“Kicsi vagy fiam, jó leszel borbélynak” – Újkígyós város weboldala

“Kicsi vagy fiam, jó leszel borbélynak”

Kiszely József, településünk szülöttje ez év március 14-én töltötte be 90. életévét. Erre a jeles napra nagyon készült ő is, valamint az egész családja is. Kisvárosunkban sokan ismerték és ismerik, hiszen 62 éven keresztül férfi-női fodrászként dolgozott sokak megelégedésére. 1923. március 14-én született földműves családba. Nyolcan voltak testvérek, a felnőttkort hatan élték meg, mára három élő testvér maradt.

Az elemi iskola elvégzése után borbélyinasnak „adta” édesapja, mondván: „kicsi vagy fiam, jó leszel borbélynak”. Ő ennek akkoriban nem örült annyira – hiszen jó tanuló révén – tovább szeretett volna iskolába járni. De hát ki mert volna ellenkezni a szülői döntéssel? Később nagyon megszerette a munkáját, ami egyre inkább hivatássá vált számára. A mai napig egy-két kedves ismerős, barát időről-időre bekopog hozzá azzal, hogy „nyírjon meg, Józsi bácsi és beszélgessünk közben egy kicsit”. Miután a szakmát kitanulta, Békéscsabán dolgozott segédként. A háború vége felé besorozták, Dániába került hadifogságba. Az odavezető úton felrobbantották a vasúti szerelvényt, amelyben utazott és ekkor maradandó sérüléseket szenvedett. Hazakerülése után megnyitotta fodrászüzletét Újkígyóson, ahol gyakran napi 16-17 órát is dolgozott. Az idősebbek még emlékeznek rá, milyen sokan összegyűltek esténként a fodrászüzletben, hogy ott a „nyírás”, borotválás mellett hangulatos beszélgetéseket folytassanak.
1955-ben megnősült, feleségül vette Oláh Veronikát, akivel a mai napig a legnagyobb harmóniában együtt él. Feleségét megtanította fodrászmesterségre, így hosszú évtizedekig ketten dolgoztak a fodrászatban. Két lányuk született, akiket szeretettel, féltő gondoskodással neveltek fel. Jelenleg számára a legnagyobb örömet a család jelenti: négy unokája, három dédunokája boldogságot hoz minden alkalommal, amikor ellátogatnak „tatához”. Ilyenkor sokat mesél a régmúltról, leginkább a gyermekkori csínytevésekről, amit Béla öccsével együtt követtek el. Élete folyamán sokat olvasott (sokszor alvás helyett is) és jelenleg is szívesen forgatja a kedvenc Jókai regényeket vagy a hadtörténeti könyveket.
Születésnapján lányai, vejei, unokái és párjaik, dédunokái mindannyian összegyűltek és egy finom vacsora mellett köszöntötték Józsi bácsit. Szebellédi Zoltán polgármester úr szintén köszöntötte, ami az ünnepelt számára külön örömet okozott, hiszem alkalom nyílt a kedves emlékek felelevenítésére.

Kiszely József családja

Újkígyós Város Önkormányzata nevében ezúton kívánok sok boldogságot és további jó egészséget kívánunk Józsi bácsinak!

Kapcsolódó hírek

Kövessen minket a Facebookon is!
Facebook Pagelike Widget
Legfrissebb
Következik
  • Nincs esemény
Naptár
<< júl 2024 >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Megszakítás