2011/2012. tanév első osztályosainak szülői értekezlete – Újkígyós város weboldala

2011/2012. tanév első osztályosainak szülői értekezlete

Az újkígyósi Széchenyi István Általános Iskola 2011. március 28-án tartotta a 2011/2012. tanév első osztályosainak szülői értekezletét.

Tisztelt Szülők!

Köszönöm, hogy elfogadták meghívásunkat. Engedjék meg, hogy röviden bemutassam iskolánkat, illetve tájékoztassam Önöket a 2011/2012-es tanév szervezéséről.

Az iskola tárgyi feltételei, épületek, berendezések, taneszközök tekintetében nemcsak a hasonló települések, de városi sőt országos szinten is átlagon felülinek tekinthetők

10 éve fejeződött be az iskola bővítése és felújítása, melynek eredményeként 1-8. osztályig minden tanulócsoport ebben az épületben működik.

A tanítás esztétikusan berendezett osztálytermekben , csoportszobákban és szaktantermekben folyik.

Külön szaktanterme van a biológia-földrajz, a rajz-ének, kémia-fizika, idegen nyelv, számítástechnika és technika tantárgyaknak.

Rendelkezünk egyre bővülő könyvtárral, ahol szívesen tartózkodnak tanulóink tanórán és azon kívül is.

A testnevelés órák megtartása egy nemzetközi mérkőzések tartására is alkalmas tornacsarnokban történik.

Tágas aulánk, az iskola udvarán európai szabványoknak is megfelelő játszótér, illetve szabadtéri sporteszközök biztosítják a szabadidő hasznos és kellemes eltöltését.

A szülői értekezlet után szeretettel várjuk, hívjuk önöket egy kis sétára az intézmény területén.

Az iskolában 33 pedagógus dolgozik, valamennyien szakképzettségüknek megfelelően tevékenykednek, ezt úgy szoktuk mondani, hogy a szakos ellátottság 100 %-os.

A 33 pedagógus közül 1 fő könyvtáros, 1 fő pedig gyógypedagógus.

Az iskolának jelenleg 363 tanulója van. A tanulólétszám alapján iskolánk közepes, emberléptékű, családias légkörű iskola; mindenki, mindenkit névről is ismerhet, ami már pl. egy 1000 fős iskoláknál nem lehetséges.

Jelenleg az első évfolyamon három, másodiktól nyolcadik osztályig évfolyamonként két párhuzamos osztály működik. Az osztálylétszámok a törvényes kereteken belül mozognak, legtöbb esetben ideálisak, 20 – 25 közöttiek.

Alsó tagozatban a tanulók felkészítéséről iskolaotthonos osztály, vagy napközis csoportok szervezésével gondoskodunk.

Jelenleg két alsó tagozatos napközis csoportunk van, a felső tagozatban szülői igény alapján tanulószoba szervezésére van mód.

Az első osztályos tanulókat már az iskolába lépés első néhány hetében felméri a gyógypedagógus ill. az arra kijelölt tanító.

A felmérés célja annak megállapítása, mire építhetjük az iskolai tananyagot, rendelkeznek-e a belépő tanulók a szükséges alapkészségekkel, hol mutatkoznak hiányosságok ( szocialitás, írásmozgás-koordináció,beszédhanghallás, elemi számolás…).

Ilyen jellegű mérés még háromszor történik, az első, a második és a harmadik év végén.

Azokkal a gyermekekkel akiknek normál értelmi képességek mellett valamilyen tanulási nehézsége adódik, gyógypedagógus ill. fejlesztő pedagógus foglalkozik.

A tanulási nehézség általában olvasás, írás szövegértés terén jelenik meg, a pontos diagnózist a nevelési tanácsadó és a tanulási képességeket vizsgáló szakértői bizottság állapítja meg, útmutatásaik alapján történik az iskolában a fejlesztő tevékenység.

 

4. 6. és 8. osztályban kerül sor a kötelező ún. kompetencia-mérésre, amit az ország minden iskolájában egy napon tartanak, ugyanazt a feladatlapot oldják meg a gyerekek és központilag javítják.

Iskolánk ezeken a méréseken évek óta az országos átlag körüli eredményeket ér el.

Hisszük azonban azt, hogy az egészséges személyiség nemcsak a tanulás által fejlődik, legalább annyira szükség van testmozgásra, értelmes szabadidős tevékenységre.

Az általános iskolában töltött 8 év a leghosszabb és egyben a legfogékonyabb iskolai életszakasz, fontos, hogy minden gyermek kipróbálhassa miben tehetséges, mivel szereti a szabadidejét értelmesen eltölteni. E tevékenységek által eredményesebb lesz a tanulásban, sikerélményhez jut, védettebb lesz az esetleges káros környezeti hatásokkal szemben, egészségesebb lelkű felnőtté válhat.

Lehetőség van a tömegsport foglalkozásokon való részvételre.

Célként tűztük ki, hogy tanulóink az alsó tagozat végére megtanuljanak úszni, harmadik osztályban a tömegsport keretei között minden tanulót megtanítunk úszni.

Az iskolában helyi szakkörként működik énekkar, közlekedési szakkör és számítástechnika szakkör.

Azokat a tevékenységeket, melyeket anyagi vagy szakmai okok miatt nem tudunk ellátni, szintén helyben, de a békéscsabai kistérséggel együttműködve oldjuk meg: ilyenek a logopédiai, iskolapszichológiai, gyógytestnevelési ellátás.

 

A művészeti képzést a Harruckern Közoktatási Intézmény művészeti iskolai tagozatával való együttműködés keretében végezzük: ezek a hangszer tanulás, (zongora, citera, furulya, hegedű), néptánc, képzőművészet.

Idegen nyelvet 4. osztálytól kell kötelezően választani, ez lehet angol, német esetleg orosz, ez utóbbit évek óta nem választják.

Ötödik osztálytól lehetőség van emelt óraszámú nyelvoktatást választani.

A legszorgalmasabb tanulók 7. 8. osztályra eljuthatnak odáig, hogy nyelvvizsgát vagy éppen nemzetközi számítógép-kezelői – ECDL vizsgát tegyenek.

Azoknak a tanulóknak akik hittant szeretnének tanulni szintén lehetőségük van erre az iskola falai között.

A továbbtanulási adatokat elemezve évről-évre jellemző, hogy tanulóink 2/3-a érettségit adó középiskolában tanul tovább, 1/3-a szakiskolában.

A középiskolai visszajelzések megnyugtatóak, tanulóink középiskolai teljesítménye vonatkozásában.

Rendszeresen részt vesznek tanulóink különböző szintű és témájú versenyeken, ( területi, megyei szép-kiejtési, szavaló, helyesírási, matematika, idegen nyelvi, természetismeret, közlekedés, rajz, sport stb ) melyeken igen szép eredménnyel szerepelnek.

Lehetősége van a tanulóknak színházba, hangversenyre, múzeumba járni, rendhagyó órákon részt venni. Színesítik az iskolai életet a szüreti rendezvények, az adventi, a mikulás napi, a karácsonyi rendezvények, a farsang, az iskolai gála, ünnepélyek, megemlékezések

Újkígyós Város Önkormányzata, mint az iskolánk fenntartója nem kis áldozatot vállal azért, hogy az iskola kiegyensúlyozott működését biztosítsa.

Ahhoz, hogy a gyermekek iskolai élete munkája eredményes lehessen nélkülözhetetlen a szülők és pedagógusok őszinte, nyílt, bizalomra épülő rendszeres kapcsolata

A 2011/2012-es tanévben előreláthatóan 52 fő első osztályos tanuló kezdi meg tanulmányait iskolánkban

A létszám két első osztály indítását teszi szükségessé, így egy iskolaotthonos és egy félnapos osztályt szervezünk.

A jelenleg negyedik osztályban dolgozó tanító nénik a következők: Mikle Baráthné Barna Brigitta, Farkasné Harangozó Andrea, Valachné Csajági Ildikó, akik nagy valószínűséggel a jövő tanév első osztályaiban kapnak feladatot.

Az iskolaotthonos osztályban az eddigiekhez hasonlóan a néptánc a tanítási órák rendjébe illesztve mindenki számára kötelező: ez a művészeti ág ami leghamarabb elkezdhető, nagyobb csoportban is művelhető. Fejleszti a mozgáskoordinációt, a hallást, a kommunikációs képességeket és igen nagy a közösségteremtő ereje.

Az iskolaotthonos osztályban heti 5 testnevelés óra van, ebből 2 óra játékosabb, több sportág alapjait ismerik meg a gyermekek; egyik csoportban hangsúlyosabban szivacskézilabda, a másik csoportban általánosabban, különféle labdajátékok dominálnak.

Az iskolaotthonos osztályokban a tanítási órák és a felkészülés váltakozva van az órarendbe illesztve, így 8 órától 4 óráig tart a „tanítás”. A tanulók azzal a tanító nénivel készülnek fel, aki az adott tantárgyat tanítja. A tantárgyak két tanító néni között vannak megosztva.

Az iskolaotthonos osztályban tehát kötöttebb az időbeosztás, ebből az osztályból 4 óra előtt nem tudjuk a gyerekeket elengedni és a háromszori étkezést is igénybe kell venni.

A félnapos osztályba kerülő tanulók napközis ellátást igényelhetnek.

A tanulók osztályba sorolásáról a törvény szerint az igazgató dönt és határozatáról írásban értesíti a szülőket.

Március 29-én és 30-án szertettel várjuk Önöket, igaz a negyedik osztályokba, hisz jelenleg 4. osztályban tanítanak azok a tanító nénik, aki jövőre nagy valószínűséggel az első osztályosokat tanítják.

Néhány szót a kedvezményekről:

Ingyenes étkezést az a tanuló kaphat, akinek a családjában 3 vagy több gyermek van;

illetve ahol a szülő gyvk-t, gyermekvédelmi támogatást kap.

Ingyen tankönyv azokat a tanulókat illeti, ahol 3 vagy több gyermek van a családban, vagy gyvk-ban részesül a szülő, vagy a tanuló sajátos nevelési igényű.

Hátrányos helyzetű a tanuló akkor, ha a szülő gyvk-t kap.

Halmozottan hátrányos helyzetű a tanuló, ha a gyvk. mellett az egyik vagy mindkét szülő iskolai végzettsége 8 általános, vagy annál kevesebb.

A HH ill. HHH felmérésére az általános iskolai évek alatt újra nem kerül sor, csak most az első osztály megkezdésekor, így javaslom, hogy a feltételek megléte esetén nyilatkozzanak, hogy a későbbiek során ne essenek el az ehhez kapcsolódó kedvezményektől

A beiratkozás április 6-án és 7-én lesz, kérem, hogy addigra döntsék el milyen rendszerű osztályba szeretnék gyermekeiket íratni, – félnapos vagy iskolaotthonos osztályba.

Kérnek-e napközis ellátást, étkezést, diákigazolványt.

Kötnek-e kiegészítő tanulóbiztosítást, vagy elegendő az alapbiztosítás, mely ingyenes.

Feltétlenül hozzák magukkal a gyermek lakcím kártyáját, születési anyakönyvi kivonatát

Újkígyós, 2011. 03. 28.

Korcsokné Erdős Zsuzsanna

igazgató

Kapcsolódó hírek

Kövessen minket a Facebookon is!
Facebook Pagelike Widget
Következik
  • Nincs esemény
Naptár
<< máj 2024 >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Megszakítás