„Minden születendő gyermeknek ültessünk egy fát” – Újkígyós város weboldala

„Minden születendő gyermeknek ültessünk egy fát”

A Király család Levente fájának ültetése közben

Április 16-án 50 db facsemetét ültetett a település lakossága. Újkígyós önkormányzata igen nagy hangsúlyt fektet fásításra, de most a megszokottól eltérően egy országos akció keretében került erre sor. Turovszki Krisztián ötletgazdával Mancz Fatime Nóra beszélgetett. (Fotó: A Király család Levente fájának ültetése közben Forrás: Királyné Budai Anna)


Honnan jött az ötlet, hol találkoztál a programmal?

Egy televízió műsorban láttam, hogy egy településen – vállalkozó kedvű emberek – létrehoztak egy kertet, ahol minden gyermek ültetett egy őshonos gyümölcsfát. Ekkor gondoltam arra, hogy talán önkormányzati szinten is megvalósíthatnánk hasonló programot. Kerestem a lehetőségeket és így találtam rá a Gemenc Zrt. által meghirdetett akcióra: ingyenesen biztosítanak önkormányzatok részére őshonos díszfákat, minden megszületett gyermek után. Újkígyós esetében ez 150 db juhar, illetve hárs facsemetét jelent, melyeket a 2008 – 2009 – 2010 évben született gyermekek után kaptunk. A fák mérete indokolttá tette, hogy kiültetés előtt faiskolában erősítsük meg a csemetéket, ezért a mostani akció során nem ültettük ki azokat. Balogh Gergely kertészmérnök azonban önkormányzatunk rendelkezésére bocsátotta a szükséges mennyiségű fát. A Gemenc Zrt.-től kapottakat pedig jövőre ültetjük ki.

Hogyan zajlott a program?

A védőnői szolgálat ajánlása szerint kiértesítettünk több mint 120 családot. Az ültetésen a családok csaknem fele jelent meg. Én ezt újkígyósi viszonylatban jó eredménynek tartom. Az ünnepélyes megnyitó után, melyen Szebellédi Zoltán polgármester úr szólt programunk jelentőségéről, majd két újkígyósi általános iskolás, Kiripolszki Emília és Szamosvári Bence mondott verset, a megjelent családok gyermekeinek Nagy Balázs koordinálásával 50 db névre szóló fát ültettünk el. A csemeték a római katolikus templom mögött, a Wenckheim parkban, a Szent Imre parkban és a Fő utcai játszótéren lettek kihelyezve.

Miért tartod fontosnak ezt a programot?

Mindenekelőtt fölhívja a figyelmet a gyermekvállalás fontosságára. Tudatosítja az erdő, a fa és a természeti környezet védelmének fontosságát, erősíti a településhez való kötődés, – a lokálpatriotizmus – érzését azokban az emberekben, akiknek van itt egy fája. A fa nagyon fontos szimbólum a magyar mitológiában, gondoljunk csak az életfára, mely a világ közepén nő, és összeköti az alsó világot a mi világunkkal, illetve a fenti világgal. Remélem ezek a kis facsemeték is így fogják összekötni Újkígyóssal azokat a gyermekeket, akiknek most szüleik elültették őket. Továbbá nem elhanyagolható az sem, hogy egy ilyen akció erősíti az összefogást a településen, itt arra gondolok, hogy a program lebonyolításában a családok mellett kivették a részüket önkéntesek és a civil szervezetek is (Mozgáskorlátozottak B. M. Egyesületének Kígyósi Csoportja, Naplemente Nyugdíjas Klub, Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesülete, Összefogás Újkígyósért Közhasznú Egyesület, Polgárőrség, Újkígyósi Keresztény Ifjúságért Alapítvány, Újkígyósi Nagycsaládosok Közhasznú Szervezete, Vöröskereszt Újkígyósi Szervezete). Az ő szerepük elsősorban a település közterületeinek megtisztításában volt jelentős.

Vannak –e hasonló terveid a jövőben?

A Gemenc Zrt. –vel megkezdett együttműködést a jövőben is folytatni szeretnénk, de a gyümölcsfák ültetéséről sem tettem le. Az önkormányzati konyha részére tudnánk így előállítani olcsó, jó minőségű gyümölcsöt, csökkentvén ezzel is a konyha kiadásait. Önkormányzatunk birtokába került néhány belterületi telek, itt képzelem el a gyümölcsös kert megvalósítását.

Újkígyóson munkahelyekre van szükség, tudom, hogy ezek megvalósítása nem elsősorban önkormányzati feladat, de mindent meg kell tennünk nekünk is, hogy valami elinduljon ezen a településen. A gyümölcsöskert létrehozásával remélhetőleg kedvet csinálunk a lakosság körében arra, hogy minél többen ismerjék fel a saját kertjükben, földjükben rejlő lehetőségeket. Hiszen a piac egyre nagyobb igényt támaszt a bio, illetve öko termelési móddal előállított élelmiszerek iránt.


 


 


 


 

Kapcsolódó hírek

Kövessen minket a Facebookon is!
Facebook Pagelike Widget
Következik
  • Nincs esemény
Naptár
<< máj 2024 >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Megszakítás