A rendőrség tanácsai kisiskolások szüleinek – Újkígyós város weboldala

A rendőrség tanácsai kisiskolások szüleinek

Az iskolakezdés új életformát jelent a hatéveseknek és a családjuknak is. Fő a feje a szülőknek, annyi mindenre kell odafigyelni. Vigyázzunk, nehogy közben elfeledkezzünk a kisgyermek biztonságáról, amelyért vele együtt mi, szülők is sokat tehetünk.

Az óvodában a gyerekek megismerkednek a közlekedés alapvető szabályaival: ha piros a lámpa, tilos átmenni az úton, ezt minden kisgyerek tudja. Fogjuk kézen a gyereket, ha gyalog járunk majd vele, és ballagjunk el az iskoláig! Közben megbeszélhetjük, mikor és hogyan szabad átmenni az úttesten, és elismételhetünk más szabályokat is.

1. Azon az úton kísérjük rendszeresen iskolába a gyereket, amelyen később egyedül jár majd!

 2. Ne a legrövidebb, hanem a legbiztonságosabb utat válasszuk! A közlekedési szabályok betartásával mutassunk példát gyermekünknek!

 3. Úttesten való áthaladáskor ragaszkodjunk gyermekünk kezének megfogásához, vagy ahhoz, hogy velünk együtt keljen át!

 4. Úgy indítsuk útra a gyereket, hogy sietség nélkül az iskolához érhessen legalább öt perccel a becsöngetés előtt! A rohanás figyelmetlenséget okozhat, mely balesetveszélyes és a közlekedésben nincs helye.

 5. Többször gyakoroljuk vele az átkelést a bonyolultabb kereszteződésekben! A közlekedési szabályokat a gyakorlat közben rögzítsük benne!

 6. Feltűnés nélkül ellenőrizzük, hogy betartja-e a szabályokat, ha egyedül megy!

 7. A gyermekre ne az út másik oldalán várjunk, elkerülendő azt, hogy meglátva minket figyelmetlenül rohanjon át az úttesten!

 8. Ha lakott területen kívüli közutat is igénybe kell vennie, feltűnő vagy fényvisszaverő ruhadarabot viseljen, olyat, amelyet a közlekedés többi résztvevője kellő távolságból észlelhet!

 9. A gyereket mindig a járda belső oldalán, az úttesttől távol kísérjük, az átkelőhelynél erre szintén figyeljünk!

10. Gyermekünkkel való közlekedéseink alkalmával életkori sajátosságainak megfelelően magyarázzuk el neki a legfontosabb közlekedési szabályokat és a jelzőtáblák jelentéseit!

11. Ha utasként szállítjuk gyermekünket, a passzív biztonsági eszközök használatát követeljük meg, életkori sajátosságoknak megfelelően használjuk a gyermekbiztonsági rendszereket! Magyarázzuk el a gyermeknek, hogy ez miért nagyon fontos!

12. Előadódhat olyan helyzet, hogy nem érünk oda időben az iskolához a gyerekért. Erről beszéljünk vele előre, és kössük a lelkére, hogy ne induljon el egyedül, várjon meg bennünket az iskola előtt.

13. Ha az utcán segítségre szorul, forduljon felnőtt emberhez! Ha van a környéken rendőr, akkor hozzá forduljon!Ismeretlen autóba tilos beszállni! Ha számára ismeretlen ember szüleire, tanáraira hivatkozva hívja magával, mondjon nemet!

14. Ha ismeretlen felnőtt segítséget kér tőle, ami azzal jár, hogy vele kell mennie, tagadja meg! Mondja azt, hogy siet, a sarkon várja az anyukája!

15. Ne fogadjon el idegentől semmilyen ajándékot! Mondja, hogy neki ehhez meg kell kérdeznie a szüleit.

16. Ha azt tapasztalja, hogy valaki követi, menjen be egy boltba, és kérjen segítséget!

17. Egy kisiskolástól már joggal elvárható, hogy tudja a nevét, címét, a szülei telefonszámát. Ha ez utóbbi túl bonyolult, akkor a táskájában, tolltartójában egy megfelelő helyen helyezzünk el egy cédulát, amire a telefonszámok fel vannak jegyezve.

18. Fontos hangsúlyozni a gyereknek, hogy a rendőröktől mindig segítségre számíthat, és megtanítani neki a segélyhívó számot, amelyet ingyen lehet hívni.

19. Este mindig jusson idő arra, hogy megbeszéljük gyerekeinkkel az aznap történteket! Lehet, hogy a gyerekek olyan dologról is beszámolnak, ami felkelti a figyelmünket, és a biztonságuk érdekében lépnünk kell. Ilyen esetben ne legyünk restek megkeresni a rendőrt, az iskolát és az önkormányzatot!

Békés Megyei Rendőr-főkapitányság
Bűnmegelőzési Osztály

Kapcsolódó hírek

Kövessen minket a Facebookon is!
Facebook Pagelike Widget
Legfrissebb
Következik
  • Nincs esemény
Naptár
<< júl 2024 >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Megszakítás