Kick-box: véget ért a tavaszi szezon, jöhet a világbajnokság! – Újkígyós város weboldala

Kick-box: véget ért a tavaszi szezon, jöhet a világbajnokság!

A június 1-én megtartott magyar bajnoksággal, majd a két héttel később rendezett budapesti világkupával véget ért az utánpótlás korú kick-box versenyzők tavaszi szezonja. Előbbi esztergomi megmérettetésen öt arany-, egy ezüst-és két bronzéremmel igazán kitettek magukért városunk sportolói. Azért is, mert hat magyar bajnoki döntőből ötöt sikerült megnyernie versenyzőinknek. A BOK sportcsarnokban június 13-tól 16-ig tartott a 29. Magyar Kick-box Világkupa, amelyen rekordlétszám, 50 ország mintegy 2700 versenyzője lépett tatamira és szállt ringbe. Itt a kígyósi versenyzők két arany-, egy ezüst-és két bronzérmet szereztek. Nagy sportdiplomáciai sikernek számít, hogy hazánk nyerte el a 2024-es utánpótlás világbajnokság rendezési jogát, amelynek szintén a Puskás Aréna közvetlen szomszédságában fekvő BOK csarnok lesz a helyszíne augusztus 26. és 31. között.

Érdekesség, hogy öt év után rendezhet a fiatalok számára világversenyt a magyar kick-box szövetség. Legutóbb 2019-ben a győri Audi Arénában rendezett kontinensviadalon kiemelkedő újkígyósi siker született. Akkor a hat válogatott sportolónk két ezüst és két bronzérmet szerezve „berúgta az ajtót” a nemzetközi kick-box mezőnyébe!

A 7-18 éves fiatalok több korosztályban a kick-box mind a hét szakágában – pointfighting, light-contact, kick-light, formagyakorlat, full-contact, low-kick és K1 – nyolc tatamin és négy ringben küzdenek majd az érmekért. A hatnapos, hétfőtől szombatig tartó versenyre az előzetes becslések szerint 70 ország több mint 2000 ifjú tehetsége érkezhet és a világbajnokság égisze alatt bonyolítják le a kick-box világszövetség, a WAKO kongresszusát is.

Az erős hazai mezőnyből nem könnyű kvalifikálni a világbajnokságra. Minden súlycsoportból két sportoló nyerhet indulási jogot. Az egyik az aktuális magyar bajnok, a másik a tavaszi versenyeken legtöbb pontot szerző ranglistavezető. Így alakul ki az utánpótlás magyar válogatott, amelynek 2024-ben öt újkígyósi sportoló lett a tagja!

Szántó Máté tavaly a kontinens legjobbja lett, idén egy korosztállyal feljebb a serdülő (cadet 1) fiúk 32kg-os mezőnyében lép majd tatamira, amelyben közel harminc sportoló indul. Ezért itt már a legjobb nyolcba kerülés is komoly fegyverténynek fog számítani.

Szekeres Flóra a 42kg-os mezőnyt jól ismeri, ugyanis valamennyi nagy nemzetközi versenyen elindult idén, sőt nyert Európa-kupát Zágrábban, világkupát Isztambulban és Budapesten. Népes és nehéz súlycsoport az övé, ahol legalább négyen is esélyesek az aranyéremre.

Majernyik Tímea az ifjúsági (cadet 2) lányok +65kg-os mezőnyében erős ellenfelekkel küzdött meg idén. A diákolimpián szerzett aranyérme nagy motivációt jelent majd számára. Sok nemzetközi versenyen indult, amelyeken rengeteg tapasztalatot szerzett a világbajnokságra.

Hegedűs Ramóna ugyanebben a súlycsoportban három szabályrendszerben vág neki a versenynek. Nincs egyszerű feladata, ugyanis a felkészülése összetett. A három tatamis szabályrendszer külön edzésmunkát, más mozgásanyagot és taktikai felkészülést igényel. Ramóna kedvence a combrúgásos kick-light, ahol meg tudja mutatni milyen ütő-és rugóerővel rendelkezik.

Ancsin Hanna a junior lányok +70kg-os mezőnyében szépen fejlődött hónapról hónapra. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy a hazai világkupán már döntőt vívhatott, valamint a hazai mezőnyben senki sem tudta legyőzni. Az erőviszonyokat tekintve talán az ő súlya a leginkább kiegyenlített. A pillanatnyi forma kulcskérdés lesz.

Dócs Dalma, Szabó Huba és Tamók Hanga is a magyar ranglista harmadik helyezettje lett, így sajnos ők ha kicsivel is, de lemaradtak most a válogatottságról. Azonban mindhárman a legfiatalabbak a saját mezőnyükben, ezért nincs okuk csüggedni. Jövőre már komoly eséllyel vághatnak neki a versenyeknek.

Nem szeretek előzetes latolgatásokba bocsátkozni. A nemzetközi kick-box elérkezett oda, hogy már nincsenek könnyű meccsek vagy „bemelegítő” jellegű selejtezők. A fejlődő országok is már komoly és erős versenyzőket tudnak kiállítani. Vannak olyan potenciális ellenfelek, akikre külön készülünk. Hazai világverseny ide vagy oda, egészen biztos, hogy nekünk magyaroknak lesz a legnehezebb dolgunk. Sokakat fog „nyomni” az esélyesség terhe, főleg hazai pályán, bár a kígyósiaknak inkább ez édes teher kell hogy legyen, legalábbis ezzel a gondolattal fognak készülni.
Ez lesz az eddigi legnagyobb világbajnokság és még soha ennyire nem jelentett komoly szakmai értéket egy megszerzett érem sem. Sportolóink augusztus 24-én utaznak el. Még aznap történik a mérlegelés, majd másnap lesz a nagy jelentőséggel bíró sorsolás. A selejtezők augusztus 26-án hétfőn kezdődnek és egészen szombatig nem csak hazánk, de a kick-box fővárosa is lesz Budapest!

Eredményeink:

Utánpótlás magyar bajnokság, Esztergom:

Aranyérmes: Ancsin Hanna, Hegedűs Ramóna, Szántó Máté, Szekeres Flóra.
Ezüstérmes: Majernyik Tímea.
Bronzérmes: Dócs Dalma, Szabó Huba.

Magyar Világkupa, Budapest.

Aranyérmes: Hegedűs Ramóna, Szekeres Flóra.
Ezüstérmes: Ancsin Hanna.
Bronzérmes: Szabó Huba, Tamók Hanga.
5-8.: Dócs Dalma, Majernyik Tímea, Szántó Máté.

Korcsog László

Kapcsolódó hírek

Kövessen minket a Facebookon is!
Facebook Pagelike Widget
Következik
  • Nincs esemény
Naptár
<< aug 2024 >>
hkscpsv
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
Megszakítás