Áldozatsegító szolgálat működik Békéscsabán – Újkígyós város weboldala

Áldozatsegító szolgálat működik Békéscsabán

A bűncselekmények áldozatainak segítéséről és az állami kárenyhítésről szóló 2005. évi CXXXV. törvény a bűncselekmények áldozatai számára részben alanyi jogon, részben rászorultság esetén támogatást biztosít.

Az igénybe vehető szolgáltatások:

Tájékoztatás: minden, a szolgálathoz forduló személy ingyenes tájékoztatást kap

– a büntetőeljárásbeli jogairól és kötelezettségeiről,

– az áldozatsegítés keretében igénybe vehető szolgáltatásokról,

– e szolgáltatások igénybevételének feltételeiről,

– az áldozatsegítő támogatások igénylésének módjáról,

– az áldozatsegítésben közreműködő egyéb szervezetek elérhetőségéről.

Érdekérvényesítés: az áldozat az általános tájékoztatáson túl igényt tarthat a szolgálat segítségére, érdekeinek érvényesítése céljából is.

Személyre szabott felvilágosítást kell kapnia alapvető jogairól, és az őt megillető egészségügyi, biztosítási, szociális ellátásokról. Szükség esetén közreműködik abban, hogy ezekhez a szolgáltatásokhoz mielőbb hozzáférjen.

Jogi segítségnyújtás: ha az áldozat ügyének további intézése szakjogászi közreműködést kíván, akkor az áldozatsegítő szolgálat köteles őt a jogi segítségnyújtó szolgálathoz irányítani.

Azonnali pénzügyi segély: az áldozatsegítő szolgálat fedezi az áldozat lakhatással, ruházkodással, élelmezéssel, utazással kapcsolatos, valamint a gyógyászati és kegyeleti jellegű rendkívüli kiadásait akkor, ha a bűncselekmény következtében az áldozat ezen kiadások megfizetésére nem képes. A segély legmagasabb összege 2011-ben 85.914,- Ft.

Állami kárenyhítés: a szándékos személy elleni erőszakos bűncselekmények áldozatait állami kárenyhítés is megilleti. Kárenyhítésre a bűncselekmény azon közvetlen fizikai sértettjei jogosultak, akiknek testi épsége, egészsége a bűncselekmény következtében súlyosan károsodott, továbbá ezek hozzátartozói, eltartottjai. A kárenyhítés csak a rászoruló áldozatnak adható. Rászorulónak tekintendő az áldozat, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az alapösszeg kétszeresét, 2011-ben 171.828,- Ft-ot.

Az áldozatsegítő támogatások igénybevétele önkéntes. Az azonnali pénzügyi segély, illetve kárenyhítés iránti „Kérelmet” írásban, az erre a célra rendszeresített nyomtatvány kitöltésével kell benyújtani. Az érdekérvényesítés elősegítése, illetve jogi segítségnyújtás kapcsán benyújtott kérelem az Áldozatsegítő Szolgálatnál bármilyen formában előterjeszthető, azzal a kiegészítéssel, hogy a Jogi Segítségnyújtó Szolgálatnál a kérelem előterjesztése szintén formanyomtatványon történik. Az Áldozatsegítő Szolgálatnál a kérelemhez csatolni kell az ügyben eljáró nyomozóhatóság, ügyészség, vagy bíróság által kiállított, a büntetőeljárás adatiról szóló „Igazolás”-t. A kérelemhez szükség esetén a szociális rászorultságot igazoló dokumentumokat is mellékelni kell.

A kérelem benyújtásának határideje:

– azonnali pénzügyi segélyért a bűncselekményt követő 5 napon belül lehet folyamodni,

– az érdekérvényesítés elősegítése és a jogi segítségnyújtás iránti kérelem nincs határidőhöz kötve

– állami kárenyhítésért a bűncselekmény elkövetési utáni 3 hónapon belül lehet folyamodni (a

törvényben felsorolt kivételes esetekben ez az idő hosszabb is lehet).

A határidő önhibán kívüli elmulasztása esetén igazolási kérelmet terjeszthet elő, melyet a mulasztásról való tudomásszerzéstől számított 8 napon belül nyújthat be.

Amennyiben további kérdése lenne, az alábbi elérhetőségeken állunk rendelkezésére:

Békés Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálata Áldozatsegítő Szolgálat

Címe: Békéscsaba, Szabadság tér 20-22.

dr. Szarka Anikó osztályvezető tel: 540-363

dr. Tóth Andrea ügyintéző

Hatvani Ildikó ügykezelő

Fax: 06/66/540-369

E-mail: SzarkaA@pjsz.gov.hu

 

Ügyfélfogadási ideje:

Hétfő 09.00-13.00 óráig

Kedd 13.00-16.00 óráig

Szerda 13.00-18.00 óráig

Csütörtök 09.00-13.00 óráig

Kapcsolódó hírek

Kövessen minket a Facebookon is!
Facebook Pagelike Widget
Következik
  • Nincs esemény
Naptár
<< febr 2024 >>
hkscpsv
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3
Megszakítás