A temető méltó működésére van szükség – Újkígyós város weboldala

A temető méltó működésére van szükség

temetokep

A temető méltó működésére van szükség

 

Mivel a korábbiakban komoly támadásnak tették ki az Önkormányzatot a temető rendjének, működésének kérdésében, ezért a helyzet tisztázása érdekében részletes tájékoztatást adtam az ügyben, illetve válaszoltam a feltett kérdésekre.

 

Szeptember 2-án a kérésemre Ilyés Zsolt plébános úr egyeztetést szervezett, amelyen rajta és munkatársán kívül Gonda Ilona, a Szent Gellért Egyházi Kegyeleti Kft. vezetője és munkatársai, Szebellédi Zoltán polgármester, dr. Csatlós László jegyző és Máténé Kiss Mária aljegyző vett részt. A kétórás megbeszélés után a két újkígyósi temetkezési vállalkozás vezetőjével találkozott Ilyés Zsolt plébános úr és Gonda Ilona ügyvezető, amelynek keretében a felek szerződést kötöttek. Ezt követően Bene Andrásné Julika és Balogh József felhívtak, tájékoztattak a szerződés megkötéséről, tartalmáról és megköszönték a közreműködésemet.

 

Ezzel sikerült közösen a megfelelő mederbe terelnünk a temető működésének ügyeit, meghatározva a különböző szerepköröket. A cél csak az lehet, hogy őseink nyughelyén méltó körülményeket teremtsünk.

 

Néhány tanulságos megállapítást azonban érdemes összefoglalni az ügy kapcsán:

  • A Szent Antal temető tulajdonosa az egyházközség, az ezzel kapcsolatos döntéseket a mindenkori plébános hozza meg, ha szükséges, a feljebbvalói tudtával, hozzájárulásával.
  • A temető működésével kapcsolatosan jogszabály szerint is és közösségi okok miatt is felelőssége, feladata van az Önkormányzatnak.
  • A temetőben lévő ravatalozó az Önkormányzat tulajdonában van, annak alapvető karbantartását, üzemeltetését a feladatellátási megállapodás alapján az egyházközség végzi.
  • A temető üzemeltetését az egyházközség harmadik féllel is elláthatja, amelyre megállapodást kötött a Szent Gellért Egyházi Kegyeleti Kft-vel.
  • Az üzemeltetést a megbízott vállalkozó a meghatározott jogszabályi feltételeknek és az egyházközséggel kötött megállapodásnak megfelelően köteles végezni, a jogszabályi kereteket figyelembe véve a feladatellátás felelős vitele érdekében díjakat állapíthat meg.
  • A temetőben a temetési szertartások végzése, azokban való közreműködés, valamint síremlékek állítása, karbantartása érdekében egyéb vállalkozók is tevékenykedhetnek a jogszabályok, a temetői szabályzat és az ezzel kapcsolatosan kötött vállalkozói szerződés alapján.
  • A temető üzemeltetője és az ott tevékenységet végző vállalkozó kétoldalú szerződést kötnek, amelyet az üzleti érdekeiknek megfelelően tesznek meg, annak érdekében, hogy a temető rendje és a szertartások végzése a kegyeleti szempontokat figyelembe véve méltó módon valósuljon meg.
  • Az üzleti megállapodás mindkét fél számára történő megelégedést jelentő eredményét a két félnek kell kialakítania, abba „belerángatni” külső szereplőket (sem az önkormányzatot, sem a lakosságot) akár üzleti, akár egyéb ok miatt nem etikus. Ez egyébként semmilyen más vállalkozás esetében sem gyakorlat.
  • A temetőben a sírhelyek, síremlékek gondozása az érintett családok feladata. Ha arról személyesen nem tudnak gondoskodni, bízzanak meg egy ismerőst vagy egy vállalkozót. Végső esetben gondoskodjon arról a temető üzemeltetője, de előre mutató lehet a közösségi összefogás ebben a kérdésben.

 

Mivel Újkígyós közös ügye a Szent Antal temető méltó működése, ezért az Önkormányzat – mint ahogy eddig is – nagy figyelmet fordít a temetőre, adott esetben az egyházközséggel kötött köztemetői feladatellátási megállapodás keretein túl is szükség szerint szerepet vállal a méltó körülmények kialakításában, fenntartásában.

 

Szebellédi Zoltán

polgármester

 

Kapcsolódó hírek

Kövessen minket a Facebookon is!
Facebook Pagelike Widget
Következik
  • Nincs esemény
Naptár
<< máj 2024 >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Megszakítás