Gálaműsor a Nemzeti Összetartozás Napján – Újkígyós város weboldala

Gálaműsor a Nemzeti Összetartozás Napján

190605_-_wenckheim_park_testvertelepulesi_emlekoszlop

Június 4-edikét, Magyarország megcsonkításának emléknapját 2010 óta a Nemzeti Összetartozás Napjaként tartjuk számon. Sokunk számára fájdalmas érzés visszaemlékezni arra, hogy 1920-ban elvették a földrajzi egységet alkotó kárpát-medencényi országunk területének kétharmadát, jelenlegi határainkat meghúzták, ezzel a lakosság több mint felét kívül rekesztették. Méltó dolog erről megemlékezni, mert bár 100 év eltelte után a jelenlegi történelmi helyzetben nem reménykedhetünk a Nagymagyarország területi visszaállításában, de azért kell dolgoznunk, hogy a határokon kívül élő magyar nemzettársaink érezzék, hogy testvéreinkként tekintünk rájuk. Mint jó testvérek, nem tagadjuk meg őket. Mint jó testvérek, időközönként meglátogatjuk vagy vendégül látjuk őket. Mint jó testvérek, segítünk nekik, ahol tudunk, hogy szülőföldjükön tudjanak emberhez méltó életet élni.

Ezeket a folyamatokat segítik elő a különböző programok, amelyekben mi, újkígyósiak is részt veszünk: az iskola a „Határtalanul!”, az Önkormányzat a „Barátság határok nélkül” programban, amely által jobban megismerhetjük Erdély és Kárpátalja vidékeit, újabb barátságok születhetnek. Több év óta veszünk részt a Rákóczi Szövetség óvodai és iskolai ösztöndíj programjában is, szerény összeggel hozzájárulva ahhoz, hogy a Felvidéken, Kárpátalján, Erdélyben, Partiumban és Délvidéken szórványban élő magyar családokat abban segítsük, hogy gyermekeiket magyar óvodába, iskolába írassák, hogy magyar anyanyelvüket minél inkább meg tudják őrizni.

Az Újkígyósi Széchenyi István Általános Iskola már második alkalommal a Cz. Kiss Rendezvényházban ezen a napon szervezte meg a művészeti oktatás eredményeit bemutató gálaműsorát. Fontos ez, hiszen a magyar kultúra ápolása, az értékek tovább adása kézzel fogható módon fejezi ki a hazaszeretet, a nemzeti összetartozást. Gyermekeink számára élményszerűvé válik a magyar kultúra, a sajátjuk lesz, így egyre nagyobb esélye lesz annak, hogy ha Erdélybe vagy Kárpátaljára mennek, akkor ne csodálkozzanak rá, hogy a határt átlépve akár 500 km távol lévő faluban magyarul tudnak beszélgetni az ott élőkkel.

Szebellédi Zoltán
polgármester

Kapcsolódó hírek

Kövessen minket a Facebookon is!
Facebook Pagelike Widget
Legfrissebb
Következik
  • Nincs esemény
Naptár
<< máj 2024 >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Megszakítás