Falopások megelőzése – Újkígyós város weboldala

Falopások megelőzése

Ma Magyarország területének ötödét borítja erdő, ez közel 2 millió hektárt jelent. Az erdő 66%-a gazdasági szervezetek, 12%-a egyéni társaságok kezelésében található. A tél közeledtével hangsúlyos probléma az erdőterületek vagyonvédelme, a falopások megelőzése.

Sajnos az a tapasztalat, hogy az ilyen jellegű jogsértések megyénket is elérték. Az eltulajdonított fa értéke a pár ezer forinttól a több százezer forintig is terjedhet. Esetenként védett fafajok válnak az elkövetők „áldozatává”.

Az erdős területek általában a lakott településektől távol esnek, ritkán látogatottak, ami megnehezíti az ezen bűncselekmények elleni hatékony védekezést.

A személyi tulajdon védelme elsősorban a tulajdonosra tartozik. A tulajdonostól is függ az, hogy erdős területe mennyire válik az elkövetők célpontjává. Gondolja át mit tett, illetve mit tehet védelme érdekében.

Mi az alábbiakat javasoljuk:

A tulajdonosok beszéljék meg egymás között, hogy folyamatosan figyelemmel kísérik, látogatják – célszerű lehet a látogatások időpontját előre egyeztetni, annak érdekében, hogy a terület sokáig ne legyen magára hagyatott – az erdőterületeket, értesítik egymást, ha gyanús körülményt észlelnek.

Amennyiben gyanús személyek mozgását tapasztalják a területen, jegyezzék meg személyleírásukat, gépjárművük rendszámát.

Ha a településen működik polgárőrség, mezőőri, tanyagondnoki szolgálat, természetvédelmi őrszolgálat, vadásztársaság velük, illetve az erdészekkel is célszerű felvenni a kapcsolatot kérve, hogy tevékenységük során kísérjék figyelemmel az adott területet.

Bűncselekmény észlelése után soron kívül értesíteni kell a rendőrséget a 107, 112 segélykérő telefonszámon közölve a szükséges információkat. Amennyiben lehetséges a helyszínt érintetlenül kell hagyni. Ha a helyszínen bármilyen változás történt azt a rendőrhatóságnak jelezni kell.

Ezen bűncselekmények megelőzése közös érdekünk, ezért kérem lehetőségeikhez képest, vegyék figyelembe javaslatainkat.

Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály

Kapcsolódó hírek

Kövessen minket a Facebookon is!
Facebook Pagelike Widget
Következik
  • Nincs esemény
Naptár
<< ápr 2024 >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Megszakítás