Megnyílt a város fölött az ég – Újkígyós város weboldala

Megnyílt a város fölött az ég

Kenyérszentelés, vendégek Erdélyből és Argentínából, rodeó, ki mit tud? koncert és Hawaii — ez volt augusztus 20-a.

Több külföldi vendég is figyelemmel kísérte városunkban az augusztus 20-ai Szent István napi ünnepséget és részt vett az azt követő színes délutáni programokon. Újkígyós Hargita megyei testvértelepüléséről, Szépvízről nemcsak a község vezetői jöttek el, hanem a hagyományőrző néptánccsoportjuk, a Pozdor együttes tagjai is. De itt volt az Újkígyóst alapító Wenckheimek egyik leszármazottja, az argentínai Wenckheim László és felesége, Csáky Ilona is.

Szebellédi Zoltán, Újkígyós polgármestere a Hazaváró emlékkútnál tartott délelőtti beszédében hangsúlyozta, ünnepeink alkalmat adnak arra, hogy egy pillanatra megálljunk, kitekintsünk a mindennapok ránk nehezedő gondjaiból. Az emlékezés pedig segít megérteni a múltunkat, segít eligazodni a bennünket körülvevő világban és hozzájárul az életünk megújulásához, fejlődéséhez is. Ferencz Tibor, az erdélyi község polgármestere is köszöntötte az ünnepségen megjelent újkígyósiakat, beszélt az összetartozásról, a közös emlékeinkről és értékeinkről.

A délelőtti ünnepségen adták át az Újkígyós Díszpolgára és az „Újkígyósért” kitüntetéseket is. A díszpolgári címet, az azzal járó díszoklevelet és arany pecsétgyűrűt ezúttal Erdélyi István, a kelet-magyarországi pulykafeldolgozó ipar kiemelkedő vezetője kapta. Az „Újkígyósért” elismeréseket a város képviselő-testülete az idén Svarsnig Lajosnak, az Európa-szerte elismert bútorasztalosnak és a polgárőrségben, valamint a nyugdíjasok érdekvédelmi szervezetében kiemelkedő munkát végző Szudák Balázsnak ítélte.

Az idei első kenyeret, melyet hagyományosan mindig az augusztus 20-ai ünnepségen szegnek meg, Andrási Elemér plébániai kormányzó szentelte meg.

Ebből a megjelent ünneplők egy-egy szeletet meg is kóstolhattak, illetve az önkormányzat nemzeti színű zsinórral átkötött ajándékcipóval lepte meg az egybegyűlteket. Az ünnepi műsort a helyi Tengelic Énekegyüttes és a szépvízi Pozdor néptáncosok műsora színesítette.

A délutáni programok helyszíne a Petőfi művelődési ház és környéke volt. A művelődési ház nagytermében helyi alkotók kiállítását láthatták az érdeklődők. Megismerhettük például Szebellédi-Szász Erzsébet és Balog Irén „foltvarró tudományát”, Harangozó Marianna csipkecsodáit, Szántó Alex gyönyörű bőrdíszmű munkáit, Locskainé Szabó Ildikó és Árpádhalmi Erzsébet keresztszemes hímzéseit vagy Czeglédiné Barna Ágnes gobelin alkotásait.

A gyerekek és a szórakozni vágyó felnőttek egyaránt találhattak maguknak programot a délután és az este folyamán. A kicsik számára játszóházat, kézműves foglalkozást, arcfestést, gyöngyfűzést és aszfaltrajzversenyt szerveztek. A rajzverseny legszebb alkotásait jutalmazták is. Csoport kategóriában az első helyet Kuka Veronika és Kuka Barnabás szerezték meg, a második helyen Oláh Imola és Rákóczi Ágnes végzett. Egyéniben Ragályi Georgina nyerte el az első helyezést, a második helyet megosztva kapta három kisgyermek: Kovács Adrienn, Kuka Bendegúz és Szebellédi Márton. Harmadikok lettek Bozsó Zsombor és Nagy László.

Népszerűnek bizonyult a rodeóbika megülése is, amiről a programokat szervező Petőfi művelődési ház munkatársa, Susán Éva azt mondta, meg kellett hosszabbítani a szer használatára szánt időtartamot. Népes nézőközönsége volt a Horváthné Bohus Mária óvónő által irányított újkígyósi Borostyán bábcsoport Mátyás királyról szóló műsorának is. Ugyancsak nagy érdeklődés övezte az erősemberek bemutatóját és az újkígyósi Juhász János vezetésével felvonultatott kutyás bemutatót is.

Az esti órákban a térség vállalkozó kedvű tehetségeit láthatta színpadra vonulni a növekvő számú újkígyósi publikum. Az augusztus 20-ai „Ki mit tud?” műsorában fellépett a nyolcvan esztendőn túl járó Bangó Gábor nótaénekes, a nemrég összeállt rock-csapat: a kígyósi és csabai diákok alkotta Sandwich Action, a brazíliai rabszolgák táncos harcművészetét, a capoeirát ápoló csabai Água de Beber csoport, az újkígyósi Chon-Ji Team Küzdősport Egyesület taek won do sportolói, a szabadkígyósi Szabó Anita énekes és a táncos-énekes „álomlányok” együttese, a Dream Girls.

Az erdélyi Pozdor együttes fergeteges néptáncműsorával folytatódott az este. A Szépvíz-patak völgyéből érkező táncosok csíki és sóvidéki táncokkal szórakoztatták a közönséget. Az újkígyósi Retzkír zenekar az idén már másodszor állt a helyi közönség elé. Az esti koncerten népszerű slágerek és saját dalok is felcsendültek.

Éjjel tizenegy óra körül pedig megnyílt az ég Újkígyós felett. A napot színpompás tűzijáték zárta, Leskovics István pirotechnikus csapata 15 perces égi csodával kápráztatta el a város közönségét. Láthattunk tűzvirágot, zuhatagot, dübörgő vihart, színes karikákat, részesülhettünk hawaii hangulatban, sőt, néhány pillanatra még az univerzumba is utazást tehettünk.

Magyar Mária

Kapcsolódó hírek

Kövessen minket a Facebookon is!
Facebook Pagelike Widget
Legfrissebb
Következik
  • Nincs esemény
Naptár
<< júl 2024 >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Megszakítás