A földhasználati nyilvántartás szabályairól – Újkígyós város weboldala

A földhasználati nyilvántartás szabályairól

2013. január 1-vel változás, hogy a földhasználónak területnagyságtól függetlenül minden termőföld, valamint a mező-, és erdőgazdasági művelés alatt álló belterületi föld és zártkert használatát be kell jelenteni, kivéve az erdőművelési ágú terület használatát.

A földhasználónak a használat megkezdésétől számított 30 napon belül kell a földhasználatát bejelenteni a földhivatalhoz az erre szolgáló földhasználati bejelentési adatlap kitöltésével.

Kormánydöntés alapján a földhasználati bejelentésekkel kapcsolatos minden eljárás 2013. január 1-jével visszamenőleg díj-, és illetékmentes.

A földhasználati bejelentési kötelezettségtől meg kell különböztetni az azonosító adatok bejelentésének a kötelezettségét.

Azonosító adatok:

– magánszemélyek esetében: az állampolgárság és a személyi azonosító (személyi szám); – lakcímkártyán szerepel

– gazdálkodó szervezetek esetében: a statisztikai azonosító (törzsszám)

Az azonosító adatok bejelentésre kötelezett: a 2012. december 31-ig a földhasználati nyilvántartásba bejegyzett földhasználó és egyébként 2013. január 1-jével új földhasználatuk nem keletkezik, vagy a fennálló földhasználatukban változás nem következik be.

A bejelentési kötelezettség határideje: 2013. február 1-jétől 2013. március 30-ig

A bejelentés módja: az „azonosító adatközlési adatlap” formanyomtatvány kitöltése. Az adatlaphoz csatolni kell magánszemély földhasználó esetében a személyi azonosítót és

lakcímet igazoló hatósági igazolvány (lakcímkártya), gazdálkodó szervezet földhasználó esetében a statisztikai azonosítót tartalmazó okirat másolatát is. A bejelentés díjmentes eljárás.

A földhasználónak az adatközlési adatlapot a használt földterület fekvése szerint illetékes járási földhivatalhoz kell benyújtani.

Ha a földhasználó több járási földhivatal illetékességi területéhez tartozó termőföldet használ, úgy a bejelentését kizárólag egy földhivatal felé kell megtennie azzal, hogy az adatlapon fel kell tüntetnie azoknak a településeknek a nevét, amelyeken a nyilvántartásba vett földhasználatával érintett földrészletek vannak.

Az előzőek alapján a földhasználati nyilvántartás tartalma kiegészült:

– Magánszemély földhasználó esetében: állampolgársággal és a személyi azonosítóval (személyi számmal)

– Gazdálkodó szervezet földhasználó esetében: a statisztikai azonosítóval (törzsszámmal), valamint cég esetében cégjegyzékszámmal.

 

Remélem segítségére lehettem

Varga Magdolna

agrárkamarai tanácsadó

30/3310439

Kapcsolódó hírek

Kövessen minket a Facebookon is!
Facebook Pagelike Widget
Legfrissebb
Következik
  • Nincs esemény
Naptár
<< júl 2024 >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Megszakítás