Hogy szépen szóljon a Tengelic… – Újkígyós város weboldala

Hogy szépen szóljon a Tengelic…

csoori_logo.jpg

Néhány éve az év madara volt kedves madárkánk a tengelic, halk, csicsergésszerű éneke (nem hangoskodik, mint az erdei pinty, ez az ének nem is olyan messze hangzó, mint a fekete- vagy az énekes rigóé, inkább úgy szól, mint aki magában dudorászik) megihlette a nagy, barokk zeneszerzőt, Antonio Vivaldit is, amikor D-dúr concerto elnevezésű fuvolaversenyének A tengelic nevet adta. Az avatatlan fül ugyan nem nagyon talál benne egyetlen motívumot sem a tengelic énekéből, de lehet, hogy Olaszországban másként fütyült – legalábbis a XVIII. században. Egyértelműbb madárkánk kötődése a zenével a Békés megyei Újkígyós Tengelic Énekegyüttese esetében. A zenekedvelő fiatal és még fiatalabb hölgyekből álló alkalmi énekkar tagjai, a legnemesebb önkéntes és amatőr hagyományokra alapozva, –immár 13 éve– 2006 tavaszán elhatározták, hogy hetente összejönnek énekelni, „ismert és ismeretlen népdalokat tanulni”, s hamarosan (Rákóczi Anti javaslatára) felvették a tengelic nevét. Tanáruk, szakmai vezetőjük a kezdetek óta János Hajnalka, aki egyébként kiváló és országosan ismert előadóművész és zenepedagógus is.

A Csoóri Sándor Program 2018-as pályázati kiírására, amely népi kultúra területén, közösségteremtő műfajokban működő –néptáncos, népzenei és népdalköri – szervezeteket, kívánja támogatni az Ipolyi Arnold Népfőiskola Kulturális Egyesület sikeres pályamunkát nyújtott be. A CSSP-NEPZENE-2018-0344 iktatószámon nyilvántartott, „Hogy szépen szóljon a Tengelic…” címet viselő pályázat nyomán az énekes csapat erdélyi tanulmányúton vett részt és új fellépőruhát is kaphatott, amely a jeles népdalénekes és textilművész Juhász Réka alkotó fantáziáját és keze munkáját dicséri!

Az újkígyósi Tengelic Énekegyüttes tagjai –szép új, igényes, vidékünk élő népművészetének elemeit visszatükröző fellépőruhájukban– úgy énekelnek, úgy énekelhetnek tehát, akárcsak a névadó madárka, aki szintén csak a magáét fújja. S hogy ők sem „fújják” rosszul, azt bizonyítja, hogy több alkalommal is, amikor a csapat megmérettette magát, a zsűri arany és kiemelt arany minősítéssel értékelte teljesítményüket. A csapat népzenei hitvallása Kallós Zoltán egyik gondolata: „Mindenkinek egyetlen anyanyelve van, amely csak úgy teljes, ha a zenei anyanyelv is kapcsolódik hozzá.”

Harangozó Imre
az Ipolyi Arnold Népfőiskola Kulturális Egyesület elnöke

 

 

 

tengelic_01.jpg

tengelic_02.jpg

tengelic_03.jpg

 

Kapcsolódó hírek

Kövessen minket a Facebookon is!
Facebook Pagelike Widget
Következik
  • Nincs esemény
Naptár
<< ápr 2024 >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Megszakítás