nem tudnak kifejlődni, ezért ezeket nem kell száműznünk a környezetünkből!

Továbbá:

Az emésztőaknák ideális életteret jelentenek a szúnyoglárváknak, ezért itt sokat tehetünk a létszámuk csökkentésére. Az emésztő légterébe akasszunk 1-2 molyirtó kazettát (az élelmiszerboltokban is kapható), ennek párolgó hatóanyaga 4-6 hónapon keresztül távol tartja a megbújó vagy petézni érkező rovarokat, köztük a szúnyogokat. Az emésztők nem csak a lárvák, de a nappalra párás, árnyékos helyekre húzódó felnőtt szúnyogok számára is ideális élő- és pihenőhelyet jelentenek.

 

Forrás: https://www.mme.hu/a_szunyogirtas_termeszetvedelmi_kockazatai_es_biologiai_megoldasai

Képek forrása: https://pixabay.com/

 

Kapcsolódó hírek

Kövessen minket a Facebookon is!
Facebook Pagelike Widget
Legfrissebb
Következik
  • Nincs esemény
Naptár
<< júl 2024 >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Megszakítás