Az elmúlt hetek történései Újkígyóson – Újkígyós város weboldala

Az elmúlt hetek történései Újkígyóson

Az elmúlt hetek történései az alábbi oldalon olvashatók:

Szociális ellátások térítési díjai 2010

Újkígyós Város Képviselő-testülete a többször módosított 1/2007. (I.30.) számú önkormányzati rendeletében az idei évre meghatározta az „Ezüstág Gondozási Központ” ellátásainak intézményi térítési díjait.

A díjak kiszámításánál a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló, többször módosított, 1993. évi III. törvény és a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjáról szóló, többször módosított 29/1993. (II.17.) Korm. rendelet szabályait kellett figyelembe venni.

Az intézmény az alábbi szolgáltatásokat nyújtja a lakosság számára:

-étkeztetés

-házi segítségnyújtás

-nappali ellátás (idősek)

-családsegítés

-tartós, bentlakásos elhelyezés (idősek, demens).

A szociális étkeztetés, a házi segítségnyújtás, az idősek nappali ellátása esetében az előző évi szolgáltatási önköltség (költségvetésben feltüntetett kiadás) és a tárgyévi normatív állami hozzájárulás különbözete adja az intézményi térítési díjat, melyet gondozottra, ételadagra, szolgáltatási órára, napra kell meghatározni.

Bentlakásos elhelyezés esetén előző évi szolgáltatási önköltség (költségvetésben feltüntetett kiadás) és az előző évi normatív állami hozzájárulás különbözete az intézményi térítési díj, melyet ellátottra, hónapra és napra kell meghatározni.

Az intézményi térítési díjat szolgáltatásokra lebontva kell meghatározni, melyek összege az előző évekhez hasonlóan, jóval alacsonyabb összegben kerültek megállapításra.

Az intézményi térítési díj meghatározása után minden egyes gondozottnak – az előző évi jövedelemvizsgálat alapján-, az intézményvezető személyi térítési díjat határoz meg.

A személyi térítési díj – nem haladhatja meg a jövedelem:

a) 30%-át étkeztetés,

b) 25%-át házi segítségnyújtás,

c) 30%-át, ha a házi segítségnyújtás mellett étkezést igénybe vevők

d) 15%-át a nappali ellátás, illetve 30%-át a nappali ellátás és ott étkezés;

e) 80%-át tartós elhelyezés (bentlakás) esetében.

A családsegítést a továbbiakban is térítésmentesen kell biztosítani az igénybevevőknek.

Az „Ezüstág Gondozási Központ” gondozottjai, lakói írásban tájékoztatást kaptak a személyi térítési díjukról.

A személyi térítési díjak 2010. február 1-től érvényesek, azaz a február hónap elszámolásakor vehetők először figyelembe.

Vida Klára
intézményvezető


Lakossági fórum Újkígyóson

A városi cím elnyerése óta, 2010. január 29-én, először tartott a Újkígyós Város Önkormányzata lakossági fórumot a Petőfi Sándor Művelődési Házban. A fórum összehívásának alapvető célja volt, hogy a lakosság elmondhassa a véleményét a most készülő 2010. évi költségvetési rendelettel kapcsolatban. A fórumon lehetőséget akartunk teremteni az Önkormányzat működését érintő bármilyen kérdés, vélemény felvetésére is, hiszen a közmeghallgatások alkalmával csak a meghirdetett napirendhez lehet hozzászólni. Fontosnak tartjuk, hogy közösségünk valamennyi tagja mind egyénileg, mind szervezett fórumok keretében, beleszólhasson a döntések előkészítésébe vagy véleményével segítse a döntéshozatalt, illetve szükség esetén informálódjon, kérdéseket tehessen fel. A rendezvényről videofelvétel készült, melyet a kábeltelevízióban a szolgáltató közvetíteni fog.

A fórumon körülbelül 40 ember jelent meg. Szebellédi Zoltán polgármester úr prezentációs anyag felhasználásával bemutatta az Önkormányzat 2009. évben elért eredményeit. Ennek keretében beszámolt többek között az Önkormányzat részére biztosított normatívákról, a vállalkozások működéséről, az adózás alakulásáról, főbb beruházásokról, elnyert, folyamatban lévő és elutasított pályázatokról.

Ezek után több kérdés és észrevétel hangzott el a lakosság részéről a következő témákban: az ivóvíz biztosítása, annak díja, a városi lét előnyei, hátrányai, a hulladékszállítási díj, az útberuházással kapcsolatos közműfejlesztési hozzájárulás, a település központját elkerülő, meglévő és kiépítendő utak, a belvízhelyzet kezelése, a képviselők aktivitása és a kiadott naptár szerkesztése. Szóba kerültek az előző önkormányzati ciklus pályázati lehetőségei is, különös tekintettel a 2004. után megnyílt pályázati forrásokkal való szembeállításukra.

A fórumot sikeresnek értékeljük és kérjük, hogy a lakosság minél nagyobb számban jelenjen meg ezen rendezvényeken.

Dr. Csatlós László
jegyző



Újkígyós Város Önkormányzat folyamatban lévő pályázatai

Újkígyós Egészségház bővítése, korszerűsítése, komplex akadálymentesítése

DAOP-2009-4.1.1/A Egészségügyi szolgáltatások fejlesztése / Kistérségi járó beteg szakellátó központok fejlesztése, alap-, járó beteg szakellátás korszerűsítése

Az egészségház bővítésére korszerűsítésére azért van szükség, mert az egyéb egészségügyi előírásoknak, szabványoknak és a mai kor követelményeinek már nem felel meg. Elektromos és fűtési rendszere elavult, korszerűtlen, hőszigetelése, nyílászárói nem felelnek meg a mai hőtechnikai szabványoknak, akadálymentes megközelítése nincs megoldva.

Újkígyós Város Külterületi tehermentesítő út megépítése

DAOP-2009-3.1.1/B Önkormányzati tulajdonú belterületi közutak fejlesztése

A tehermentesítő út megépítése azért szükséges, mert a külterületen elhelyezkedő, de nagy teherforgalmat bonyolító József-major, illetve Eperjesi telepek jelenleg csak belterületen lévő lakó utakon közelíthetőek meg. Az utak teherbírása, szélessége nem erre a terhelésre lett méretezve, valamint a nagy teherforgalom a lakosság nyugalmát is zavarja. A teherforgalom belterületen kívülre való elterelése forgalomtechnikai és baleset megelőzési szempontból is indokolt.

Többfunkciós közösségi tér – Újkígyós Városi Kulturális Centrum kialakítása I.

DAOP-2009-4.1.3/C Közösségi terek fejlesztése

A volt mozi épület felújítása azért szükséges, mert az újra használatba vételével kialakul egy 456m2 alapterületű, energiatakarékosan üzemeltethető többfunkciós tér, amely a közösség rendelkezésére áll, megszüntetve ezzel a párhuzamosság okozta ütközéseket. A megfelelő nagyságú színpad és a hozzátartozó infrastruktúra biztosítja a nagyobb előadások, önkormányzati rendezvények megtartását. Ezenkívül a 300 főt befogadó épület biztosítja, hogy a rendezvények egy épületben való megtartását, kiküszöbölve más helyszínt keresését. A lebontott TSZ Iroda helyén létesülő parkoló megoldhatja a település parkolási gondjait. Ezentúl Újkígyós lakossága újra használatba vehet egy több mint 10 éve üresen álló ingatlant, így megújul a város épített környezete, élhetőbbé, vonzóbbá válik a város.


Többfunkciós kulturális és közösségi tér kialakítása pályázat – Piactér felújítása

Támogatás mértéke: 100 %

Igényelt támogatás: 32 931 754 Ft

Újkígyós Város Önkormányzata pályázatot nyújtott be a piactér felújítására. Az általános funkcionális, gazdasági szempontokat figyelembe véve, illetve azokat konkretizálva a következő főbb építési feladatok elvégzésére kerül sor nyertes pályázat esetén: piactér körüli kerítés készítése, térburkolat építése, fedett-nyitott árusító pavilonok építése, piaciroda, nyilvános illemhely és üzlethelyiségek kialakítása, ivókút építése, szemétgyűjtő hely kialakítása, valamint parkolóhelyek kialakítása.

Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében Könyvtári szolgáltatások összehangolt infrastruktúra fejlesztése – „Tudásdepó Expressz” támogatására

Újkígyós Város könyvtára a csorvási könyvtárral együtt pályázatot nyújtott be. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által meghirdetett pályázat célja, hogy erősítse a könyvtárak oktatási-képzési szerepét. A közoktatás támogatása érdekében megteremtse a feltételeket a könyvtárak együttműködésén alapuló szolgáltatások fejlesztéséhez, a könyvtárakban őrzött dokumentumokhoz és információvagyonhoz történő, helytől független, egyenlő esélyű hozzáféréshez. Sikeres pályázat esetén korszerű számítógépek, operációs rendszer, monitorok, multifunkcionális készülék vásárlása valósulna meg. Az új eszközök beszerzésével új, korszerűbb szolgáltatásokat tudna nyújtani intézményünk. Létrehoznánk egy elektronikus adatbázist és a kölcsönzések is ezen történnének, melyekkel európai szintű szolgáltatásokat nyújthatnánk.

Európa a polgárokért program 2007-2013.

Testvérvárosi Találkozó pályázat

Igényelt támogatás: 6584 €

A program alapján Szépvíz testvértelepülésünkről 40 főt látunk vendégül 10 napra, 2010. július 8. – 2010. július 18-ig terjedő időszakban.

Programok: 1-3. nap Galiba napok, amely keretén belül fellépési lehetőséget biztosítunk vendégeink számára. 4- 9. nap Öt napos fafaragó tábor, a tábor keretein belül közös alkotás elkészítését tervezzük. Azon vendégek számára, akik nem kívánnak részt venni a táborban, külön programot szervezünk: 4. nap Szabadkígyós Wenckheim kastélylátogatás, 5. nap Gyulai vár megtekintése, majd kikapcsolódás a Várfürdőben. 6. nap Kirándulás a mezőhegyesi ménesbirtokra. 7. napon Szarvasi arborétum, Szarvason Brunszvik Teréz grófnő életéről, munkásságáról szóló előadás, hazafele úton, a Kondoroson a híres Csárda, valamint a Betyár Múzeum megtekintése. 8. nap Hortobágyi kirándulás 9. napot Újkígyóson töltenénk el, előadás Újkígyós történelméről, egész napos játékos vetélkedők, közös főzés, tábortűz.

A szervezés során szem előtt tartjuk a hagyományok, a nyelvi sokszínűség megismerését, kapcsolódva a 2009. kreativitás évéhez, valamint a 2010. szegénység és kirekesztettség elleni küzdelem évéhez, továbbá kiemelten kezeljük az egyenlő hozzáférés biztosítását.


1/2010. (I. 19.) ÖM rendelet a bölcsődék és közoktatási intézmények infrastrukturális fejlesztéséhez, valamint közösségi buszok beszerzéséhez kapcsolódó támogatás

Támogatás: a fejlesztéshez igényelt összeg 80 %-a

A fejlesztés összköltsége: 19.976.980 Ft

Önerő: 3.995.396 Ft

A támogatás megítélése esetén az elnyert összeget a Felföldi István Tornacsarnok homlokzatának felújítására, a födém hőszigetelésére használnánk fel.


Újkígyós Város Önkormányzata a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Tanácshoz pályázatot nyújtott be univerzális gép beszerzésére, mely pályázaton 9.384.200 Ft támogatást nyertünk. Az önkormányzat támogatási szerződés megkötését követően közbeszerzési eljárást folytatott le, ahol kiválasztásra került a gép beszállítója. Összességében legkedvezőbb ajánlatot a PEGAZUS HUNGARY Kft. (Debrecen) tette 11.203.750 Ft-os szállítási árral.


Beszerzésre kerülő gépek, eszközök:

Pronar 320 AMK kommunális kistraktor

Kacper PU-2100 hóeke

Pronar T655 egytengelyes pótkocsi

Orsi Energy 155 kalapácsos rézsűkasza

Orsi River Compact 355 gémes rézsűkasza

Peruzzo T3 ágaprító

Agrex SF-500 só-, műtrágyaszóró

2 db kézi motoros fűkasza kompletten




Vállalkozói fórumon köszöntette az Önkormányzat az újkígyósi vállalkozókat


Újkígyós Város Önkormányzata 2010. január 25-én fórumot rendezett a Petőfi Sándor Művelődési Házban. Meghívót kaptak – a képviselőkön, a díszpolgári címmel rendelkezőkön, illetve „Újkígyósért” kitüntetetteken kívül – az Újkígyóson működő társas- és egyéni vállalkozók. A rendezvény célja az volt, hogy tájékoztassuk a vállalkozókat az elmúlt év adózási adatairól, az Önkormányzat tevékenységéről, különös tekintettel a pályázatokra és a beruházásokra. Szakmai program keretében a Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ képviselői tartottak előadást a 2010. évi vállalkozásokat érintő támogatásokról.

A rendezvényt a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar vonósnégyesének színvonalas előadása színesítette.

A fórumon, plakett formájában, az Önkormányzat nevében elismerést kapott a legnagyobb foglalkoztató és a legnagyobb összegű iparűzési adóbefizető. A második és harmadik helyezettek egy üveg gravírozott bort vehettek át Szebellédi Zoltán polgármestertől. A tavalyi évben a legnagyobb foglalkoztató az Ergomat Bt. 31 fővel, a legtöbb iparűzési adót fizető a Susán Trans Kft. volt. A foglalkoztatottak számát tekintve, Ergomat Bt-t csak az Önkormányzat és a Szent Erzsébet Szeretetotthon előzte meg.

A rendezvény egy újévi pohárköszöntővel és közös koccintással zárult, ahol az egybegyűltek kötetlen beszélgetés keretén belül megvitathatták az őket érintő kérdéseket, problémákat.

Az elismerésre és a tájékoztatásra a tavalyi évben került sor először. Reméljük, a fenti rendezvénnyel hagyományt teremtettünk, hisz fontos dolognak tartjuk, hogy legyen egy olyan fórum, ahol be tudunk számolni Újkígyós gazdasági szereplőinek sikereiről.

Dr. Csatlós László
jegyző

Legnagyobb foglalkoztatók (2009)

(Önkormányzat)(195)

(Szent Erzsébet Szo.)(55)

1.Ergomat Bt                                         31 fő

2.Benkó Hús Kft                                    28 fő

3.Harangozó Kft                                   27 fő

4.Timotex Kft                                      19 fő

5.Furnér-Pack Kft                              18 fő

6.Gazdaszövetkezet                         14 fő

7.Herholz Kft.                                     14 fő

8.Békés Megyei Vízművek Zrt    13 fő

9.Merdik Kft.                                      13 fő

10.Susán Trans Kft                         13 fő

Legtöbb iparűzési adót befizetők (2009)

1.Susán Trans Kft

2.Timotex Kft

3.Ergomat Bt

4.OTP Bank Nyrt

5.Furnér-Pack Kft

6.Fekete Béla

7.Vízmű Kft

8.Herholz Kft

9.Benkó Hús Kft

10.Merdik Kft

2008. évi tényadatok alapján a 2009-es befizetések alapján alakult a sorrend


Településőrök a városkép javításért

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium a Kormány által 2009. április 20-án kiadott válságkezelő program IV.4.2. pontja alapján, a közrend és közbiztonság erősítése érdekében pályázatot hirdetett.

Önkormányzatunk számára, a sikeres pályázati szereplést követően, mód nyílt két fő településőr alkalmazására, 2009. december 1-től 2010. december 31-ig.

A településőrök, Domokos László és Simon Tibor újkígyósi lakosok, a közbiztonsági feladatikon túl, első tevékenységükként, elkezdték a lakóházak előtti utcafrontokon és egyéb közterületen lévő, a lakosság által elhelyezett különféle tárgyak és anyagok feltérképezését, dokumentálását. Ennek keretében felmérik a romos ingatlanokat, elhanyagolt utcaszakaszokat, a csúszásmentesítési kötelezettség teljesítésének elmulasztását és minden olyan jelenség dokumentálását, mely a településképet negatív irányba befolyásolja vagy engedély nélküli illetve jogsértő cselekményre utalnak.

Ezen munkájuk során, a felderítő tevékenységet követően, a Polgármesteri Hivatal hatósági tevékenységében közreműködve, érvényt fognak szerezni a közterület használatáról szóló 7/1995. (II.27.) számú Kt. rendelet rendelkezéseinek.

Ennek egyik fontos eleme a közterületen tárolt anyagok, tárgyak engedélyeztetésének kérdése.

Nem célunk a szankcionálás, azonban fontosnak tartjuk, hogy aki a közterületre bármilyen oda nem való anyagot, tárgyat helyez el, azt a legrövidebb időn belül eltávolítsa és ha ez nem lehetséges, akkor annak tárolására engedélyt kérjen.

A fenti rendelet alapján, jelenleg a közterület használatáért az alábbi díjakat kell fizetni:

Ssz.A közterület használat megnevezése(Nettó ár)

1.A közterületben 10 cm-en túl benyúló üzlet-homlokzat, kirakatszekrény, üzleti védőtető, előtető (ernyőszerkezet), hirdetőberendezés (fényreklám) cég-és címtábla, kerékpártároló125 Ft/m2/hó

2.Árusító és egyéb fülke250 Ft/m2/hó

3.Önálló hirdető berendezés125 Ft/m2/hó

4.Totó-lottó láda85 Ft/m2/nap

5.Építési munkával kapcsolatos állvány, építő-anyag és törmelék30 Ft/m2/hó

6.Idényjellegű árusítás450 Ft/m2/hó

Alkalmi és mozgóárusítás150 Ft/m2/nap

Alkalmi és mozgóárusítás tejtermékekre50 Ft/m2/nap

Javító és szolgáltató tevékenység30 Ft/m2/hó

7.Film- és televízió felvétel300 Ft/m2/nap

8.Vendéglátó-ipari előkert85 Ft/m2/hó

Üzleti szállítás v. rakodás alkalmával hordók, ládák, göngyölegek elhelyezése, árukirakodás120 Ft/m2/nap

9.Kiállítás150 Ft/m2/hó

10.Alkalmi vásár85 Ft/m2/nap

250 Ft/m2/hó

Mutatványos tevékenység200 Ft/m2/nap

Vándorcirkusz10 Ft/m2/nap

Népművészeti és iparművészeti igazolvánnyal rendelkezők10 Ft/m2/nap

11.Közhasználatra még át nem adott közterület ideiglenes hasznosítása15 Ft/m2/év

12.Útlezárás, út keresztmetszet ideiglenes csökkentése33 Ft/m2/nap

13.Járdalezárás, járda keresztmetszet ideiglenes csökkentése15 Ft/m2/nap

A közterület használati engedélyt a Polgármesteri Hivatal műszaki csoportjánál kell kérni személyesen vagy írásban. A kérelemnek tartalmaznia kell a kérelmező nevét, címét, a közterület használat pontos helyét, az elfoglalni kívánt terület nagyságát, a közterület használat formáját, a közterület használat időtartamát, valamint 1.500 Ft értékű illetékbélyeget.

Kérjük, hogy segítsék a településőrök munkáját, hozzájárulva az élhető település kialakításáért folytatott erőfeszítéseinkhez.

Dr. Csatlós László
jegyző

 


Lezajlott az újkígyósi Polgárőrség tisztújító közgyűlése

2010. január 27-én tartották a polgárőrök a tisztújító közgyűlésüket, ahol megválasztották a szervezet új vezetőségét. A szavazás eredménye a következőképpen alakult:
Elnök: Tomán Zoltán
Alelnökök: Simon Tibor, Mancz János
Gazdasági vezető: Sütő Balázsné
Titkár: Mazán Csaba

Ellenőrző Bizottság
Elnök: Szudák Balázs
Tagok: Fekete József, Szekerczés Balázs

 

Kapcsolódó hírek

Kövessen minket a Facebookon is!
Facebook Pagelike Widget
Következik
  • Nincs esemény
Naptár
<< márc 2024 >>
hkscpsv
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Megszakítás