Megjelent a “Gyula és környéke útikalauz” – Újkígyós város weboldala

Megjelent a “Gyula és környéke útikalauz”

dscn1665.jpg

Gyula és környéke útikalauz

Könyvbemutató 2018. július 5.

2018 májusában jelent meg a Gyula és környéke útikalauz harmadik, jelentősen bővített kiadása.

Az előző két kiadásban a Gyula város környékén lévő települések (Sarkad, Doboz, Szabadkígyós, Kétegyháza, Lőkösháza, Elek) egyenként 2-3 oldalnyi szöveggel és 5-6 fotóval, valamint az adott település HISZI térképével jelentek meg az útikönyvben. Göndöcs Péter, a TÉRKÉP Kft. – korábbi nevén HISZI-MAP Kft. – ügyvezető igazgató tervei alapján a harmadik kiadásban bővíteni kívánta a környező települések megjelenését, így Újkígyós, Békéscsaba és Békés városának ajánlotta fel a lehetőséget, hogy a Gyula városába érkező turisták érdeklődését felkeltse, azok látványosságaihoz csatlakozzon. Ezzel az ajánlattal a fent említett települések közül kizárólag Újkígyós élt.

A 2018. július 5-én a gyulai Mogyoróssy János Városi Könyvtár Simonyi-olvasótermében került sor az útikalauz bemutató programjára.


Szebellédi Zoltán Újkígyós város polgármestere, Göndöcs Péter, a Térkép Kft. vezetője,
Szűcsné Gergely Györgyi Edit, Lőkösháza község polgármestere, Dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere, Köves Mihály, Doboz nagyközség polgármestere
 

A könyvbemutató résztvevői elsőként Dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármesterének köszöntőjét hallgathatták meg, aki örömmel konstatálta a kötet jelentősen bővített kiadásának szükségességét, hiszen ez azt bizonyítja, hogy sok látnivalóval és új turisztikai útvonalakkal bővült ez a környék. Mindezek azon fejlesztéseknek köszönhető, amelyeket pályázati, állami támogatás útján finanszírozhattak a környék települései. Kiemelten hangsúlyozta Gyula város turizmusának dinamikus fejlődését, és a város vezetőségének új szemléletmódját is, miszerint fontos, hogy a környező településekkel összefogva, közösen valósítsák meg hosszú távú céljaikat.

A könyvbemutatón során az útikalauz létrejöttéről az alkotókat dr. Czeglédi Imrét – nyugalmazott tanár, múzeumigazgató, a kötet törzsszövegének szerzője –, dr. Erdész Ádámot – a Megyei Levéltár igazgatója, a kötet lektora –, Göndöcs Pétert – a Térkép Kft. vezetője, a kötet szerkesztője – és Liska Andrást – az Erkel Ferenc Múzeum régésze, a kötet egyik szerzője – faggatta a program házigazdája Dézsi János, a Mogyoróssy János Városi Könyvtár igazgatója.

Kérdésként merült fel az összejövetelen, hogy van-e napjainkban létjogosultsága, vagyis jövője egy nyomtatott útikönyvnek. A válaszokból egyértelműen az derült ki, hogy manapság már nem árt, ha a papír alapú kötetet kiegészíti egy mobilalkalmazás és egy digitális változat is, ezért Göndöcs Péter a jövőre gondolva mindenképpen azt szeretné, ha a kalauz kiegészülne egy beszélő, azaz hangos guide-val, amely több nyelven – angol, német, román – vezetné végig a városon felhasználóját.

Liska András régész bevallotta, hogy ő rengeteget utazik a családjával és továbbra is a hagyományos térképeket használja, tehát egyértelműen könyvpárti. Habár erről Erdész Ádám is ugyanígy vélekedik, mégis hangot adott azon alapelvnek, miszerint arra kell törekedni, hogy minden nemzedék megtalálhassa a neki legmegfelelőbb tájékozódási formát.

Erre egyébként javaslatot is tett, amikor a könyv lektoraként arra kérték, értékelje a szerzők munkáját. Emellett azt is javasolta, hogy a szöveges részbe, amely a kiadvány kétharmadát teszi ki, kerüljenek be az új kutatási eredmények és a város színes, izgalmas történetei, hisz az idelátogató leginkább az érdekességekre kíváncsi.  Mindenképpen hangsúlyozta, hogy könyv hangulatát nagymértékben emeli a fényképanyag, amely mögött több remek gyulai fotós áll.

Dr. Czeglédi Imre nyugalmazott múzeumigazgató is sok érdekességgel halmozta el az érdeklődőket, mesélt az életútjáról, munkásságáról.

A bemutatón Újkígyós, Doboz és Lőkösháza polgármestere is megjelent, ahol Szebellédi Zoltán – Újkígyós város polgármestere – először is gratulált a szerzőknek az útikalauz elkészítéséhez, majd köszönetét fejezte ki, hogy Újkígyós lehetőséget kapott a kötetben való megjelenésre. Kiemelten hangsúlyozta, nagyon jó ötletnek tartja, hogy Gyula város látványosságai mellé az általuk igazgatott vidék attrakcióit is felsorakoztatták a szerkesztők, és kifejezte: hisz az együttműködés, az összefogás, a közösségteremtés erejében, hiszen csakis így maradhatunk a fejlődés útján.

Szebellédi Zoltán polgármester urat Szűcsné Gergely Györgyi – Lőkösháza polgármestere – és Köves Mihály – Doboz polgármestere – felszólalása követett, akik teljes mértékben egyetértettek Szebellédi úrral és minden erejükkel támogatják az összefogást.

Az útikalauz megvásárolható 2018 augusztusától a Petőfi Sándor Művelődési Házban is.

Kapcsolódó hírek

Kövessen minket a Facebookon is!
Facebook Pagelike Widget
Legfrissebb
Következik
  • Nincs esemény
Naptár
<< júl 2024 >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Megszakítás