Diszkóbalesetek megelőzési program 2011. – Újkígyós város weboldala

Diszkóbalesetek megelőzési program 2011.

A baleseti okok illetve a statisztikai mutatók között ilyen megnevezéssel nem lehet adatokat találni, mégis minden évben jelentős számú halálos és súlyos sérüléssel járó baleset történik, amelyet a közlekedésbiztonsággal foglalkozó szakemberek diszkó-balesetként definiálnak. Elsősorban a körülmények azok, amelyek alapján kialakult e gyűjtőkategória.

A diszkó baleseteket okozók és – legtöbb esetben – ennek elszenvedői is a fiatalok. A balesetek – általában – hétvégeken, a késő éjjeli vagy kora hajnali órákban következnek be. A szerencsétlenségek leggyakrabban a szórakozóhelyek közelében, onnan távozóban, többnyire lakott területen kívül történnek.

Az előidéző okok között a vezetői rutin hiánya mellett a relatív és abszolút gyorshajtás is gyakran fellelhető, mint ahogyan a virtuskodás, a vezető saját képességeinek és gépjárműve műszaki adottságának túlértékelése, de az alkoholos befolyásoltság és az élénkítő szerek is előidézhetik a tragédiákat.

A jelenség nem tipikusan magyar és nem is újkeletű. Mintegy negyed százada ismert és azóta foglalkoztatja a szakembereket, hogyan kellene hatékonyan fellépni ellene, hogyan lehetne a fiatalokat ráébreszteni, milyen veszélyekkel jár valójában a megfelelő közlekedési magatartás figyelmen kívül hagyása.

Az Amerikai Egyesült Államokban évente 4000-en halnak meg diszkó balesetben. A tragédiák egyharmadánál közrejátszik az ittasság, míg a további okok között a figyelmetlenség, a virtuskodás és a bódító-, kábítószerek jelenléte is kimutatható. Az alkoholos befolyásoltság szervezetre gyakorolt nemkívánatos hatásai közismertek. Ezek közül – fontossági sorrend nélkül – a helyzetfelismerő és problémamegoldó képességek tompulása vezet a legtöbb balesethez. Igaz, ez még akkor is, ha az USA-ban egyre kevésbé divat ittasan a volán mögé ülni, nem úgy, mint Oroszországban, ahol a férfiasság egyfajta fokmérője, ki, hány pohár ital vagy üvegsör után mer vezetni.

A legtöbb baleset a szórakozóhelyekről történő távozás után, vagy – igen gyakran -, két szórakozóhely közötti közlekedés során történik. A diszkókban vérpezsdítően hat az emberi szervezetre a zene, melynek dinamikája erősebb az átlagosnál és megszokottnál. A különböző fény- és hangeffektusokkal úgynevezett felspanolt, felpörgetett állapot idézhető elő. Alkohol vagy kábítószer fogyasztása nélkül is huzamosabb időbe telik amíg – a buli végén – a szervezet visszaáll normális rezonanciájára.

Egy másik kezdeményezés Angliából indult és célravezetőnek bizonyult. A közlekedési rendőrök zárás előtt megjelentek a szórakozóhelyeken és felhívták a vendégek figyelmét arra, hogy alkoholszondás ellenőrzést szerveztek a környező kivezető utakon. Aki alkoholt fogyasztott, az leadhatta gépkocsija kulcsát a rendőröknek, akik cserébe ingyen hazajuttatták az ittas sofőrt. Másnap, józanul, ki-ki átvehette a saját autókulcsát és távozhatott. Hasonló kezdeményezés Magyarországon is történt 2005-ben: Szegeden a megyei baleset-megelőzési bizottság az egyik helyi taxistársasággal karöltve, a diszkóból távozó sofőrök részére lehetőséget biztosított, hogy alkoholszondával ellenőrizzék szeszesital-fogyasztásukat, s akiknél jelzett a mérőműszer és vállalták, hogy nem ülnek a volán mögé, azokat ingyen hazafuvarozta a taxi.

Számos baleset történik hétvégeken olyan körülmények között, amelyek első pillanatra megmagyarázhatatlanok. Az utólagos szakértői véleményekből nemegyszer kiderül, hogy kisebb útkanyarulatokban, a megengedett sebesség többszörösével száguldó autó vezetője elveszti uralmát járműve fölött, az útpályáról lesodródva az autó – utasaival együtt – az útszéli fáknak, villanyoszlopnak vagy egyéb tárgynak csapódik.

A gyorshajtás egyik oka lehet a korábban már említett felspanolt, túlpörgetett állapot csakúgy, mint az utasok “beszólása”, amely arra készteti a sofőrt, hogy a biztonságos sebességet túllépve száguldjon, az egyébként veszélytelennek tűnő útszakaszon. Ilyenkor elég egy sötétben felbukkanó gyalogos vagy az úttesten keresztülfutó állat, és a nem megfelelő reakció eredményeként bekövetkezik a baleset. Ugyancsak balesetet előidéző körülmények között tartják számon a hangosan dübörgő zenét, amely az érzékszervek tompulásához, a reakcióidő megnövekedéséhez vezethet. Ezt fokozhatja az utasok féktelen jókedvéből adódó, éneklésnek alig nevezhető üvöltözés és egymás ugratása, a vezetés közvetett és direkt zavarása.

A legtöbb magyar fiatal még ma sem rendelkezik saját autóval, ezért hétvégeken szüleik, hozzátartozóik gépkocsijával indulnak szórakozni. Friss jogosítvánnyal, kellő tapasztalat hiányában szinte csak sötétben, korlátozott látási viszonyok között vezetnek, ami még egy tapasztalt, rutinos sofőrnek sem átlagos feladat. Ősztől tavaszig ehhez párosulhat a csúszós úttest, a vízátfolyások, lefagyások, amelyek olyan kihívás elé állítják a fiatal vezetőt, amelyre nincs felkészülve. Ha mindezekhez még az alkohol, a drog vagy a fékevesztett társaság “súlyosbító” körülményként párosul, szinte elkerülhetetlen a baleset, a tragédia.

Legtöbben forgalmi helyzetben haladó járművel ütköztek, míg a második leggyakoribb esetben álló járműnek, szilárd tárgynak csapódtak. Ezt követi a pályaelhagyás, valamint a felborulás.

A fő okok között – a 24 év alattiak esetében – az ittasságon kívül, a sebesség nem megfelelő alkalmazása szerepel, melyet az irányváltoztatás, haladás és kanyarodás szabályainak be nem tartása követ. Hasonlóan nagy százalékban szerepel a baleseti okok között az előzés szabályainak megsértése.

A legveszélyesebb időszakok a hétvége éjjelei – péntekről szombatra, illetve szombatról vasárnapra virradóan -, amikor megtriplázódik a balesetek száma a hét egyéb napjai hasonló időszakához képest. Az adatok ismeretében ez azt jelenti, hogy – a diszkó balesetek szempontjából e két napot kiemelten vizsgálva – minden hétvégén öten haltak meg közlekedési balesetben, s ezek meghatározó hányada 24 év alatti fiatal.

Időként, divatszerűen felkapott téma, apropót rendszeresen szolgáltat a hétvégi baleseti statisztika. Az általános elvek kevéssé megragadóak, viszont a “testközeli” helyszín és esemény, különösen a helyi médiában hatásos lehet. Elég gyakori egy-egy “diszkó baleset” mementójaként az útmentén fejfát állítani. Ezek publikálása sokkoló és hatásos.

Hazánkban a gépjárművek jelentős része családi autó, ezért a szülőknek úgy is van szerepük a hétvégi balesetek megelőzésében, ha csak feltételekkel engedik át a vezetést.

Az utasok hatása is kettős lehet. Negatív, fokozott hangulat ital hatására balesetveszélyes lehet. De az utasok hatása visszatartó is lehet – a megelőzési hatás nagy lehet például a hölgyek esetében, ha csak “tiszta” vezető mellé ülnek be. Ezt is célozza a “Buli sofőr” akció.

Ha egy programnak a célközössége fiatal, nem célszerű csak a hibákat, veszélyeket felsorolni, viszont hatásos lehet a sokkolás, a megtörtént balesetek taglalása, túlélők vallomása.

Programunkkal esélyt szeretnénk adni azoknak a fiataloknak, akik rossz döntések következtében saját, illetve társaik, valamint a közlekedésben résztvevők egészségét, biztonságát veszélyeztetnék az utakon, úgy hogy ittasan ül a volánhoz. Fogjunk össze gyerekeink védelmében, hogy lehetőséget biztosítsunk az önellenőrzésre. Az önellenőrzés életet ment! Ezzel az összefogással megóvjuk szeretteinket a tragédiától. Az általunk ajánlott és elhelyezett eszköz használója azonnal meggyőződhet arról, hogy szervezetéből a korábban elfogyasztott alkohol kiürült-e már, így biztonsággal és felelősséggel dönthet arról, hogy volán mögé ülve alkalmas-e a közúti közlekedésben részt venni. Az esély megadásához, a már meglévő és működési engedéllyel üzemelő vendéglátóegységeknek, ahol alkoholárusítás történik, szükséges lenne, ilyen eszköz felszerelése. Az új vendéglátóegységek, pedig, már csak az általunk ajánlott eszközök felszerelése után kaphatnának működési engedélyt.

Ingvesting Team Kft. Országos Discó baleset megelőzési programja:

A Pest Megyei Baleset-megelőzési Bizottság az ú.n. „discó balesetek” megelőzése érdekében szervezett kampányt. A kampány lebonyolításában tevékeny részt vállalt és vállal az Ingvesting Team Kft., mely aktívan részt vett és vesz a munkában, szorosan együttműködve mind a PMBB, mind a Pest megyei Rendőr Főkapitányság munkatársaival.

Az Ingvesting Kft. biztosította és biztosítja azt a technikai eszközt, mely Érden a Spaten Clubban már felszerelésre került egy felvilágosító oktatással egybekötött bemutató alkalmával nagy sikert aratott az ott szórakozó fiatalok körében. A faliteszter felszerelése óta július hónapban 171, augusztus hónapban 108, szeptember hónapban 114, október hónapban 110, november hónapban 119, december hónapban 105 alkalommal hajtottak végre alkoholellenőrzést. Az eszköz használója azonnal meggyőződhet, meggyőződhetett arról, hogy szervezetéből a korábban elfogyasztott alkohol kiürült-e már, így biztonsággal és felelősséggel dönthet, dönthetett arról, hogy volán mögé ülve alkalmas-e a közúti közlekedésben részt venni. A kedvező fogadtatás és a kampány sikere arra ösztönözte az Ingvesting Team.

A kedvező fogadtatás és a kampány sikere arra ösztönözte az Ingvesting Team Kft-t, hogy kibővítse a faliteszterek használatának lehetőségét, ezért Országos kampányt indítunk el, ezzel segítve a rendőrség közlekedésbiztonsággal kapcsolatos megelőzési feladatainak teljesítését, másrészt lehetőség szerint csökkentve a riasztó statisztikákkal igazolt halálos és súlyos személyi, valamint anyagi károkkal járó hétvégi, úgynevezett „discó balesetek” számát.

Az elkövetkező egy évben az Ingvesting Team Kft. országosan további 400-500 berendezést szándékozik telepíteni, ennek érdekében saját forrásai mellett EU és hazai támogatásokat kíván megpályázni. Kampányunk 2011. 01. 15-én indul! A pályázathoz és a discó baleset megelőzési akció folytatásához az eddig megtapasztalt folytatásához az eddig megtapasztalt sikeres együttműködéshez hasonlóan számítunk mind a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság, mind a PMBB, de valamennyi megyei és országos hatáskörű baleset megelőzésben érdekelt rendészeti szerv támogatására és együttműködésükre.

Klubok, diszkók (diszkó balesetek) egyetemi szórakozó helyek, kocsmák és megannyi szórakozó hely, ahol nagyon nagy szükség van rá. Figyelmeztető és ön ellenőrzési lehetőség!

Az F. A. 001 fali alkoholteszter termék ismertetője:

Méretek: –

– magasság: 5050 cm,-,-

– szélesség: 3535 cm,-,-

– mélység: 1616 cm,-,-

– súly: 1111 kg. .

Érme-elfogadó mechanikával. 1-4 érmét fogad el. Digitális kijelzővel.

Acélból készült, műgyanta festékkel, különleges zárszerkezete és acélból készült kulcsa van, amit kizárólag automatákhoz fejlesztettek ki. 750 szálat és 5.000 érmét képes tárolni.

Felszerelési helyek:

– éttermek, bárok, kocsmák,

– diszkók, klubok,

– motelek, benzinkutak és parkolók.

A világon naponta több millió ember használ alkoholtesztert.

Minden berendezésünk akusztikus és vizuális módon adja az instrukciókat, amelyek segítik a felhasználókat a berendezések használatában, akár olyan helyeken is, ahol nagy a háttérzaj.

Az alkoholteszter a világ minden nyelvén használható, 100%-ban testre szabható. Minden berendezés 6 választható nyelvvel működik, egy időben egy vagy két nyelven beszél, a lehetséges kombinációk száma 15.

A nyelvek kombinálása olyan helyeken hasznos, ahol turisták fordulnak meg, vagy a népesség több mint egy nyelven beszél.

Ne felejtse el, hogy a tragédia megelőzhető!

Az Ingvesting Team Kft mindenki számára lehetőséget biztosít a csatlakozásra, együttműködésre. Mindenkinek fontos ön vagy mások megsegítése. És ne feledjük, összefogással tudunk megoldani megoldhatatlan dolgokat.

 

Kapcsolódó hírek

Kövessen minket a Facebookon is!
Facebook Pagelike Widget
Következik
  • Nincs esemény
Naptár
<< máj 2024 >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Megszakítás