Hivatalos személy, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak – Újkígyós város weboldala

Hivatalos személy, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak

Az országos médiában egyre több híradás szól arról, hogy munkájuk gyakorlása során rendőröket, mentősöket, buszvezetőket támadtak meg. Előfordult, hogy valaki autóval elsodorta a rendőrt és annak testi épségét veszélyeztetve próbált elhajtani. Az ilyen cselekmények különösen veszélyesek, mivel a jogállam rendjét, biztonságát szavatoló rendőr életét, testi épségét hivatása gyakorlása miatt sértik, veszélyeztetik.

Volt buszvezetőkkel szembeni tettleges fellépés vagy olyan eset is mikor a feldühödött utas bántalmazta a jegyellenőrt.

Pedig aki ezeket a személyeket bántalmazza súlyos következményekre számíthat.

Az 1978. évi IV. törvény a Büntető Törvénykönyvről (a Btk.) rögzíti, ki minősül hivatalos személynek, közfeladatot ellátó személynek, illetve az őket megtámadók milyen büntetésre számíthatnak.

„229. § (1) Aki a hivatalos személyt vagy a külföldi hivatalos személyt jogszerű eljárásában erőszakkal vagy fenyegetéssel akadályozza, intézkedésre kényszeríti, vagy eljárása alatt, illetőleg emiatt bántalmazza, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”

Súlyosabban büntetendő, ha a cselekményt csoportosan vagy felfegyverkezve követik el.

Hivatalos személy többek között az országgyűlési képviselő, a bíró, az ügyész, a jegyző, a polgármester, a rendőr, a helyi önkormányzati testület tagja, a közjegyző.

„230. § (1) A 229. § rendelkezései szerint büntetendő, aki az ott meghatározott cselekményt közfeladatot ellátó személy ellen követi el.”

Közfeladatot ellátó személy többek között a mentőszolgálat tagja, az orvos, a polgárőr, a postás, a buszvezető, a taxis, a tűzoltó és nem utolsó sorban a pedagógus.

Békés Megyei Rendőr-főkapitányság
Bűnmegelőzési Osztály

 

Kapcsolódó hírek

Kövessen minket a Facebookon is!
Facebook Pagelike Widget
Következik
  • Nincs esemény
Naptár
<< máj 2024 >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Megszakítás