Felkészült, tapasztalt családok kapták a csirkeadományt – Újkígyós város weboldala

Felkészült, tapasztalt családok kapták a csirkeadományt

Kilencszáz naposcsibe érkezett hétfőn Újkígyósra. Az őshonos fajtákkal a háztáji gazdaságokat erősíti a város, első körben tizenöt család vesz részt a gazdaságélénkítő kísérleti programban.

— A résztvevőknek 2014-ben kell elszámolniuk, a cél, hogy ugyanakkora illetve nagyobb állománnyal zárják a programot, mint amekkorával elkezdték — tudtuk meg Turovszki Krisztián programfelelőstől. Mivel nem szociális programról van szó, a tyúktenyésztésre olyan stabil, tapasztalatokkal bíró családokat, gazdálkodókat kerestek, akik ezt és az előírt tartási körülmények kialakítását — amelyet ellenőrizni fognak majd — vállalták.

A magyar tyúk és erdélyi kopasznyakú csibéket a gödöllői Kisállattenyésztő és Kutató Intézet génbankjától vásárolta az önkormányzat, közel 200 ezer forintot fordítottak a helyi gazdaságélénkítő programra, amely egyben segít az őshonos magyar állatfajták génállományának megőrzésében is.

A magyar tyúk és az erdélyi kopasznyakú kiválóan tartható hagyományos háztáji körülmények között, igénytelenek, a nagyüzemi fajtáknál ellenállóbbak a betegségekkel szemben is. A magyar tyúkot feltehetően honfoglaló őseink hozták a Kárpát-medencébe, az erdélyi kopasznyakú pedig a törökökkel érkezett Kis-Ázsiából, és a tizenkilencedik században vált kedveltté.

A most induló program mellett az önkormányzat vizsgálja annak lehetőségét is, hogy a jövőben hogyan tudnák pályázatokkal, a takarmány és a tartás költségeinek bizonyos támogatásával segíteni a háztáji gazdaságokat. Felmerült egy kisállat-vágóhíd indítása is, ehhez azonban előbb az állományt kell felszaporítani. Az elképzelések szerint, amennyiben a tyúkállományt sikerül tízezresre növelni Újkígyóson, akkor akár nagy tételben, védjeggyel is piacra kerülhetnének a szárnyasok.

Kovács Attila

Forrás: www.beol.hu

 

Kapcsolódó hírek

Kövessen minket a Facebookon is!
Facebook Pagelike Widget
Következik
  • Nincs esemény
Naptár
<< ápr 2024 >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Megszakítás