„A múlt máig ható folyamatai –értékalapú történeti kutatások Újkígyóson” – Újkígyós város weboldala

„A múlt máig ható folyamatai –értékalapú történeti kutatások Újkígyóson”

Manapság, a gazdasági válság idején, előtérbe kerülnek az olyan kitörési pontok, fejlődési irányok kutatása, melyek nemcsak a túléléshez, hanem a jövő megalapozásához vezetnek. Igen fontos figyelembe venni egy térség gazdasági lehetőségeinek számbavételekor, valamint a fejlesztés irányainak kijelölésekor azt az évszázadok alatt kialakult tényező együttest, amely valamilyen formában ma is hat.
 A Békés Megyei Levéltárban folyó kutatások bemutatása kilencedik állomásához érkezett: Szarvas, Gyula, Békés, Orosháza, Gyomaendrőd, Sarkad, Mezőberény és Szeghalom után Újkígyós következett. Újabb nézőpontból tekinthetünk a megye történetére Újkígyós múltjának a felidézésekor.
A város történetére vonatkozó kutatások eredményeinek bemutatására 2010. december 13-án tartott konferencián került sor, három – egyenként 20 perces – előadás keretén belül, melynek az újkígyósi Városháza Tanácskozóterme adott otthont.

A Békés Megyei Önkormányzat egy programsorozatot indított el 2009-ben annak okán, hogy a válsággal szembesülve és ennek kapcsán felmerülő kérdésre, mely szerint a kivezető utak keresésekor vajon van-e szerepe a múltnak, választ keressen. A kutatások olyan képet szerettek volna bemutatni a településekről, amely a mai gazdasági, társadalmi viszonyok között előremutató értékeket tud feltárni. A rendezvényt Szebellédi Zoltán polgármester nyitotta meg, majd Erdész Ádám, a Békés Megyei Levéltár igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Szatmári Imre, a Békés Megyei Múzeumok Igazgatóságának igazgatója, előadásában Újkígyós és környékének régészeti történetéről beszélt a kezdetektől a XVII. század végéig. Ezután Harangozó Imre néprajzkutató mutatta be Újkígyós néprajzának elemeit és azok formálódását. Végül Erdész Ádám a XIX. századi Dél-alföldi dohánykertész településekről tartott előadása zárta az estét.

Újkígyós múltjának felidézéskor újabb nézőpontból tekinthettünk a megye történetére. Ez a kutatás kísérletet tett arra, hogy a múlt porának rétegei alól kiássa azokat az értékeket, amelyekre ma is alapozni lehet. A múlt nem csupán érdekes történetek sorozata, hanem máig ható folyamatok láncolata.

“A történelmi mentalitás a szokások, gondolkodási

formák,tapasztalatok olyan tényező együttese,amely

egy meghatározott időben,egy meghatározott közös-

ségben rajtahagyja a lenyomatát.”

(Peter Dinzelbacher)

Kapcsolódó hírek

Kövessen minket a Facebookon is!
Facebook Pagelike Widget
Következik
  • Nincs esemény
Naptár
<< máj 2024 >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Megszakítás