Emlékezzünk 1848 eseményeire! – Újkígyós város weboldala

Emlékezzünk 1848 eseményeire!

Kedves Lakosok!
Mély sajnálatomra idén nem ünnepelhetünk együtt egyik legjelentősebb nemzeti ünnepünkön, március 15-én. Arra kérem a lakosságot, hogy ezt megértéssel és türelemmel viseljük! Bár a közös ünneplés most nem lehetséges, azért emlékezzünk 1848-ra!

 

Emlékezzünk az 1848-as forradalomra és az 1849-es szabadságharcra, tisztelegjünk forrongó hősei és bölcs államférfiai előtt!

Hazánk történelmének egyik legdicsőségesebb, legbátrabb és szívünkhöz éppen ezért talán legközelebb álló korszaka ez.

1848. március 15. óta eltelt immár 172 év, s mégis üzenete azóta is, ma is aktuális, és valószínűleg míg magyarságunk él, addig mindig is aktuális lesz. Ez az ünnep, melyben talán legnagyobb ma hazánkban az egyetértés, a közös gondolkodás, közös értelmezés és legkisebb a megosztottság. Vajon mi ennek az oka?

Talán az, hogy az 1848-ban megfogalmazott követelésekben több volt a VALAMIÉRT való, mint a VALAMI ELLEN való küzdelem.

Küzdöttek a szabadságért, az egyenlőségért, a testvériségért, a magyarságért.

De mi is történt pontosan ezen a jeles napon?

Iskolai tanulmányainkból tudjuk, hogy 1848. március 15-én Pesten forradalom zajlott. Tudjuk, hogy Petőfi Sándor és fiatal társai – akiket márciusi ifjak néven emlegetett az utókor – a Pilvax kávéházból elindulva a Landerer nyomdához vonultak, kinyomtatták 12 pontba foglalt követeléseiket, és kiszabadították a jobbágyok sorsát szívén viselő Táncsics Mihályt.

Ezen események mindannyiunk iskolai emlékeiben szerepelnek, ám tudnunk kell azt is, hogy 1848 március 15 igazi jelentőségét nem a pesti eseménysor adja meg, hanem a várostól 180 km –re lévő pozsonyi országgyűlés tevékenysége, de méginkább a március 15 –ét megelőző majd két évtizedes időszaknak, a reformkornak kiharcolt eredményei. Nem lehet és nem is szabad, március 15 –ét elválasztani az ezen napot megelőző 18 esztendő küzdelmeitől.

A reformkor évei alatt a változásokat pártoló reformképviselők javaslatai, melyek közt a közteherviselés és az örökváltság mellett megjelent az ősiség eltörlése, és a tized szedés megszüntetése is, 1847 –re sorra elakadtak az országgyűlések konzervatív tagjainak ellenkezésén. Mindössze néhány kezdeményezést sikerült végrehajtani, így 1844 –től lehetett Magyarország hivatalos nyelve a latin helyett magyar.

S mikor már végképp elakadni látszottak a reformtörekvések, a legelszántabbak akkor sem adták föl.

1848. március 11-én, Irínyi József tollából megszületik a kor egyik legnagyobb és legismertebb vívmánya, a 12 pont, mely egyértelműen megfogalmazza az elérni kívánt célokat, követeléseket, melyeket a mai napig szem előtt kell tartanunk.

Olyan iránymutatások ezek, mint a kereszténységben a tízparancsolat. Alapelvek, melyek közül ma is megszívlelendőként csak néhányat had emeljek ki, olyanokat, mint például a:

  • sajtó szabadságát
  • a felelős minisztériumot
  • a törvény előtti egyenlőséget
  • a közös teherviselést, vagy az utolsó pontot,
  • unio

Azt gondolom, hogy a márciusi ifjak és a reformokat megálmodó és az álmokért küzdő felelős nemeseink, politikusaink, Kossuth, Széchenyi, Batthiány, Deák Ferenc, és a többiek, ha ma valami csoda folytán fölébrednének, boldogok lennének, hiszen 1848 álma teljesült. De azt is gondolom, hogy egy-két atyai jótanácsot azért kapnánk tőlük, Talán efféléket:

VIGYÁZZUNK JOBBAN ELÉRT EREDMÉNYEINKRE, VIGYÁZZUNK JOBBAN ARRA, AMIT EDDIG FÖLÉPÍTETTÜNK, VIGYÁZZUNK JOBBAN EGYMÁSRA!

Ne feledjük! – A 12 pont egy kérdésfeltevéssel kezdődik:

MIT KÍVÁN A MAGYAR NEMZET

S rögtön utána a válasz:

LEGYEN BÉKE, SZABADSÁG, EGYETÉTÉS!

Kedves Újkígyósi Lakosok! Törekedjünk erre!

Minden kedves újkígyósi lakosnak békés, nyugodt ünnepet kívánok!

Botyánszki Pál László
Polgármester

 

 

 

(Felhasznált forrás:http://tortenelemcikkek.hu )

Kapcsolódó hírek

Kövessen minket a Facebookon is!
Facebook Pagelike Widget
Legfrissebb
Következik
  • Nincs esemény
Naptár
<< júl 2024 >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Megszakítás