Bús László, Balogh József, Kiss Tamás és Mohácsi Árpád (Döbrögi és a három gúnár) sütötte és főzte a legfinomabb étket a Galiba Napok Két liba egy bográcsban (valamint rácson, nyárson, fazékban, és ahogy jól esett) főzőversenyén.
(Fotó: Dunai Katalin)
A második alkalommal megrendezett gasztronómiai fesztivál nemcsak a csapatoknak, hanem a Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke vezette zsűrinek (Doktor Zoltán a Harruckern Közoktatási Intézmény cukrász szakoktatója, a Luxemburgi Világbajnokság ezüstérmese, Mikló Sándor a Panoráma Wellnes Hotel executive chefje, Szebellédi Zoltán polgármester és Harangozó Imréné) is feladta a leckét. A huszonöt csapat több mint harminc versenyművet alkotott, közülük kellett kiválasztani a legjobbakat. A főzőverseny a maga nemében egyedülálló az országban, hiszen a libát csak nagyon ritkán használják alapanyagként, itt pedig ráadásul nem is előre meghatározott ételt kellett a zsűrinek értékelnie, hiszen mindenki a saját receptje szerint főzött. Így a zsűri a libalevestől kezdve, a sült, párolt, pácolt libán át a ludaskásán és libapörköltön keresztül az egész libáig mindenfélét kóstolt, de többen próbálkoztak — változó sikerrel — a töltött libanyakkal is. Ami minden csapatnál állandó volt az a jókedv, és a jó étkeket kísérő jobbnál jobb itókák. A nemes versengésben a második helyezést a Barna Ferencné, Harangozó Péterné, Szerémi Ágoston, Gy. Kiss Péterné alkotta csapat szerezte meg, míg a tavalyi győztes Balogh János, Darida Józsefné, Jambrik Józsefné és Dinya Máté alkotta brigád idén a harmadik hellyel volt kénytelen beérni. A főzőversenyen készült ételek receptjeit idén is receptfüzetben adják majd ki.
Kovács Attila